Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Antalya Toroslar'dan gelen şifa: 35 farklı bitkiden yağ üretiyor!

Toroslar'dan gelen şifa: 35 farklı bitkiden yağ üretiyor!

Antalya'nın Akseki ilçesinde Abdullah Güven, 25 yıldır Toros Dağları'ndan topladığı bitkilerden doğal yağlar üretiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Toroslar'dan gelen şifa: 35 farklı bitkiden yağ üretiyor!
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan Abdullah Güven, 25 yıl önce Toros Dağları'ndan topladığı bitkilerden kekik yağı çıkararak başladığı yolculuğunda, bugün 35 farklı bitkiden yağ üreterek şifa dağıtıyor. Toroslar'ın 800 ila 1800 metre yüksekliğindeki tepelerinden topladığı bitkilerle adeta bir şifacı gibi çalışan Güven, Türkiye'nin dört bir yanından aldığı siparişleri kargo ile müşterilerine ulaştırıyor.

Geleneksel yöntemlerden modern kazanlara

Abdullah Güven, Orman İşletme Müdürlüğü'nden aldığı izinle yaz aylarında Toros Dağları'nın 800 ila 1200 metre yüksekliklerindeki alanlarda kekik, şalba, andız, mersin, ardıç, defne, menengiç, çam, biberiye gibi şifalı bitkileri topluyor. Eskiden bu bitkileri kurutup satan Güven, zamanla daha ileri tekniklerle kekik yağı, defne yağı ve su nanesi yağı gibi ürünleri üretmeye başladı. Bugün ise modern kazanlar kullanarak bu işlemi sürdürüyor.

Kekik yağı en çok tercih edilen ürün

Abdullah Güven'in en fazla ürettiği ve en çok satılan yağ, kekik yağı. Güven, "Yağ çıkarmak oldukça zahmetli ve zor bir iş. Toroslar'da yetişen bitkilerin ayrı bir lezzeti ve şifası vardır. İnsanlara faydalı olmaya çalışıyoruz ve bu işten memnunuz. En fazla kekik yağı üretiyoruz çünkü bu yağ en çok talep edilen ürünümüz," dedi.

Yağ üretimi zahmetli bir süreç

Güven, bir litre yağ çıkarabilmek için yaklaşık 100 kilogram bitki kullanıldığını belirtiyor. Sabahın erken saatlerinde başladığı yağ çıkarma işlemi, toplamda 8 saat sürüyor. "Köylülerden topladıkları bitkileri satın alarak üretim yapıyorum. Bu süreçte sabahın ilk ışıklarıyla kazanın altını yakıp işlemi başlatıyorum. İlk 4 saatte yağ çıkmaya başlıyor ve işlem 8 saat sonunda tamamlanıyor," diye açıkladı.

35 farklı bitkiden şifa yağları

Abdullah Güven, her geçen gün yeni bitkilerden yağ üretimine devam ediyor. "Şu anda kekik, nane, adaçayı, elma, ardıç, katran, sedir, lavanta, defne yaprağı, defne tohumu, sarı kantaron, rezene, çörek otu, menengiç gibi 35 farklı bitkiden yağ üretiyorum. Özellikle lavanta, Akseki ve İbradı bölgesinde bolca yetiştirilmeye başlandı. Ben de bu bitkilerden yağ çıkararak ürün çeşitliliğimi artırıyorum," dedi.

Akseki'nin kekiği bir hazine

Güven, Akseki'de yetişen kekiklerin çok kıymetli olduğunu vurguluyor. "Bizim yöremizde yetişen kekiklerin yağı, Akdeniz Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Oktay Yeğen tarafından yaklaşık 40 yıl boyunca incelendi. Almanya'da da araştırmalar yapıldı ve Akseki'de yetişen kekiklerin en kaliteli olduğu sonucuna varıldı. Buradaki iklimin farklı olması, kekiklerin aromasını zenginleştiriyor," diye belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kağıthane’deki Filistinli İş Adamına Sil*hlı Saldırı: 2 Kişi Tutuklandı

Kağıthane’deki Filistinli İş Adamına Sil*hlı Saldırı: 2 Kişi Tutuklandı