Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Kepezaltı-Santral halkı huzursuz

Kepezaltı-Santral halkı huzursuz

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘Kentsel Dönüşüm’ alanı ilan edilen Kepezaltı-Santral mahallelerinin halkı huzursuz. Vatandaşlar, kentsel dönüşüm uygulaması ile inşaatların yüzde 65’nin müteahhide verilmesi, kendilerine yüzde 35 hisse kalmasına razı değil

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kepezaltı-Santral halkı huzursuz

 Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘Kentsel Dönüşüm’ alanı ilan edilen Kepezaltı-Santral mahallelerinin halkı huzursuz. Vatandaşlar, kentsel dönüşüm uygulaması ile inşaatların yüzde 65’nin müteahhide verilmesi, kendilerine yüzde 35 hisse kalmasına razı değil, en az yüzde 40 talep ediyor, seçimlerden önce de sözleşme imzalanmasını istiyor. Vatandaşlar kentsel dönüşüm uygulamasını yapacak olan TOKİ’ye ise endişe ile yaklaşıyor..  

 

SULUKULE’ YE BENZEMEYELİM

Santral Mahallesi Muhtarı Bahri Çetin, 30 yıldan beri sıkıntı yaşadıklarını ve bir an önce artık çözülmesini istediklerini söyledi. Çetin, “Mahallemdeki vatandaşlar adına konuşuyorum, yüzde 40’ta ısrarcıyız” dedi. Süleyman Şahin isimli vatandaş ise, “Belediye bizimle sözleşme yapacak, yüzde 40 vermezlerse sözleşmeyi kabul etmem. Sulukule örneğine benzemeyelim. İstanbul’da Sulukule’de kentsel dönüşümün sonunda insanlar dairelerini alamadı ve orayı terk orayı. Kentsel dönüşümün sonunda Santral’de yaşayan 3 bin kişi olmayacaksa burası cennet olmuş neye yarar. Bizim isteğimiz, yerlerimiz İsrailliye, Dubai şahına satılmasın” diye ifade etti.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı toplantısında Kepez ilçesi sınırları içerisindeki Kepeazltı ve Santral mahallerinde ‘Kentsel Dönüşüm’ projesi uygulanması kabul edilmişti. AKP hükümeti ayrıca Kepezaltı ve Santra mahallerini, “Afet Riski bölgesi’ ilan etmişti. İki mahallede uygulanacak kentsel dönüşümle inşatları yapacak olan müteahhide yüzde 65, arazisi bulunan vatandaşlara ise yüzde 35 pay verileceği belirtilmişti. Kepezaltı ve Santral sakinleri, yüzde 35 payı kabul etmiyor, en az yüzde 40 talep ediyor..

Akdeniz GERÇEK muhabirinin görüştüğü Santral Mahallesi Muhtarı ve vatandaşların Büyükşehir Belediyesi’nden talepleri var. Vatandaşlar, kendilerine verilecek inşaat alanının yüzde 40 olmasını, müteahhitlerin yapacağı dairiler ile kendileri için yapılacak dairelerin eşdeğer olmasını istiyor. Halk sahiplerinin kentsel dönüşüm projesinde TOKİ’nin dahil edilmemesini, kendilerine noter tasdikli taahhütname verilmesi talep ediyor ve milletvekili genel seçimleri öncesinde sözleşme yapılmasını istiyor.

Santral Mahallesi Muhtarı Bahri Çetin, 30 yıldan beri sıkıntı yaşadıklarını ve sorunun artık bir an önce çözülmesini istediklerini kaydetti.  Muhtar Çetin, “Ben mahallemdeki vatandaşım adına konuşuyorum. Vatandaşımıza, yüzde 35’lik hak verileceği, gecekonduların taşınma ve kira bedelinin ödeneceği, buradaki vatandaşın hiçbirinin mağdur edilmeyeceği söylendi. Biz bu şartları kabul ediyoruz ama yüzde 40 istiyoruz. İnsan gibi yaşanabilecek daireler olmasını bekliyoruz” dedi.

Mahalleli sözleşme istiyor

Kentsel dönüşüm kararı alın Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine teşekkür eden Santra Mahallesi Muhtar Bahri Çetin, şunları söyledi : “Vatandaşımız, tedirgin, sözleşme yapmak ve ilerisini görebilmek istiyor. Mahallelimizle geçen pazar bir toplantı yaptık. Meclisten çıkan kararı anlattık. Vatandaş şu anda ılımlı bakıyor. Ama bu yüzde 35, yüzde 40 olursa Kepezaltı ve Santral Mahallesi olarak davul- zurna ile temeli atacağımıza yüzde yüz eminiz. Biz Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 40’ı vereceğine de eminiz. En büyük avantajımız belediyenin iktidar belediyesi olması. Belediyenin arkasında hükümet olduğu için bu işin yüzde 100 olacağına eminiz. Biz diyalog içinde olunmasını ve çözümünü istiyoruz.  Vatandaş, seçimlerden önce, sözleşme imzalamak istiyor”

Mahalleli Türel’e soruyor; “2-3 katlı yerler nasıl değerlendirilecek?”

Muhtar Bahri Çetin ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e  mahallede 2 katlı 3 katlı binaların olduğunu bu alanlarla ilgili nasıl bir uygulama yapılacağını bilmediklerini belirterek ‘2-3 katlı yerlerin nasıl değerlendirileceğini sorusunu yöneltti. .

Santral ve Kepezaltı Mahalleleri İmar, İslah, Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Baş ise, “Biz başkanın projesini destekliyoruz. Başkanın da bizim isteklerimizi yerine getirmesini, seçimlerden önce sözleşme yapmasını istiyoruz. Seçimlerden sonraya kalırsa ne olacağımız Allah bilir”  diye konuştu.

SULUKULE BENZEMEYELİM

Akdeniz GERÇEK muhabirinin görüştüğü vatandaşlardan Süleyman Şahin, “Belediye bize geldiğinde bizimle sözleşme yapacak. Sözleşmede yüzde 40 vermezse ben sözleşmeyi kabul etmiyorum. 3’te 2 sözleşmeyi sağlayamazsa kentsel dönüşümü uygulayamaz. Bize yüzde 40 verilmesini istiyoruz. 30 yıl önce burayı para verip almışım. Bana yüzde 40 verirse oturulur durumda bir daire alacağım. Diğer haliyle bana 50 metrekare daire düşüyor. 50 metrekarede nasıl oturacağız” dedi.

Sulukule örneğini veren Şahin, “Bizim isteklerimiz yapılırsa, yüzde 40 verilirse ve kentsel dönüşümün sonunda ‘Sulukule’ örneğine benzemeyeceksek, kabul ediyoruz. Sulukule’de kentsel dönüşümün sonunda insanlar dairelerini alamadı ve terk etti orayı. Burada kentsel dönüşümün sonunda Santral’de yaşayan 3 bin kişi olmayacaksa burası cennet olmuş neye yarar. Önemli olan en az 3 bin kişiyi yeniden görmek istiyoruz. Bizim isteğimiz, yerlerimiz İsrailliye, Dubai şahına satılmasın” diye ifade etti.

“TÜREL SEÇİMLERDE VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN YETER

Akdeniz GERÇEK muhabirinin görüştüğü vatandaşlardan Kamil Bektaş; “ Başkan Türel bize seçimlerde  söz verdi. O sözün arkasında dursa bize yeter. O zaman-herkese 2 katı yer vereceğim,-dedi. Bu iki kat şimdi ranta çevrildi.  Şimdi ise  -Efendim iki katını verecektim ama fiyat şu oldu- dedi. Bize yüzde 40 verirse ve kentsel dönüşüm olarak bunu uygular ise bu insanların duasını alır. Bizim isteğimiz bunlar. Bu insanları 30 yıldır mağdur olmuş. Artık mağdur etmesinler. İnsanlar buraya zamanında yatırım yapmış, almış. Buradan sonra nereye gidecek? Bu insanları burada mağdur etmeden yerlerini versinler. Televizyonlardan izliyoruz, birçok kentte TOKİ olayları oluyor, vatandaş ağlıyor –evlerimiz yapıldı sonra yazı geldi. Şu kadar para ödeyeceksin- deniyor. Bu insanları da bunun gibi zora sokmasınlar. Korktuğumuz burası yapılmış dahi olsa arkasından insanlara, -biz daireleri teslim ettik. Şu kadar daha borcunuz var- demesinler. Türel’den ricamız, yüzde 40 istiyoruz. Çok bir şey istemiyoruz. Seçimden önce yüzümüzü güldürsünler milletin kafası iyice karışmadan bu iş bitsin. Sözleşme yapılsın bir an evvel” dedi.  

Hikmet Kızıl, “22 senedir yaşıyorum ve tapu bekliyoruz, bize Belediye Başkanı Menderes Türel’den verdiği sözü yerine getirmesini istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz”

Ramazan Özmen, “Biz tapu istiyorduk ama tapunun içinden çıkılmayacak gibi. Geçen gün yapılan toplantıda millet yüzde 40’a razı. Bizden bir aşağıda Ünsal’dan daha mı düşük burası. Ünsal’da yüzde 50, yüzde 45 veriyorlar. Ünsal’dan daha yüksek biz buraya en az yüzde 45 istiyoruz” diye ifade etti.

Alaaddin Çakoğlu, “Ben tapumu istiyorum. Verirse tapumu vermezse ev de onun olsun köyde…”

Bekir Baş, “Tapusuz yerde yıllardır bu şekilde yaşamaktansa bir an uygulansın,  vatandaş sıkıntısını gidersin insanlar borucunu harcını bilsin. Kimse evine bir şey yapamıyor. Seçimden sonraya kalırsa her şey bitti demektir. Her gelen siyasetçi vaatlerde buluyor ve milletin kafası karışıyor. Bize belediye öncülük edecek. Yarın Belediyenin anlaştığı müteahhit kaçsa gitse bile biz belediyeyi biliriz. Son yapılan rötuştan memnunuz. Burada yüzde 70 mahalleli daire yapılsın istiyoruz. Eğer tapu olarak verilirse burası Antalya’nın köhne bir girişine sahip olur” dedi. MÜHÜBE DEMİRBAŞ

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şimşek Elazığ’ı gözüne kestirdi

Şimşek Elazığ’ı gözüne kestirdi