Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Yeni gen varyantlarının hastalıklara neden olduğu kanıtlandı

Yeni gen varyantlarının hastalıklara neden olduğu kanıtlandı

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nin ortak bilimsel çalışmaları, yeni gen varyantlarının zihinsel engellilik, siliyopati ve diğer hastalıklara neden olduğunu ortaya koydu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Yeni gen varyantlarının hastalıklara neden olduğu kanıtlandı
KAYNAK: İHA

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ve Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Anabilim Dalı tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar, yeni gen varyantlarının çeşitli hastalıklara neden olduğunu belirledi. Araştırmalarda, bu gen varyantlarının zihinsel engellilik, siliyopati, otizm, heterotaksi, böbrek displazisi ve anormal Beyin Omurilik Sıvı (BOS) akışına yol açtığı tespit edildi.

CC2D1A Geninin Önemi

Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel, CC2D1A geninin ilk kez siliyopati ve siliogenezis ile ilişkilendirildiğini açıkladı. Yapılan deneyler, CC2D1A'nın çeşitli siliyer dokularda ekspresyon gösterdiğini ve bu genin kaybının kardiyak heterotaksi, kistik böbrekler ve anormal BOS dolaşımı gibi problemlere yol açtığını ortaya koydu. Prof. Dr. Temel, bu bulguların Life Science Alliance dergisinde yayımlandığını belirtti.

Araştırma Ekibi

Deneyler, BUÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Profesörü Dr. Şehime Gülsün Temel ve Yale Üniversitesi Pediatrik Yoğun Bakım Doçenti Dr. Engin Deniz'in gözetiminde lisans öğrencileri Irmak Sakin ve Angela Haeso Kim tarafından yürütüldü. Prof. Dr. Temel, proje ortaklığının MarmaRare araştırma grubuyla ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Genetik Profesörü Yasemin Alanay aracılığıyla kurulduğunu açıkladı.

Sonuçlar Yayınlandı

Yürütülen çalışmalar, EMBO, Rockefeller Üniversitesi ve Cold Spring Harbor Laboratuvarlarının ortak yayın organı olan Life Science Alliance dergisinin çeyreklik dilimi Q1'de yayımlandı. Araştırma, genetik bozuklukların anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
DSÖ'den Açıklama: Gazze'de 161 Bin Çocuk Çocuk Felci Aşısı Oldu

DSÖ'den Açıklama: Gazze'de 161 Bin Çocuk Çocuk Felci Aşısı Oldu