Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Kadın girişimcinin ‘ayrımcılık’ tepkisi

Kadın girişimcinin ‘ayrımcılık’ tepkisi

Kadın girişimcinin cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını söyleyen Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD)Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın,’’ Bu ciddi bir sorun. “Çözümü için toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kabul etmek bir ilk adım olacaktır’’dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kadın girişimcinin ‘ayrımcılık’ tepkisi

Kadın girişimcinin cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını söyleyen Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD)Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın,’’ Bu ciddi bir sorun. “Çözümü için  toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kabul etmek bir ilk adım olacaktır’’dedi.

Türkiye'de kadın girişimcinin cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını söyleyen Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD)Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın,’’ Bu ciddi bir sorun. “Çözümü için  toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kabul etmek bir ilk adım olacaktır’’dedi. Türkiye, kendi işini kurmak isteyen kadınların finansal kaynaklara, sermayeye ulaşmasının en zor olduğu ülkeler arasına girdi. Türkiye'de kadın girişimci cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor. Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD)Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın,’’ Bu ciddi bir sorun.  Çözümü için “Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kabul etmek bir ilk adım olacaktır’’dedi.

KADINLAR TEMEL HAKLARINI BİLMİYOR

Işık Yargın,’’ Bu bir sorun. Sorunun çözümü için “Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda bir uzlaşı yok.  Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine çözüm üretmek kadınlara olduğu kadar, erkeklerin de cinsiyetçi fikirlerini geleneksel algılardan uzaklaştıracak doğru stratejilerle mümkün olacağının düşüncesindeyim. Zira kadın temel haklarını bilmiyor, sermayeden yoksun, finansal kaynaklara ulaşmada sorunlu. Kadınların iş fikri vizyonunun gelişmesi şart. Yeni yüzyıl ekonomisi yeni iş fikirleri ile belirleniyor. Ne kadar fark yaratabiliyorsan, ne kadar yenilikçi isen gelecek; iş insanına umut vaat ediyor’’şeklinde konuştu.

KADINLAR MESLEKİ DESTEĞE ÇOK ZOR ULAŞIYOR

“Türkiye'de kadın işverenlerin istihdam dahilindeki nüfus içindeki oranı yüzde 1.3'ü bulmuyor diyen” Yargın,’’ Erkek işverenlerin oranı ise 5.8 civarında seyrediyor. Bu tablonun başlıca sebebi ise kadınların iş kurmak için ihtiyaç duydukları finansal desteğe ve mesleki eğitime ulaşmasının erkeklere göre çok daha zor olması. Eğitim kadının işgücü piyasasındaki sorunlarının çözüm noktasını oluşturmaktadır. Ancak eğitim tercihi işgücü piyasası öncesi alınmaktadır. Kadınların eğitim tercihleri, toplumun geleneksel cinsiyetçi önyargı ve değerleri ile yönlenmektedir. Bu arada mesleki teknik eğitime yapılan yatırımların kadınların kayıt altında iş gücü piyasasında yer almalarında önemli rol oynadığı ve işgücü fırsatları açısından toplumsal cinsiyet eşitliğini de artırmaktadır. Bu durum ILO tarafından yayınlanmıştır’’dedi.

İŞ KADINLARI TOPLUMA YEPYENİ BİR MODEL SUNUYOR

İş kadınlarının topluma geleneksel kadın rollerinin dışında yepyeni bir model sunduğunu söyleyen Yargın,’’ Ülkemizde orta öğretimde cinsiyet oranı kızların okullaşmasında yüzde 91 iken mesleki teknik orta öğretimde kız çocuklarının okullaşma oranı binde 75’tir. Bu oranın düşük olmasında kız çocuklarının mesleki eğitim yerine üniversite eğitimine yönelik genel lisede öğrenimlerini devam ettirmelerinin sonucudur. Diğer yandan mesleki teknik liselerin az olması ve kız çocuklarının bu okullarda eğitim yapmasını engelleyen cinsiyetçi önyargılar da rol oynamaktadır. Bu kız çocuklarına uygulanan dolaylı ayrımcılık kız çocuklarını geleneksel mesleklere yönelmesine de sebep olmaktadır. Bu durum eğitimde fırsat eşitsizliğidir. Ve kızların iş hayatında konumlanmaları da enformel işlere yönelmelerine neden olmaktadır. Erkekleri iş kurma girişiminde destekleyen toplumsal çevre, kadınlar açısından caydırıcı oluyor.  Oysaki kadının bizzat girişimci olması halinde, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili kültürel kodların değişmesine de faydası olması olasıdır. Çünkü İş kadınları topluma, kadın için, geleneksel kadın rollerinin dışında yepyeni bir rol model sunuyor’’dedi.

KADINLAR GİRİŞİMCİLİK  YETERLİ EĞİTİMİ ALAMIYOR

Ülkemizde mülkün sadece yüzde 9’unun kadınların üzerine kayıtlı olduğuna dikkat çeken  Işık Yargın,’’ Dolayısıyla sermaye dezavantajını kredi ile destekleme noktasında bankalara teminat gösterebileceği mal varlığından yoksun olması önemli bir zorluk. Kadın girişimciliğini destekleyen bankalar olmakla birlikte, kadın girişimciden erkek garantör isteyen ya da ipotek konusundan eşten muvafakat isteyen bankalar da bulunmaktadır. Sermaye, maddi kaynak teminimin yanı sıra kiralama, donanım temini, işi sevk ve idaredeki acemilikler, pazar yaratabilmek için sıkıntılar, personel temini, kalifiye personel istihdam etmede zorluklar da vardır. Ülkemizde kadınlar girişimcilikle ilgili yeterli eğitimi alamıyor’’diye konuştu..

KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZE EĞİTİMLER VERİYORUZ

Girişimcilik konusunda KOSGEB, kadın örgütleri, üniversitelerin eğitimlerinin yaygınlaşmasının gerekli olduğunu belirten Yargın,’’ Ayrıca staj programları, montörlük çalışmaları, iş konularına göre eşleştirmeler de eksiklikleri gidermek önemli.  Antalya'da bu konuda ANSİAD girişimcilik alanında bu dezavantajı ortadan kaldırmak için liselerden, meslek liselerinden başlayarak üniversiteler de eğitimler yapmakta, rol modellerle gençleri buluşturmaktadı” DENİZ TOPKAYA 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kadın El Emeği Pazarı açıldı..

Kadın El Emeği Pazarı açıldı..