Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Antalya kiracıları isyanda: Kiracılar çözüm arıyor

Antalya kiracıları isyanda: Kiracılar çözüm arıyor

Kiracılar Dayanışma Platformu üyeleri, kira fiyatları sebebiyle geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Ankara’ya yürüyeceklerini açıklamıştı. 14 Kasım’da Antalya’dan yürüyüşe başlayacak olan kiracılar, Ankara’da siyasiler ile görüşerek TBMM’de yapılan toplantılara katılacak. Barınma krizinin çözülmesine yönelik adım atılmasını isteyen kiracılar, kamuoyundan destek istedi

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya kiracıları isyanda: Kiracılar çözüm arıyor

14 Kasım’da Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yaparak yürüyüşe başlayacak olan Kiracılar Dayanışma Platformu üyeleri, Ankara’da kendilerini Antalya Milletvekillerinin karşılayacaklarını belirtti. Platform üyeleri yaptıkları açıklamada Antalya, Bucak, Burdur, Keçiborlu, Sandıklı, Sivrihisar, Polatlı, Ankara olmak üzere güzergahlarını aktarırken, Ankara’dan mutlu şekilde dönmek istediklerini dile getirdi. Barınma krizine hızlı bir çözüm bulunmasını ve maaşlarının tamamını kiraya vermek istemeyen platform üyeleri, çözüm önerilerini siyasilere aktaracak.


DAVALARIN ÖNÜ ARKASI ALINAMIYOR
Antalya’da kurulan Kiracılar Dayanışma Platformu, yaptıkları bir çok eylem ve yürüyüş ile artan kira fiyatları sebebiyle yurttaşın kanayan sorunu haline gelen barınma krizinin çözümü için Ankara’ya yürüyeceklerini açıkladı. Kiracılar Dayanışma Platformu, hem Antalya’da hem de tüm Türkiye’de kanayan bir sorun haline gelen kira fiyatlarının yüksekliği konusu hakkında bir çok kez yürüyüş ve basın açıklaması yapmıştı. Kira fiyatları sebebiyle, üniversite öğrencilerinin Antalya’yı daha seyrek tercih etmeleri, memurların başka şehirlere tayin istemesi gibi pek çok sorun doğuran kira fiyatları adalet sistemini de sekteye uğratıyor. AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları her geçen gün hız kazanırken, emekçinin barınma sorunu da aynı ivme ile hareket ediyor. Antalya’da 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabileceği 2 odalı bir evin fiyatı asgari ücretin üzerinde iken, kiracılar, sorun yaşadıkları ev sahibi ile davalık oluyor. Ev sahibi-kiracı davalarının önü arkası alınamıyor.


“KİRA ARTIŞININ SEBEBİ HALK DEĞİL”
Ülkelerde savaşların patlak vermesinin ardından Türkiye kontrolsüz göçe maruz kaldı. En fazla göçmen barındıran şehirlerin başında Antalya geliyor. Çok fazla yabancı göçüne maruz kalan Antalya'da fırsatçı ev sahipleri, ev kiralarını fahiş fiyattan gösteriyor. Asgari ücrete kadar çıkan kiraları ödemeye gücü yetmeyen vatandaşlar, merkez dışında ev arayışlarına giriyor. Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklarda mahkemeye gitmeden, arabulucuda ortak karara verilmesine yönelik konuşan Kiracılar Dayanışma Platformu Kurucu üyesi Cengiz Kul, “Arabulucuya gitmek, elbette fahiş kiralara çözüm getirmeyecek. Arabuluculukta ev sahibi ve kiracı anlaşabilirse, orta yolu bulurlarsa dava açılmayacak. Burada amaç mahkemelerin yükünü hafifletmek. Ama hiç de hafiflemeyecek. Çünkü köklü çözüm getirmiyorlar. Sorun her geçen gün katlanarak büyüyor. Yalnızca asgari ücretliler değil, emekliler de artık kiralara yetişemiyor. Ekonominin alt üst olmasının sebebi halk değil, kira artışlarının sebebi de bizim halkımız değil. Kira artışlarının asıl sebebi kaçak mülteci sorunundan kaynaklanıyor. Arabulucu kiracının sorununu çözmez” dedi.


“GÖÇMENLER BARINMA KRİZİNİ BÜYÜTTÜ”
Cengiz Kul “O kadar mülteci kaçak şekilde ülkeye girerken ‘Din kardeşimiz’ diyenler şimdi sokakta kaldı.İran da Müslüman, Arabistan da, Irak da Müslüman. Neden oralara değil de Türkiye. Avrupa halkının düzeni bozulmasın, ekonomisi bozulmasın diye kabul etmedi mültecileri. Haklılar da. Bakın ne hale geldik! Oturacak ev, yiyecek ekmek bulamıyoruz. Kiracılar Dayanışması Platformu olarak kanun ve yasa çıkması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yüksek kiralar; Türkiye’de yaşayan, yaşamaya çalışan emekli, öğrenci ve asgari ücret ile çalışan insanların omzuna büyük bir yük olmuştur. Antalya’da başlayan kira zulmü şu an tüm Türkiye’ye yayılmış durumdadır. Konut artık barınma hakkı olmaktan çok ev sahipleri için gelir kaynağı olmuştur. Antalya’da barınamayan emekçi diğer illere göç edince o illerde de arz-talep dengesizliği oluşmuştur ve o illerde de fahiş kiralar ortaya çıkmıştır. Bir zamanlar emekli şehri olan Antalya artık yabancıların ve zenginlerin şehri olmaya yöneldi. Biz Türk halkı olarak bu durumu kabul etmiyor ve sindiremiyoruz” dedi.

“KİRACI BORÇ BATAĞINDA”
Cengiz Kul, “Türkiye genelinde son 2 yılda yaşanan kira artışları dudak uçuklatıyor. Ev sahibi hayat pahalılığını gerekçe gösterirken, kiracı; gelirinin artmadığını söylüyor. Ev kiraları asgari ücretin üzerinde seyrediyor. Türk halkı oturduğu evin kirasını ödeyemiyor, boğazına kadar borç içinde, icralık ve her gün bankalar arıyor. Çoluğuna çocuğuna bir şey alamıyor, cebine harçlık koyamıyor. Ev kiraları asgari ücretin üzerinde seyrediyor. Türk halkı oturduğu evin kirasını ödeyemiyor, boğazına kadar borç içinde, icralık ve her gün bankalar arıyor. Çoluğuna çocuğuna bir şey alamıyor, cebine harçlık koyamıyor. Türk halkının geleceğe dair hiçbir planı yok, sadece gününü kurtarıyor. Yıllarca çalışmış, emekli olmuş bizi kıskanan yabancılar ülke ülke gezerken, bizim emeklilerimiz ancak market market geziyor. Birileri elbisesine uygun çanta takarken, birileri ise çocuğu ile sokakta kalıp çocuğuma yetemedim diye intihar ediyor” dedi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BES Antalya ayaklandı: Emekçi büyümeden hakkı olanı istiyor

BES Antalya ayaklandı: Emekçi büyümeden hakkı olanı istiyor