Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Ya asgari ücrete talim, ya yetim maaşı…

Ya asgari ücrete talim, ya yetim maaşı…

Emekli maaşı alırken vefat edenlerin bekar kızlarına dul ve yetim aylığı bağlanabiliyor. Ancak bu durumda kişinin hem asgari ücretin altında destek alması hem de sigortalı bir işte çalışamaması, milyonlarca insanı darboğaza sokuyor

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ya asgari ücrete talim, ya yetim maaşı…

    Ailelerde vefat durumlarında emekli maaşları aile üyelerine kalabiliyor. İlk başta avantaj gibi görünen bu durum, Türkiye’de kadınların erkeklere oranla iş yaşamına çok daha düşük oranda katılmasının bir sebebi olarak görülen aile yapısı ile birlikte boşanma ya da dul kalma durumlarında kadının birçok sorumlulukla birlikte ekonomik olarak temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda kalmasına neden oluyor.


    Sosyal Güvenlik Kurumu emeklisi babadan kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için evli olmaması, sonradan boşanmış veya dul kalması, sosyal güvenlik kanunları kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor. Eşinizden ayrılmış olsanız da kendi sigortalılığınız nedeniyle Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı aldığınızdan SGK emeklisi babanızdan aylık bağlanmaz.


    Evliliğinin ileri safhalarında ayrılan kadınlar uzun yıllar çalışmamanın da getirdiği deneyimsizlik ile 50’li yaşlarından sonra asgari ücretle ağır tempolu işler bularak hayatta kalmaya çalışıyor ya da yetim maaşı almaya başlıyor. Ancak hem açlık düzeyi sınırındaki asgari ücretle hayatını sürdürmek hem de yetim maaşı almak aynı anda mümkün olmuyor.


    Hükümete yakın çok sayıda bürokratın ‘çifter maaş’ aldıkları durumda bu uygulamanın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken, asgari ücretin çok altında yetim aylığı alan ve bu sırada boşanmış olan milyonlarca kadın, çocuklarıyla birlikte ‘ortada kalma’ tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

‘YAŞAMA ŞANSI KALMIYOR…’

    Akdeniz Gerçek, mikrofonu o kadınlara uzattı:

    Ayşe (42 yaşında, ev hanımı): “Bugüne kadar ne televizyonlarda, ne gazetelerde, ne herhangi bir yayın organında bu konu haber yapılmadı. Bu konudan milyonlarca insan dertli. Babamın emekliliğinin sosyal güvencesinden yararlanıyorum. Emekli maaşının yarısını ben, yarısını ablam alıyor.  Ancak aldığımız ücret ile evin kirasını ödeyince geriye neredeyse hiçbir şey kalmıyor…”

    Gülizar (49 yaşında, eski hemşire, yeni boşanmış): “Bizzat benim tanıdığım birçok insan var bu durumda olan. Belki maaşı üçe bölünen insanlar bile var. Dolayısıyla zaten emekli maaşı üç kuruş, bir de böyle ikiye üçe bölününce insanların eline geçen para ile yaşama şansı kalmıyor.”

YETİM MAAŞI ALANA ÇALIŞMAK YASAK!

    Emine (55 yaşında, eski işletmeci): “Başka bir geliri olmayan benim gibi çok sayıda kadın var. İşin kötü tarafı, babamdan 1400 TL maaş aldığım için çalışma hakkım yok, hiçbir sosyal hakkım yok. Devlet desteği yok; kaymakamlığa gittim, belediyeye gittim, sosyal hizmetlere gittim, sen babandan maaş alıyorsun diye destek alamazsın deniyor. Pandemi yardımı için başvurdum, o da çıkmadı.  Sırf babamdan sigortam olduğu için, maaş aldığım için. Tabi maaş denirse buna!”

    Dürdane (Lise çağında iki çocuğundan sorumlu, yeni boşanmış, 45 yaşında): “Buna bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Ya duruma göre paylaşım yapılsın, ya destek versin devlet, ya da babadan emekli olan insanların sigortalı bir işte çalışıp hayatlarını kazanmalarına imkan tanınsın, bu da yasak.”

    Özgür Cem BOYNUEĞRİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalyaspor-Fraport TAV işbirliği sürecek

Antalyaspor-Fraport TAV işbirliği sürecek