Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yerel Türkiye'nin soya ihtiyacının 3'te 2'si Adana'dan sağlanıyor

Türkiye'nin soya ihtiyacının 3'te 2'si Adana'dan sağlanıyor

Türkiye'nin soya ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Adana'da hasat başladı. 150 bin ton soya rekoltesi beklenirken, çiftçiler destek çağrısında bulunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAYNAK: İHA

Adana, Türkiye'nin soya ihtiyacının üçte ikisini karşılıyor ve bu yıl hasat dönemi başladı. Ülke genelinde 150 bin ton rekolte bekleniyor. Gıda, yem ve yağ sanayisi için önemli bir ham madde olan soya, Türkiye genelinde 340 bin dönüm, Adana'da ise 220 bin dönüm alanda üretiliyor. Ancak, ekim alanlarının azaldığı gözlemleniyor ve çiftçiler, destek bekliyor.

Çiftçiler Destek Bekliyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, soya desteklerinin artırılmasını istedi. Doğan, yıllardır kilogram başına 60 kuruş olan destek miktarının bu yıl 80 kuruş olarak belirlendiğini belirtti. Ayçiçeğine verilen destek miktarının 2 lira 25 kuruş olduğunu vurgulayan Doğan, soya fiyatlarının 14-15 lira arasında değiştiğini ve dönüme 500-550 kilogram verim beklediklerini söyledi.

"Soya, Ülke İçin Önemli Bir Ürün"

Başkan Doğan, soyanın ülke için önemini vurguladı. Soya, yağ çıkarıldıktan sonra besleyici bir ürün olarak değerlendiriliyor ve protein açısından zengin. Gıda sanayisinde geniş bir kullanım alanına sahip olan soya, aynı zamanda toprağa azot bırakıyor ve ileriki ekimlerde verimi artırıyor. Biçerdöverle hasat edilen soyanın sapları, balya yapılarak hayvan yemi olarak kullanılıyor. Doğan, soyanın desteklenmemesi durumunda ekim alanlarının artmayacağını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kıdem tazminatı değişecek! Kıdem tazminatı ne kadar olacak?

Kıdem tazminatı değişecek! Kıdem tazminatı ne kadar olacak?