Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri

Obeziteye dikkat!

Gıda Mühendisi Bülent Şık, son 30 yıllık süreçte çocuklar ve yetişkinlerde gözlenen obezite oranlarında bütün dünyada ciddi artışların olduğunu söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Obeziteye dikkat!


 

Gıda Mühendisi Bülent Şık, son 30 yıllık süreçte çocuklar ve yetişkinlerde gözlenen obezite oranlarında bütün dünyada ciddi artışların olduğunu söyledi.

Gıda Mühendisi Bülent Şık, son 30 yıllık süreçte çocuklar ve yetişkinlerde gözlenen obezite oranlarında bütün dünyada ciddi artışların olduğunu söyledi. Çocuklarda 2 çeşit obezitenin olduğunu belirten Şık, birincisinin erken yaşlarda kronik, metabolik hastalıklar, ikincisinin de abur cubur (besin değeri, tadı vb. düşünülmeksizin, zamanlı zamansız ve rastgele yenilen şeyler) diye nitelendirilen gıdalar olduğunu söyledi. Çocukların obezite olmaması konusunda anne babalara büyük görev düştüğünü ancak bunun yeterli olmadığını anlatan Şık,’’ Bu gerekliliğin yerine getirilmesi sadece ebeveynlere bırakılamaz. Kamusal bir sorumluluktur ve kamusal önlemler ve uygulamalarla düzenlenmesi esastır. Özellikle okul kantinlerinde abur cubur ürün satışlarının daha etkin yöntemlerle engellenmelidir’’dedi.

ÇOCUKLARDA 2 ÇEŞİT OBEZİTE VAR

Son 30 yıllık süreçte çocuklar ve yetişkinlerde gözlenen obezite oranlarında bütün dünyada ciddi artışların olduğunu söyledi. Şık,’’ Dünya Sağlık Örgütü obezitenin küresel bir salgına dönüştüğünü belirtmektedir. Obezite ve özellikle de çocukluk çağı obezitesi günümüzün en önemli halk sağlığı sorunudur. Çocuklarda obezitenin iki nedenle çok önemi vardır. Bunlardan ilki çocukluk çağı obezitesinin hayatın erken yaşlarında pek çok kronik, metabolik hastalığın gelişmesi için risk faktörü olmasıdır. İkincisi ise, obez çocuklarda ortaya çıkan psikolojik sorunların, bu çocukların ileri yaşlarda bile uyum sorunları ve özgüven eksikliği yaşamalarına neden olabilmesidir. Obezite şeker içeriği yüksek abur cubur olarak nitelenen yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi ile yakından ilgili bir problemdir. Abur cubur gıdaların belirli bir tanımı yok. Ancak bir gıda maddesini abur cubur olarak nitelemek için iki ölçütün o gıdada bir arada bulunmasının yeterli olacağı öne sürülebilir. İlk ölçüt gıdanın herhangi bir hazırlık gerektirmeden, alındığı anda tüketime hazır olması; ikinci ölçüt gıdanın besin öğeleri içeriği zayıf ancak kalorisinin yüksek olmasıdır’’dedi.

ŞEKERLİ ÜRÜNLER 10 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

Şık,’’ Fiyatı genelde 0,1 TL ile 5 TL arasında değişen enerji içecekleri, gazlı içecekler, meşrubatlar, meyveli-aromalı içecekler, kolalı içecekler, meyve suları, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata ürünleri, tüm şeker ve şekerleme ürünleri (jöle şekerleme, sert şekerleme çikolatalı-kakaolu barlar), gofretler, bisküviler, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake), dondurma gibi ürünler kastedilmektedir. Herhangi bir markette bu tip ürünlerden yüzlerce çeşit bulunabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılında aldığı bir tavsiye kararı ile kilo artışı ve obezite sorunu ile mücadele edebilmek için hem yetişkinlerin ve hem de çocukların günlük alması gereken şeker miktarına dair bir tavsiyede bulundu. Bu tavsiye kararında günlük alınan şeker miktarının, bir insanın günlük alması gereken toplam kalorinin yüzde 5’den daha azı gibi bir seviyeye düşürülmesinin çeşitli sağlık yararları oluşturacağı da belirtildi. Yapılan incelemede jöleli meyveli yumuşak şekerler, bisküvi, kek, kurabiye, şekerleme, gofretler, kraker, ve benzeri pek çok üründeki şeker miktarının özellikle 10 yaşın altındaki çocuklar için ciddi sorun olduğu her üç üründen birinin içerdiği şeker miktarının tavsiye edilen günlük şeker alım limitini aştığı belirlenmiştir’’diye konuştu. (Deniz TOPKAYA)

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muhtarlar ‘Altın Dönemini’ yaşıyor

Muhtarlar ‘Altın Dönemini’ yaşıyor