Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset Türkiye ‘Özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde “AKP iktidarı gerçekleri gizliyor”

Türkiye ‘Özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde “AKP iktidarı gerçekleri gizliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak haftalık yayınladığı raporunda Türkiye’nin özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer alması konusunu eleştirdi. Toprak, “Deprem bölgesindeki gerçekleri gizleme, insanların sesini duyurmasını engelleme çabasına girişen iktidar; gazetecilere, sosyal medya paylaşımlarına yasak ve gözaltılar, internet kısıtlaması, bant daraltmasıyla baskı ve sansür zihniyetini bir kez daha gösterdi” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye ‘Özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde   “AKP iktidarı gerçekleri gizliyor”

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan, raporunda “Uluslararası Demokrasi, Özgürlük, İnsan Hakları Kuruluşu Freedom Houes’ın ‘Dünyada Özgürlük 2023’ raporunda Türkiye, 195 ülke arasında ‘Özgür Olmayan Ülkeler’ kategorisinde yer aldı. Libya, Nikaragua, Güney Sudan, Tanzanya’dan sonra dünyada özgürlüklerin en çok gerilediği 5’inci ülke Türkiye! 2018’e kadar ‘Kısmen Özgür Ülkeler’ kategorisindeki Türkiye, demokrasi liginin en alt sıralarına geriledi! 1973’ten bu yana 50 yıldır yayınladığı ‘Dünyada Özgürlük’ raporlarında ülkeleri demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler, siyasi haklar, iktidarların yargısal denetimi vb. kriterle değerlendiren Freedom House’ın 2023 raporunda Türkiye, yine ‘Özgür Olmayan Ülke’ kategorisinde yer aldı. Türkiye, son beş yıldan bu yana dünyadaki 195 ülkeyi kapsayan demokrasi ve özgürlükler sıralamasında hızla alt sıralara geriliyor. Bu yıl da yine geri kalmış, darbelerin yaşandığı, dikta ya da otokrasiyle yönetilen, yargının bağımsız olmadığı, kadın haklarının engellendiği 57 ülke arasında. Özgürlük endeksinin en çok gerilediği ilk beş ülke; Libya(-33), Nikaragua (-30), Güney Sudan (-30), Tanzanya (-30) ve -29’la Türkiye. 100 üzerinden yapılan puanlamada Türkiye’nin özgürlük endeks değeri 32 puana inerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 72 puanla özgür ülkeler arasında! Bu yüzden de iktidar KKTC’yi de Türkiye’ye benzetmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

indir-19

“HAKİMLER KONTROL ALTINDA”

Toprak, “2023 Raporunda, demokrasi ve özgürlüklerin durumunun gözlendiği 195 ülkeden 84’ü ‘Özgür’, 54’ü ‘Kısmen Özgür’ ve Türkiye’nin de olduğu 57 ülke ‘Özgür Olmayan’ kategorisinde. Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana siyasi haklar ve sivil özgürlükleri uzun süredir gerilediği belirtilerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP bu olayı, kilit demokratik kontrol ve dengelerin kaldırılması ve siyasi rakiplerin tasfiye edilmesini haklı çıkarmak için kullandı” ifadelerine yer verildi. Demokratik haklara yönelik kısıtlamaların 2018’den itibaren daha da arttığı vurgulanarak o tarihe kadar ‘Kısmen Özgür Ülke’ kategorisindeki Türkiye’nin 2018’den beri ‘Özgür olmayan’ kategorisine düşürüldüğü belirtildi. Türkiye’nin bu yıl önemli bir seçime gideceği hatırlatılan raporda, bunun öncesinde hükümetin seçim kanununda değişikliğe gittiği, seçim sonuçlarına gelen itirazları değerlendirecek hakimlerin belirlenmesini kontrol etmeyi hedeflediğine dikkat çekiliyor.

Geçen yıl çıkarılan Dezenformasyon Yasasıyla muhalefetin kampanyalarının ve bağımsız medyanın daha fazla baskıya uğrayabileceği endişesi dile getirilerek Türkiye’nin 2023’te özellikle yakından izlenmesi ve incelenmesi gereken ülkeler listesine alındığı kaydedildi.  Ülkemizin yaşadığı ağır deprem yıkımı ve insani felakette bile hemen Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ederek, deprem bölgesindeki gerçekleri gizleme, insanların sesini duyurmasını engelleme çabasına girişen iktidar; gazetecilere, sosyal medya paylaşımlarına yasak ve gözaltılar, internet kısıtlaması, bant daraltmasıyla baskı ve sansür zihniyetini bir kez daha gösterdi!” diye konuştu.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye ‘Özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde

Türkiye ‘Özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde