Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel AKP bunu hep yapıyor! Bakanlığın açtığı arıtmanın bağlantısı yok

AKP bunu hep yapıyor! Bakanlığın açtığı arıtmanın bağlantısı yok

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kemer’de bakanlığa devrettiği atık su arıtma tesisindeki koku sorunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’e soruldu

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AKP bunu hep yapıyor! Bakanlığın açtığı arıtmanın bağlantısı yok

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin önce Serik’te, sonra da Kemer’de protokolle yapımını ve işletmesini atık su geliri karşılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrettiği atık su arıtma tesisi konusunda yaşanan koku sorunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’e soruldu. Zeybek, AKP'nin CHP'li belediyelere ayrımcılık yaptığını savunurken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Kemer'in 50 yıllık arıtma sorununu çözecek” diyerek açılan Kemer Çamyuva Atık Su Tesisi'nin halen kontrollerini yapmadıklarını ve bağlantısının olmadığını kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 14 büyükşehir belediyesinin katılımıyla yapılan Su ve Kanalizasyon İdareleri Çalıştayı, CHP Yerele Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in basın toplantısı ile Hotel Su’da başladı. Toplantıya Parti Meclis (PM) Üyesi Baran Bozoğlu, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Aliye Coşar ve Cavit Arı katıldı. CHP Genel Başkanı Zeybek, vergi gelirlerinin yüzde 6’sını alarak iktidardan daha görünür hizmetler verdiğini söylediği belediyelere ve yatırımları hayata geçiren personele teşekkür etti. 

BELEDİYELER İŞ BİRLİĞİ VE DENEYİM PAYŞALIMI YAPIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, “İstanbul’da 14 büyükşehir belediye başkanımız ile yaptığımız bir toplantı sonrası sayın genel başkanımızın başkanlığında belediyelerimizin her alanda işbirliğini sağlamak, başarılı çalışmaların yaygınlaşmasını ve bellek paylaşımı, deneyim paylaşımı, başarılı örneklerin yaygın biçimde kullanılması konusunda başlattığımız toplantılar zincirlerinin bugün Antalya’da su kanal idarelerinin genel müdürleriyle yapıyoruz. Ev sahipliğinden ötürü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.  

“AFETLERE DİRENÇLİ KENTLERİ OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”

“Hepimiz biliyoruz ki afetlere dirençli kentleri oluşturmak zorundayız. Bugünkü gündem maddelerimizden bir tanesi kentlerimizin uğradığı doğal afetler. Bunlar deprem, sel, su baskınları yangınlar, pek çok konu başlığıyla aslında yapılması gereken çalışmaları bugün burada başarılı bir biçimde uygulama yöntemleri üzerinden de tartışacağız” diyen Gökan Zeybek, “Biz bu toplantılar silsilesini niye yapıyoruz? Çünkü 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Türkiye’de seçmenimizin yüzde 65’i, toplam nüfusun yüzde 65’i kendileri Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının yönetmesi yönünde oy kullandılar. Türkiye’de nüfusun en büyük, en çok insanın yaşadığı 6 büyükşehir belediyesinin tamamının Cumhuriyet Halk Partili belediyeler tarafından yönetilmesi, 30 büyükşehirin neredeyse yarısının CHP’li belediye başkanları tarafından yönetiliyor olması, aslında bizim yaptığımız çalışmaların toplum nazarında ve seçmen karşısında bir karşılık bulduğunu, bunun da 2019 seçimlerinde yüzde 48’lik bir nüfus artışının yönettiğimiz nüfusun yüzde 65 ‘e ulaşmasıyla da kendi içimde başarılı sonuçlar verdiğini biliyoruz” şeklinde konuştu. 

“DEVLETİN MALINA GÖZÜMÜZÜN NURU GİBİ BAKMALIYIZ”

“Antalya ikinci kez üst üste Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kazanılarak kendi tarihinde bir ilk oluşturdu. Tabii ki burada sadece belediye başkanlarımız değil, onunla birlikte çalışan yüzlerce üst düzey teknik kadro, binlerce, on binlerce işçinin de alın terinden bahsetmek gerekir” diyen Zeybek, toplumun CHP belediyelerinden beklentilerini sıraladı. “Peki toplum ve Türkiye ne bekliyor CHP belediyeciliğinden?” diyen Zeybek, “En başta gelen kamuda israfın durması, ihale mevzuatının sıkı sıkıya doğru yönetilmesi, saydamlık, özellikle altyapı yatırımlarında, denetlenmesi mümkün olmayan kimi yatırımlarda fakir fukaranın bize emanet ettiği, gözümüzün nuru gibi bakmamız gereken devlet malına, parasına, kendi malımızdan daha fazla özen göstermemiz” diye belirtti. 

16 Mart 2024
16 Mart 2024

“KONYA’YA BAŞKA İSTANBUL’A BAŞKA”

Zeybek’in konuşmasının ardından basın mensuplarının soruları alınırken, Genel Yayın Yönetmenimiz Songül Başkaya’nın atık su arıtma tesisinin yapımının ve işletilmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri konusuna nasıl baktıklarını, yaşanan sorunların nasıl çözüleceğini sordu. Zeybek, konuya dair genel bir değerlendirme yaparken AKP’nin CHP’li belediyelere ayrımcılık yaptığını Konya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro yatırımları üzerinden anlattı.

