Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya Falezlere Yapay Zekalı Beste

Falezlere Yapay Zekalı Beste

Şair, yazar ve koleksiyoner Ramazan Ekin 2020 yılında yazdığı ‘Antalya Falezleri’ şiirini, farkındalık yaratmak ve falezleri korumak için yapay zeka ile besteledi. Ekin, “Antalya’nın güzelliğinin temeli falezlerdir” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
MUHABİR: Arda Kır

Akdeniz Gerçek'in yıllardır gündeme taşıdığı falezlerde otellerin ve plaj işletmelerinin yarattığı tahribat geri dönülemez noktaya gelmek üzere. Geçtiğimiz aylarda Antalya’da dünyaca ünlü falezlerin 'Kesin Korunacak Hassas Alan' statüsünden 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' statüsüne düşürülmesi sonrası işgalin önü daha da açılmıştı. Şair, Yazar ve Koleksiyoner Ramazan Ekin 2020 yılında yazdığı ‘Antalya Falezleri’ isimli şiirini, falezlerin korunması için farkındalık yaratmak amacıyla yapay zeka ile seslendirdi.

“ANTALYA FALEZLERİNE SAHİP ÇIKMALI”

Falezlerin işgale uğramasına karşı gelen son tepki Şair, Yazar ve Koleksiyoner Ramazan Ekin’den oldu. Ekin yazdığı şiir ile işgale karşı çıktı. Ramazan Ekin, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Antalya ile ilgili çalışmalarımı sürdürüyorum. Serbest vezinde Antalya ile ilgili gözler görülür, elle tutulur bütün güzellikleri şiir olarak yazıyorum. Antalya’da ki tüm güzellikleri dizelere taşıyorum. Antalya’nın güzelliğinin temeli falezler. Uçaktan, gemiden giderken falezler Antalya’yı dünya güzeli yapıyor. Dünyada benzeri çok az rastlanır falezlere. Selahattin Tonguç’un ellerinden öpüyorum. Geçmişte falezlere sahip çıktı. Eskiden falezlere yapılacak otel projesini büyük bir başarı ile defettiği için Tonguç Başkanı çok seviyoruz. Antalya falezlerine sahip çıkılmalı. Şiiri 4 yıl önce yazdım. Son Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle statüsü değişti. Falezlerin korunması için yazdığım şiiri, arkadaşlarımın yardımıyla yapay zeka ile seslendirdik. Antalya falezlerinin dünyada önemli bir miras olduğunu ve falezlerin korunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“ANTALYA’NIN GÜZELLİĞİNİ ŞİİRLERİME TAŞIYORUM”

Ekin, “Dünya Kenti Antalya’m’ isimli şiir kitabım okuyucular ile buluşmuştu. Şiirlerimi yazmayı hala sürdürüyorum. Bu kitabımı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından kataloğa eklendi. Antalya’nın doğal ve tarihi mirasına sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Kültürel miras bırakmak için Antalya’nın güzelliklerini şiirlerime taşıyorum. Şiirlerimde Antalya’yı anlatıyorum. Şiirlerimi okuyan Antalya’yı tamamen tanır. Google’ı açmaya hiç gerek yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün, Antalya’ya geldiğinde ve 1 hafta kaldığını serbest vezinde şiirleştirmiştim. Antalya’nın her güzelliğini ve değerini korumalıyız” diyerek diğer tarihi notlara dikkat çekti.

YARGI SÜRECİ BAŞLADI

Falezlerde süren otellerin ve özel plaj işletmelerinin işgali tahribatın yarası hala kapanamazken kamuoyunun duruma tepkisi artıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın falezler ile ilgili aldığı işgallerin kaldırılması kararından aylar sonra Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle falezlerin statüsü düşürülerek günübirlik tesisler, iskele, balıkçı barınağı, su sporları, güneşlenme terası, ahşap iskele, teleferik, telesiyej vb. faaliyetlerin yapılmasının önü açılmıştı. Falezlere çökmeye çalışan kişiler Antalya'nın doğal dokusuna geri dönüşü olmayan zararlar vermeye hazırlanırken kamuoyunda tepkiler büyüyor. Falezlerin korunması için dava Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi’nden geldi. Hem Cumhurbaşkanlığı’na hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan ŞPO, ‘Falezlerin kesin korunacak hassas alan sınırlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı’nın 7 Eylül 2024’te yayınladığı kararın’ öncelikle yürütülmesinin durdurulmasına ve takiben iptali talebiyle yargı yoluna başvurdu. Açılan iki davada davacı vekilinin Av. Koray Cengiz olduğu görülürken Cumhurbaşkanlığı’na Danıştay 4. Daire, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ise Antalya 5. İdare Mahkemesi üzerinden dava açılmıştı.
Ramazan Ekin’in yazdığı şiir şu şekilde:

ANTALYA FALEZLERİ

Eşsiz güzelliktedir cennet Antalya kıyıları

Deniz dalgaları yüzyıllarca kazmıştır bu oyukları

Çok sarptır görülen delik ve kayalıkları

Falezler bir güzelleştirmiştir Muratpaşa'yı Antalya'yı

Körfez, koylar, liman, küçük ada

Falezler ne güzel uzanmış Lara'dan Konyaaltı'na

Bu güzelliği borçluyuz bizler akıntılara dalgalara

Bir doğa harikasıdır Falezler Antalya'da

Geçmişte halkımız demiştir Falezlere Yalıyar

Karpuz kaldıranın şelalesi kırk metreden aşağı akar

Yatla, tekne ile tura çıkanlar hayranlıkla bakar

Yerli yabancı turistler denize ne güzelde atlar

Falezlerimiz on iki kilometre uzunluğunda

Birbirinden güzel kuş türü bulunur çok sayıda

Deniz kestanesi su hıyarları yaşar çatlak kovuklarda

Falezlerin bu güzelliği hem üstünde hem su altında

Kıyı boyunca uzanır bu doğa harikası

Halkın emrindedir Konserve koyu, İnciralti

Eşi yoktur Erdal İnönü ve Erenkuş plajı

Plajların tamamı gurur verici mavi bayraklı

Üstündedir Karaalioğlu ve Atatürk parkı

Tophanede yıllardır keyifle içersin kahveyi, çayı

Bir harikadır Lara sahili kumu yaya çıkardık Konyaaltı’nın o varyantını

Falezlerin bu eşsiz güzelliği dünyaya tanıtır ANTALYA'YI

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Lübnan Başbakanı İsrail'in UNIFIL Talebini Eleştirdi

Lübnan Başbakanı İsrail'in UNIFIL Talebini Eleştirdi