İş yerinde psikolojik tacizi ve baskıyı tanımlamak amacıyla kullanılan “mobbing” günümüzde çalışma hayatının en önemli sorunları arasında yer alıyor! Üstelik Covid salgını ve onun yarattığı ekonomik krizde mobbing şikayetleri, bütün dünyada ve tabii ülkemizde daha da arttı!


 

Çalışma hayatının içinde bulunanlar, iş yerlerinde, mobbing denilen işkencelere çoğu kez maruz kalmıştır. Kötü yöneticiler, rekabetçi iş yeri çalışması yüzünden bazen de çalışanlar, diğerlerine ya da zayıf bulduklarına mobbing uygulayabiliyorlar! İnsanı canından bezdiren, verimi düşüren bu tür uygulamalar yüzünden;


 

Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO), 2019 yılında işyerinde taciz ve şiddetin önlenmesi konusunda bir sözleşmeyi kabul etti. Ama 2021 yılının Haziran ayında yürürlüğe girmesine karşı, Türkiye hala sözleşmeyi imzalamamış ne yazık ki! Ülkemizde “Mobbingle Mücadele Derneği” bu konuda farkındalık oluşturmak için, her yıl 1 ve 7 Şubat tarihleri arasında dikkat çeken etkinlikler düzenliyor!


 

Ülkemizde kamuda özellikle Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının bir çoğu, çok fazla çalışma saatleri, eşit işe eşit ücret alamama, iş güvencesinin olmayışı, sağlıksız çalışma koşulları, şiddete uğrama, yetersiz koşullarda ve az bir ücretle çalışma gibi şikayetlerini dile getirirken, özellikle sağlık personeli ve öğretmenlerin bu konularda mağduriyetlerini sıkça basın yoluyla da duyurmaları, konunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini gösteriyor hepimize!


 

Özel sektörde ise sanayii de çalışanların, mağaza ve marketlerde çalışanların, işçilerin, madencilerin çalışma koşullarının ağırlığı, yetersiz ücretler ve mobbing uygulamalarının çekilmez hale geldiği de sendikalar aracılığıyla topluma duyuruluyor! Ama yine de Mobbingle Mücadele Derneği, mağdurların yüzde 85’inin sesini yetkililere duyuramadığını söylüyor! Mağdurların yüzde 69’u ise; mobbing konusunda işyerlerinin gerekli önlemleri almadığını belirtiyor.


 

Dahası; dernek istatistiklerine göre, ülkemizde çalışan her 10 kişiden 4’ü, mobbing mağduru! Bir çoğu istifa etmeyi düşünüyor ama, bu ekonomik krizde, bu pahalılıkta ve iş yokluğunda, çaresizce katlanmak zorunda kalıyorlar bu işyeri baskılarına!

 


Çalışanların zorba yöneticileri konusunda sıraladıkları şikayetlere gelince;


“İstifaya zorlama, kötü muameleye maruz bırakma, hakaret, sözlü taciz, ayrımcılık, görev yeri değişikliği, iftira, fiziksel şiddet, yasal hakların kullandırılmaması, yerli yersiz soruşturma açılması, cinsel taciz, iş yükünü arttırma, küçümseme, dedikoduya maruz bırakma vb.”


 

İstatistiklere göre 2021 yılında, bir önceki yıla göre, kayıtlı mobbing şikayetleri yüzde 4 artmış! Bu durumda acilen yasal önlemler alınmalı!