Zeybek, şunları kaydetti: "Türkiye’de şöyle bir uygulama var. Eğer belediye Cumhuriyet Halk Partili belediye ise onun sınırları içerisinde olan yapıların arıtma tesisi olabilir, içme suyu yatırımı olabilir, metro yatırımı olabilir. Bunların parasını hızlı bir şekilde tahsil edilmesi eğer tahsilat mümkün değilsen gelirlerinin merkezi hükümet tarafından alınması ile ilgili bir yöntem var.
Şimdi Konya metrosunu Konya Belediyesi'ne devreder ama İstanbul metrosunu yaptığında devrettiğinde parasını AKP zamanında 40 yılda tahsil edecekken 1,5 yıl içinde tahsil eder. Nasıl tahsil eder? İller Bankası payından doğrudan kesinti yaparak toplam ödediği bedelin yüzde 5’i kadar kesinti yaparak."

“BELEDİYELERİN VERGİ PAYI ARTTIRILMALI”

"Türkiye’de kırsal nüfusun kentlere kentlerdeki hizmette kalite ve çeşit açısından çok arttığı için şimdi bizim bu bölgelerimizdeki toplam vergi gelirlerinden belediyelerin almış olduğu payın mutlaka arttırılması konusunda yeni bir anlayışa geçmemiz lazım.
Belediye geçmişte altyapı, park ve temizlik yatırımlarının hizmetlerini yapar, işleri biterdi. Şimdi okulları kim temizliyor? Okulları ilçe belediyeleri temizliyor. Okullarda hijyen sıkıntısı var, okullarda temizlik görevlisi sıkıntısı var, hepsini belediyeler karşılamak durumunda. Evde bakım hizmetlerini kim veriyor? Belediyeler. Sağlık hizmetini kim veriyor? Gıda desteğini kim veriyor? Belediyeler. Fakirlere yemek desteğini kim veriyor? Belediyeler. Bedelini kim karşılıyor? Belediyeler. Kent lokantalarıyla ucuza insanlara cenaze hizmetlerinde cenaze sonrası cenaze evine 3 gün, 4 gün orayı canlı tutmak, ev sahibini rahat ettirmek için yani belediyeler sosyal belediyecilik için kaynaklarının bir kısmını harcar hale geldiler. Bugün Türkiye’de halen Türkiye’de toplanan gelirlerin yüzde 6'sının tüm belediyelere pay edilmesiyle bu hizmetlerinin yürümeyeceği açıktır. Vergi gelirlerinin yüzde 6’sı belediyelere gidiyor. Bu gelirlerin 3/2’si CHP’li belediyelere gidiyor. Toplam bütçe gelirinin yüzde 4’ünü belediyeler olarak kullanıyoruz. Peki bu soruyu halkımıza sormak gerekir. Belediyelerin toplam gelirin yüzde 4’üyle yaptığı hizmet neden iktidarın yüzde 96’sı ile yaptığı gelirle yaptığı hizmetten daha fazla gözüküyor? Temel sorun bu. Bugün Türkiye’nin birinci partisi olan CHP ilk yapılacak olan genel seçimlerde bu iddiasını sürdürecektir. Yüzde 38 oy, 1977’den sonra bugüne kadar karşılaştığımız CHP açısından en yüksek oy oranıdır. 2001’de kurulan AKP’nin de kaybettiği ilk seçimdir. Ona göre bir kez daha arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Arıtma hizmetini arttıracaksınız. Marmara’ya kıyısı bulunan belediyeler geçmişte Tekirdağ hariç AKP tarafından yönetiliyordu. 2020 yılında çok ciddi bir müsilaj problemiyle Marmara denizi karşılaştı. Ön arıtmadan geçmiş suların denize deşarj ederek Marmara’nın dibine Balıkesir’de, Bursa’da, Tekirdağ’da, İstanbul’da birkaç yıl içinde 10 milyarlarca yatırım ile birlikte ön arıtmaları ileri arıtmaya, sonrasında ileri arıtmaların biyolojik arıtmaya şimdi de ileri biyolojik arıtmaya dönüşmesiyle birlikte nüfus artmasına, yağış rejiminin azalmasına rağmen bu tehdit ortadan kalkmıştır. Yatırımları yapmaktan asla geri kalmayacaksınız. Toprağın altında yaptığınız yatırımlar görülmeyebilir. Ortama yaşam süresi kadınlarda 82, erkeklerde 79. Ki 2050 yılında bu rakamlar 3-4 yaş daha büyüyecek. Artık insanımız daha ileri yaşlarda sağlıklı bir yaşlılığı yaşayabilmesi açısından da hijyen meselesinin çok iyi çözülmesi lazım. Biz sizin ne yaptığınızın farkındayız."

Zeybek'ten sonra Başkaya'nınsorusunu yanıtlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kemer Çamyuva Arıtma Tesisi'nin kontrollerinin ve bağlantısının yapılmadığını kaydetti. Böcek, “Seçim öncesi apar topar açtılar , ASAT'a bağlı mühendislerimizin onayı olmadan açılışı gerçekleştirdiler. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapacağım" ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MEB "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullara inceleme başlattı

MEB "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullara inceleme başlattı