Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Binlerce yıldır şifa kaynağı kantaron neye iyi gelir?

Binlerce yıldır şifa kaynağı kantaron neye iyi gelir?

Kantaron bitkisi, hem Türkiye’de hem de dünyada en çok alınıp satılan bitkiler arasında yer alıyor. Kantaronun yararları nelerdir? Kantaron yağı nasıl hazırlanır? Yanıtları haberimizde...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Binlerce yıldır şifa kaynağı kantaron neye iyi gelir?
KAYNAK: İHA

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir, Kantaron bitkisinin binlerce yıldır faydalandığımız bir bitki olduğunu vurguladı. 'Roma döneminde Lejyonerlerin, Osmanlı döneminde ise Yeniçerilerin savaşlarda kılıç yaralarının iyileştirilmesinde Kantaron kullanıldığı biliniyor. Bazı Hristiyan kaynaklara göre ise Kantaron yağı 'İsa'nın kanı' olarak adlandırılıyor,' dedi.

A W212999 01 Result

Kantaron Neye İyi Gelir?

Prof. Dr. Demir, Kantaron bitkisinin bütün dünyada en çok alınıp satılan ve ihracatı yapılan bitki olduğunu belirtti. 'Kantaronun şifalı özellikleri abartısız şekilde tarif edilebilir. Mide ağrıları, yaralar ve hatta saç bakımı için Kantaron yağı kullandık. Son yıllarda popülerlik kazanan Kantaron, ülkemizde endemik türleriyle de biliniyor,' dedi.

Kantaron Yağı Nasıl Hazırlanır?

Mayıs-Haziran aylarında altın sarısı çiçekleri açan Kantaron bitkisi doğadan toplandıktan sonra, yağı elde etmek için sarı çiçekleri zeytinyağı ile karıştırılarak 60-70 gün bekletiliyor. Bu sürenin sonunda güneşte bekletilen Kantaron yağı yanık ve yara tedavisinde, gölgede bekletilen yağ ise ağız yoluyla mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıyor.

A W212999 03 Result

Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Kantaron yağı, oksijenden zengin kanın hasarlı cilt hücrelerine dolaşımını teşvik eder ve cildin onarımının gerçekleşmesini sağlıyor. Sarı kantaron yağı ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir. Cilde uygulandığında küçük yaralar, yanıklar ve cilt tahrişiyle alakalı semptomları hafifletebilir.

Kantaron Yağı Yüze Sürülür mü?

Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden biri lekelerle mücadelesi. Düzenli kantaron yağı kullanımı ile yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.

A W212999 05 Result

Kılıç Yaralarından Modern Kullanıma

Kantaron bitkisi, Romalı lejyonerlerin kılıç yaralarını iyileştirdiği için 'Binbir Kılıç Otu' olarak da biliniyor. Hristiyan mitolojisinde önemli bir yeri olan bitki, 14 Haziran'da açmasıyla ilişkilendiriliyor ve kutsal kabul ediliyor. Prof. Dr. Demir, 'Üniversitemizde ilk ürettiğimiz ve optimize ettiğimiz ürünlerden biri Kantaron yağı oldu. Bu bitki binlerce yıllık efsanelerle anılıyor,' dedi.

Yanık, Yara, Mide ve Antidepresan Tedavisinde Kantaron

Prof. Dr. Demir, Kantaron bitkisinin yanık ve yara tedavisinde etkili olduğunu vurgularken, ağız yoluyla alınmasının doktor kontrolünde olması gerektiğini belirtti. 'Kantaronun şifalı özellikleri arasında yara kapatıcı etkisi en bilinenidir. Ayrıca bazı mide hastalıklarında da dahili olarak kullanılıyor. Antidepresan olarak da kullanılabilen Kantaron, belli bir dozun aşılmaması kaydıyla tüketilmeli ve mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır,' dedi. Kantaron bitkisinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken dozajlar ve süreler bilimsel kaynaklarda belirtilmektedir. 'Bu bitki rastgele kullanılmamalı, diğer ilaçlarla etkileşimleri göz önünde bulundurulmalıdır,' diye ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dolu felaketi! Adana'da 30 bin dönüm alan zarar gördü

Dolu felaketi! Adana'da 30 bin dönüm alan zarar gördü