Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de “yaşlı nüfus” artıyor! Türkiye’ de “ yaşlı” olarak tanımlanan 65 yaş ve üstü nüfus, son beş yılda yüzde 24 artmış. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 65 yaş üstü nüfus, 2016’ dan, 2021’ e 1.5 milyon kişi artarak, 8 milyonu aşmış!
Bu verilere göre 2080’ de her dört kişiden birinin 65 yaş üstü olacağı öngörülüyor! Artan yaşam süresi ve azalan doğurganlık, nüfusun yaşlanmasının da temel nedeni oluyor.
Biliyorsunuz 1 Ekim “ Dünya Yaşlılar Günü” ydü. Böyle günlerde yaşlı sorunlarını ve o sorunların çözümünü konuşmak ve yapılması gerekenleri saptamak çok önemli! Çünkü yaşlı nüfusun mutluluğu ve sağlığı buna bağlı! Sağlıklı yaşlanmak ise, herkesin hakkı!
Öyleyse yapılması gereken en önemli şey; yaşam alanlarının, çevre düzenlemelerinin ve evlerin, yaşlı bireylerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi ve planlanmasıdır! Yaşlı çoğunluğun, fiziksel ve sosyal yaşamlarının daha sağlıklı olabilmesi için, bu düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor!
Ev ve kent mimarilerinde düşünülmesi gereken değişiklikler olmalı. Evlerde; kapı, eşik, merdiven ve banyo için, yaşlıları zorlamayacak düzenlemeler yapılmalı. Yükseklikten kaçınılmalı, tutunmak için değişik aparatlar kullanılırken, erişilebilir alanlar ve hayatı kolaylaştırıcı materyallerle evler, yaşlılar için, rahat hareket etme imkanı sağlamalıdır. Öte yandan kentler; “ yaşlı dostu” olmalı, yaşlılar için düz ve pürüzsüz yollarla, ulaşılması kolay mekanlarla ve rampa, kaldırım, sokak ve caddelerin, yaşlılara göre planlanmasıyla, yaşamı kolaylaştırmalıdır. Yaşlıların tek başlarına da kendi işlerini yapabilmeleri, gidip gelebilmeleri ve yardıma gereksinim duymadan kolay bir kentte yaşamaları da, hayatlarının yükünü hafifletecektir. Bunun için, gerontologlar ve mimarlar elele vermelidir.
Yine bütün ülkelerde ve ülkemizde “ yaşlı bakımı işi” eğitimsiz kişilerle değil, bu konuda eğitim almış, işini ciddiye alan profesyonellerce yapılmalıdır. Üstelik bu bakım işi, devlet desteğiyle yapılmalı, pahalı olan bakım hizmetleri, ucuz ve erişilebilir olmalıdır. Yaşlılar için ücretsiz psikolojik destek de verilmelidir. Unutmayalım; yaşlıların, mutlu ve sağlıklı yaşaması, yaşatılması, uygar bir toplumun görevi ve sorumluluğudur.