Sınavlar yaklaşırken aileler daha da panikleyip çocuklarını sıkboğaz etme noktasında daha da ısrarcı bir hal almaya başladılar. Ebeveynler ve sınava girecek çocuklar arasında gerginlikler arttı, inatlaşmalar başladı. Her yıl aynı süreçleri yaşıyoruz. Oysa bunlara hiç gerek yok.
Ailenizi yıpratmayın, ilişkilerinizi bozmayın. Bu süreçteki davranışlarınız çocuğunuzla aranıza mesafe koymaktan başka bir sonuç doğurmaz. Düzenli ders çalışan çocuklar çalışıyordur aile içerisinde problem olmaz, süreç olması gerektiği gibi işler. Ancak ders çalışmayı bir türlü düzene sokamayan ve rutinleştiremeyen çocuklarımızın aile içi problemleri sınav tarihi yaklaştıkça artmaktadır. İşte size bu durumun önüne geçebileceğiniz birkaç öneri…
Süreçte aile içi doğru davranış kalıpları:
- Sosyal düzeninizi bozmayın. Sakin bir aile yapınız varsa sakin kalın, genelde gergin bir günlük süreciniz varsa gergin kalın.
- Uyku saatlerini düzenlemiş olun ve değiştirmeyin. Özellikle uyanma saati değişmesin. Her gün aynı saatte (sınav saatinden 2 saat öncesi en idealidir) uyanmasını sağlayın.
- Beslenmesini düzenlemiş olun ve değiştirmeyin. Günlük düzenli beslenmek önemlidir tabiki ancak sabah kahvaltı yapmayan çocuğa zorla kahvaltı yaptırmayın. Süt içmeyen çocuğa süt içirmeyin. Metabolizma düzenini bozmayın.
- Emir cümlesi kullanmayın. Bunlar ergen çocuklar. Hormonları ile hareket ederler. Bu demektir ki hormonlar dolayısıyla tutarsız ve dengesiz olurlar. Kendi bağımsızlık savaşlarını kendi içlerinde vermeye çalıştıklarından sizinle çatışmaktan çekinmezler. Bilakis hoşlarına gider ve bu onlarda bir zafer algısı yaratır. Dolayısıyla sizin her ders çalış cümleniz aslında çocuğunuzu dersten uzaklaştırır. Bu durumda dolaylı bir yola başvurun, öğretmenleri ile oldukça sık iletişime geçerek onlarla koordineli ilerleyin. Özellikle çocuğunuzun arasının en iyi olduğu öğretmeni seçin.
- Çocuğunuzun arkadaşlarıyla siz daha yakın arkadaş olun. Ancak ailesiyle samimi olmayın. Birlikte onlara komplo kurduğunuz algısı çocukta çok çabuk uyanır. Çocuğunuzun arkadaşının size gösterdiği saygı bulaşıcıdır, çocuğunuza da geçer. Çocuğunuzun ders çalışmasını istiyorsanız arkadaşını ders çalıştırın. Arkadaşının ders durumuyla ilgilenin. Bazen kıskançlık da işe yarayabiliyor. ;)
- Ancak 3. maddeyi yaparken asla kıyaslama yapmayın. Çocuğunuzu kardeşi dahil katiyen hiçbir bireyle kıyaslamayın, karşılaştırmayın. Onun tek rakibinin kendisi olduğunu, kendi kapasitesini keşfetmesi gerektiği algısını onda yerleştirin.
- Kendinizi eleştirin. Unutmayın bir zamanlar siz de ergendiniz. Aynı ya da benzer davranışları yaptınız. Biliyorum sizin hatalarınızı çocuğunuz yapsın istemiyorsunuz ancak UNUTMAYIN! O hatalar, sizi siz yaptı. Çocuğunuzun hata yapmasına izin verin.
- Son olarak sınava girecek çocuğunuza ağırlık verip diğer aile bireylerini ihmal etmeyin. Ya da özellikle annelere hitap ederek diyorum ki, süreci tek başınıza ele alıp bu durumu iki kişilik savaş haline getirmeyin. Olması gereken; ailenizin geçici olarak sınava yönelik ortak çalıştığı bir aile düzenine geçmesidir. Yani tüm bireylerin süreci kabullenip birbirlerine destek olduğu sağlıklı bir aile düzeni.
Başarılar…
Soru ve görüşleriniz için; @ailekarnesi