Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Psikologdan kritik uyarı: Çocukların yanında haber izlemeyin

Psikologdan kritik uyarı: Çocukların yanında haber izlemeyin

Psikolog, çocukların c*nsel istismar ve *cizle ilgili izledikleri haberlerden etkilenerek yakın çevrelerinden uzaklaşabildiğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Psikologdan kritik uyarı: Çocukların yanında haber izlemeyin
KAYNAK: İHA

Psikolog Selver Yazıcı, çocukların c*nsel istismar ve *ciz konularına maruz kaldıklarında, aileleriyle güçlü bir iletişim içinde olmalarının son derece önemli olduğunu vurguladı. Yazıcı, "Anne babalar çocuklarıyla sağlam bir iletişim kurmalı. Çocuklar kendilerini güvende hissetmeli ve yaptıkları bir hata nedeniyle cezalandırılmayacaklarını bilmeliler. Ayrıca çocuklara 'hayır' demeyi, vücutlarının özel bölgelerine kimsenin dokunmaması gerektiğini öğretmeliyiz. Bu bilgilendirmeler, istismar riskini en aza indirmek için ilk adımdır" dedi.

Yazıcı, istismar vakalarının genellikle çocukların güvendikleri yakın kişiler tarafından gerçekleştiğini ve bu nedenle çocukların bu durumu ailelerine bildirmekten çekindiklerini belirtti. "İlk olarak dokunma ve sözlü iletişimle başlayan bu durum, çocuk sesini çıkarmadıkça ve aileye şikayette bulunmadıkça istismara kadar ilerleyebilir" şeklinde konuştu.

"Çocukların Haberlerden Uzaklaştırılması Şart"

Selver Yazıcı, çocukların son zamanlarda c*nsel istismar haberlerinden fazlasıyla etkilendiğini ve bu durumun çocuklarda ürkeklik, korku gibi olumsuz tepkilere yol açtığını belirtti. Özellikle yakın akrabalara, hatta bazen baba ve abi gibi aile bireylerine karşı bile olumsuz duygular geliştirebilen çocukların, bu haberleri izlememesi gerektiğine dikkat çekti.

Yazıcı, "Çocuklar bu tür haberleri izledikten sonra içlerine kapanabilir, yakın çevrelerinden uzaklaşabilir ve bu durum travmalara yol açabilir. Ayrıca sürekli bu konularla ilgilenmeye başlayarak, c*nsel içerikleri merak edebilir ve internet üzerinden araştırmalar yapabilirler" dedi.

"Haber İzleme Alışkanlıkları Değiştirilmeli"

Çocukların bu olumsuz etkilerden korunabilmesi için haber saatinde televizyonun kapatılması gerektiğini belirten Selver Yazıcı, bu süreçte ailelerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesi gerektiğini söyledi. Yazıcı, "Aile içi iletişim çok önemli. Anne ve babalar, çocuklarıyla birlikte etkinlikler yapmalı ve onları mümkün olduğunca tablet ve televizyondan uzak tutmalı. Haberler genellikle internet ve televizyon üzerinden izleniyor. Bu nedenle, çocukların olmadığı saatlerde anne babalar haberleri takip edebilir. Ancak çocuklar varken televizyonu kapatmak en iyisidir" ifadelerini kullandı.

Çocukların, ekran başında geçirdikleri sürenin, onların günlük becerilerini olumsuz etkilediğine de dikkat çeken Yazıcı, "Ekrana fazla maruz kalan çocuklar, günlük yaşamdan uzaklaşıyor ve becerilerini kaybediyor. O yüzden çocukları bu etkilerden korumak için haber saatlerinde televizyonu kapatıp, çocukların olmadığı zamanlarda haberleri izlemek en doğru yöntemdir" dedi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fatih'te 26 Yaşındaki Kadın Otel Odasında Ölü Bulundu

Fatih'te 26 Yaşındaki Kadın Otel Odasında Ölü Bulundu