Pandemi süreciyle beraber dünya bilgi çağının kaçınılmaz
sosyo-ekonomik değişimlerini hızlandırılmış şekilde yaşatıyor bizlere. Sosyal
kurumlar içerisinde en farkedilir değişim de eğitim sisteminde
gerçekleşmektedir.
Özellikle son 10 yıldır hissedilir şekilde hayatımıza girmeye başlamış olan uzaktan eğitim bu süreçte bir zorunluluk halini alarak tüm kuşakların kullanımına açılmıştır. Artık öğrenciler bulundukları yerden eğitimlerini alabilmektedir. Bununla birlikte artık bilindik ders programları işlemeyeceğinden akşam dahi dersler almaya başladık. Sistem yerinde eğitimi körükleyerek aslında aile yapısında ve zaman kavramında yapısal değişikliğin başlamasını tetiklemiştir.
Bu süreç ailelerin çocuklarının daha mükemmel eğitim alabilmeleri için gösterdikleri iyi okul bulma, en iyi öğretmeni arama, çocuğun okulda daha çok zaman geçirmesini sağlama… vb. çabalarını da boşa çıkararak eğitim sisteminde ebeveynlerin daha aktif rol almalarını sağlamıştır.
Biz eğitimciler için harika haber.
Bu sisteme ebeveynlik, aile yönetimi gibi eğitimlerin entegresiyle
sağlıklı kuşaklara merhaba diyebileceğiz.
Özetle ebeveynler artık çocuklarıyla evde kaliteli zaman geçirme aktivitelerini bir rutin haline getirirken aynı zamanda eğitimin içine dahil olarak çocuklarıyla aralarındaki iletişim ve kuşak çatışmasını da ortadan kaldıracaklar. Bu durum dolaylı olarak da eşler arası akut sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır. Süreç içerisinde bireylerin bilişim mecralarını artık daha entelektüel amaçlarla kullandıklarını görmekteyiz. Oluşmaya başlayan resmi kütüphanelerin yakın zamanda yaygınlaşacağını öngördüğümüz bu süreçte doğru bilgiye ulaşım da daha sağlıklı hale gelecek.
Unutulmaması gereken en önemli nokta şudur: Değişen eğitim sistemi sürecini tüm dünya aynı anda yaşıyoruz. Sıklıkla bahsedilen Finlandiya eğitim reformu şimdilerde eğitim devrimi yapmaya hazırlanıyor. Her olguda olduğu gibi bu durumda da üreten sistemi yönetir ve pazarlar. Eğitim sistemi devriminin tüm dünyaya örnek olacak modellerinin ebeveynlerden soyutlanmış halde yapılamayacağı çok aşikar.
Bu aşamada
ebeveynler kendi çocukları hakkında diğer veli ve öğretmenlerle bilgi paylaşımı,
deneyim aktarımı ve fikir beyanları içerisinde bulunarak yeni bir sistemin
sağlıklı oluşumuna katkı sağlayabileceklerdir.
Sistemin dışında bırakıldığınız için şikayet ediyordunuz. Fırsat ayağınıza geldi sevgili veliler.
Haydi çocuğunuz için en iyi eğitim sisteminde sizin de katkınız olsun.
Sözün özü, pandemi sürecinin getireceği en marjinal yenilik eğitim sisteminde olacaktır. Bu alanda bir eğitim devrimi gerçekleşecek. Mevcut statükolar yıkılacak, öğretme şekli ve öğretmenlik biçimleri ile metodları değişecek, bilgiye ulaşım ve yeni öğrenme modelleri hayatımıza girecek. Bu durumu geç kalmış bir devrim olarak düşünmeliyiz. Çünkü dünya binyıllardır tüm sistemlerini değiştirirken değişmeyen tek örüntü eğitim sistemi oldu. Artık kaçınılmaz yeniliğin zamanı geldi sevgili veliler bu devrim vazifesi sizin. Çocuğunuz için eğitim sistemini inşa edin. Bunu birlikte başarabilirsiniz.
Soru ve görüşleriniz için: @ailekarnesi (insagram – youtube )