Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Şeker fabrikaları peşkeş çekiliyor

Şeker fabrikaları peşkeş çekiliyor

Antalya’nın sınır komşusu Burdur’un da aralarında olduğu 14 şeker fabrikasının satışının gündeme gelmesine Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin tepki gösterdi. Balık, millileşme söylemleri ile her gün ahkam kesen iktidarın milli serveti kalem kalem elden çıkardığını iddia ederken, Vural Şahin, şeker fabrikalarının sermayeye peşkeş çekildiğini kaydetti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şeker fabrikaları  peşkeş çekiliyor

 

Antalya’nın sınır komşusu Burdur’un da aralarında olduğu 14 şeker fabrikasının satışının gündeme gelmesine Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin tepki gösterdi. Balık, millileşme söylemleri ile her gün ahkam kesen iktidarın milli serveti kalem kalem elden çıkardığını iddia ederken, Vural Şahin, şeker fabrikalarının sermayeye peşkeş çekildiğini kaydetti.


AKP Hükümeti’nin Türkiye Şeker Fabrikaları'nı (Türkşeker), Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) adı altında hazırlık çalışmalarını tamamlayarak 14 fabrikamızın özelleştirilmesi için ihale sürecini başlatmıştı. Söz konusu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İhaleler Nisan ayında.

Afyon, Erzurum, Alpullu, Ilgın, Bor, Kastamonu, Burdur, Kırşehir, Çorum, Muş, Elbistan, Turhal, Erzincan, Yozgat’taki şeker fabrikaları satışına ilişkin karar kamuoyunun tepkisine neden oldu. Konuya ilişkin Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin sessiz kalmadı.

 

BALIK: TALAN EDİLDİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, ülkenin ve Cumhuriyetin birikimleri ve kurumlarının AKP iktidarı döneminde özelleştirme adı altında yağmalandığını ve talan edildiğini söyledi. Balık, şöyle konuştu: “Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ilana göre; Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi için 3 Nisan’a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan’a kadar teklif verilerek özelleştirilmesi kararlaştırıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayisi, ticareti, ulaşımı, limanları, petrolleri, kentleri, turizmi, tersaneleri ve bankaları; yani nesi var nesi yoksa hepsi, AKP iktidarı tarafından çeşitli yasal düzenlemelerle, yerli ve yabancı sermayeye yok pahasına satışa çıkarılarak peşkeş çekilmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından (ÖİB) on dört şeker fabrikasının pazara çıkarılması aslında yeni değildir. Bugün yaşadığımız özelleştirme furyası, uzun süredir Varlık Fonu adı altında hayata geçirilmişti. Siyasal iktidar, OHAL’in sağladığı fırsatlardan faydalanarak hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu ve Alkol Piyasasını kapatmıştı.  İktidarın uzun süredir planladığı şeker fabrikalarını satma düşüncesi gerçekleşirse Cumhuriyet’in sanayileşme hamlesine ilişkin kuruluşları da yok edilecektir.”

 

GELECEK KUŞAKLARI KÖLELEŞTİRECEK

“Cumhuriyetin zenginliğini oluşturan kamu kurum ve kuruluşlarının ranta açılması olarak değerlendirdiğimiz on dört şeker fabrikasının özelleştirilmesi aynı zamanda ülkenin geleceğini ve gelecek kuşaklarını da servetsiz bırakacak, rehin alarak köleleştirecektir.  Ülkemizin zenginliğini oluşturan Şeker Fabrikalarının, kimlere pazarlanacağı konusu kadar önemli olan soru şudur: Satıştan elde edilecek maddi kaynak ne yapılacaktır? Bu bağlamda, siyasal iktidarın 2019 seçimlerine ve olası erken seçime yönelik siyasi amaçlarını gerçekleştirmek için kaynak yaratma arayışında olduğunu belirterek altını çiziyoruz. Özelleştirmeler, ülkemizi globalleşme, neoliberalizm gibi tanımlamalarla vahşi kapitalizmin ekonomik, siyasi, sosyal sömürü düzenine teslim etmiştir. Millileşme söylemleri ile her gün ahkam kesen iktidar, Milli Servetimizi kalem kalem elden çıkaracak özelleştirme politikalarıyla bu söyleminin düzmece olduğunu kanıtlamaktadır. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak şeker fabrikalarının özelleştirme düzenlemesinin geri çekilmesini istiyoruz.” 

 

YENİLEME GEREKLİ

Şahin, “Bir kez daha uyarıyoruz, kamuya ait şeker fabrikalarının yeniden yapılandırılmaları konusunda gerekli yenileme çalışmaları yapılarak rekabet gücü arttırılmalıyken, fabrikaları sermayeye peşkeş çekmek doğru değildir” dedi. Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Pancarın yetiştirilmesinden şeker üretim ve pazarlanmasına kadar tüm süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütlenmeler egemen olmalıdır” diye konuştu.

ZMO Başkanı Şahin, “Bilinmelidir ki bu fabrikaların özelleştirilmesi, insan sağlığına ilişkin zararları bilinen NBŞ sektöründe sağlıklı denetim yapılamamasına bağlı olarak, bu grubun üretimi kısa sürede artacak ve pancar şekeri üretimi azalacak, çok sayıda çiftçimiz ve tarım alanlarımız üretim süreçlerinin dışında kalacaktır” dedi. Senem KÖR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Dostları buluştu

Antalya Dostları buluştu