Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Hatay Yayladağı'ndaki hayvan üreticileri çoban sorunu yaşamıyor

Hatay Yayladağı'ndaki hayvan üreticileri çoban sorunu yaşamıyor

Hatay’da yaz aylarını meralarda geçiren hayvan yetiştiricileri, havaların soğumasıyla birlikte köylerine dönerken, çoban bulma sorunu yaşamadıklarını söylüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hatay Yayladağı'ndaki hayvan üreticileri çoban sorunu yaşamıyor
KAYNAK: İHA

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde, yaz aylarını meralarda geçiren hayvan yetiştiricileri, havaların soğumasıyla birlikte köylerine dönmeye başladı. Yetiştiriciler, çoban bulma sorununu yaşamadan hayvanlarının bakımını kendileri üstleniyor.

Kızılgöl’de Bin Hayvan Otlatılıyor

Yayladağı ilçesi Kışlak Mahallesi sakinleri için hayvancılık, aile ekonomisinin önemli bir kaynağı. İlkbaharın bitmesiyle birlikte nisan ve mayıs aylarında, mahalle halkı hayvanlarını Kızılgöl mevkiindeki meralara getiriyor. Yaklaşık bin büyükbaş ve küçükbaş hayvanın otlatıldığı Kızılgöl, ekim ayına kadar hayvanların beslendiği bir alan olarak kullanılıyor. Çoban bulamayan yetiştiriciler, hayvanların bakımını ve otlatılmasını kendileri yaparak bu zorlu görevi üstleniyor.

Kışın Soğuk Hava ve Yağışlar Merayı Dolduruyor

Yaz aylarında meralarda hayvanlarını otlatan yetiştiriciler, kış mevsiminin gelmesi ve aşırı yağışların başlamasıyla birlikte köylerine geri dönüyor. Kızılgöl’ün su ile dolması ve havaların soğuması nedeniyle hayvanlar köylere geri taşınıyor. Yavrulayan küçükbaş hayvanlar ise nisan ve mayıs aylarında yeniden meraya götürülüyor.

"Bu Merada Bin Hayvan Bulunuyor"

Kızılgöl merasının bölgedeki hayvancılık faaliyetleri için büyük önem taşıdığını belirten Kışlak Mahallesi muhtarı Yusuf Çetin, "Kızılgöl, kışın su ile doluyor, yaz aylarında ise hayvanlarımızı otlatıyoruz. Bu alan, köylülerin geçim kaynağıdır. Yaklaşık bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan burada otlatılmaktadır. Ekim ayı geldiğinde, soğuk hava nedeniyle köylerimize geri dönüyoruz" dedi.

"Hayvanlarımıza Kendimiz Çobanlık Yapıyoruz"

Yetiştiricilerden Salih Ulaş, Kızılgöl'e 60 koyunuyla birlikte geldiğini belirterek, "60 koyunumuzla bu meraya geliyoruz, ekim ayına kadar burada kalıyoruz. Çoban tutmak yerine hayvanlarımızın bakımını kendimiz yapıyoruz. 16 yıldır bu işi yapıyorum. Kışın yağışlar başladığında meradan köyümüze dönüyoruz" dedi.

Kızılgöl’de hayvanlarını otlatan çoban Ramazan Aydın, çocukluğundan beri çobanlık yaptığını ifade ederek, "Yaz aylarında hayvanlarımızı burada otlatıyoruz. Ekim ayında soğuklar başlayınca köyümüze dönmek zorunda kalıyoruz. Burası büyük ve eski bir meradır, çocukluğumdan beri bu merada hayvanları otlatıyorum" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı

İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı