Isparta Belediyesi tarafından açılan Geri Dönüşüm Atölyesi'nde El Sanatları Eğitmeni ve Folklorik Bebek Sanatçısı Fatma Çevikbaş, atık malzemelerle yaptığı folklorik bez bebekler sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” belgesi aldı.

Atık malzemelerle kültürel miras

Isparta Belediyesi bünyesinde geri dönüşüm çalışmalarını yürüten Fatma Çevikbaş, 13 yıldır atık malzemeleri değerlendirerek folklorik bez bebekler üretiyor. Çevikbaş, Bahçelievler Mahallesi’ndeki geri dönüşüm atölyesinde bu sanatı geliştirerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı olarak kabul edildi. Atık kumaşlardan yaptığı bebekler, eski pamuk yastık ve minderlerin dönüştürülmesiyle hayata geçiriliyor.

 

Isparta'da Oto Tamircisinde LPG'li Araç Patladı Isparta'da Oto Tamircisinde LPG'li Araç Patladı

“Bebeği bitirirken çocuk gibi seviniyoruz”

Çevikbaş, el sanatlarıyla tanışmasını kayınvalidesi ve eşine borçlu olduğunu belirtiyor. İlk başlarda dikiş kursuna katılarak el işleri öğrenmeye başladığını anlatan Çevikbaş, bugün en büyük mutluluğu bebek yapımında bulduğunu söylüyor. “Bir bebeği bitirdiğimizde çocuklar kadar seviniyoruz” diyen Çevikbaş, atık polar ve kumaşlardan Susam Sokağı karakterleri gibi figürler yaptıklarını da ekledi.

Kadınlara el sanatları kursları veriliyor

Geri dönüşüm atölyesinde sadece bebekler yapılmıyor; aynı zamanda kadınlara el sanatları eğitimi de veriliyor. 15 kadından oluşan kursiyer grubu haftanın belirli günlerinde el sanatları eğitimi alıyor. Kadınlar en çok folklorik bebek yapımıyla ilgileniyor ve atölyeyi ziyaret edenler, 1970-1980 konseptli minimal ev maketlerini gördüklerinde duygusal anlar yaşıyor.

 

Kaynak: İHA