Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem ‘Kapanması zor yaralar açıldı’

‘Kapanması zor yaralar açıldı’

2020-2021 Eğitim-Öğretim Dönemi’ne laiklik, eğitime eşit erişim ve olanaksızlıklar damga vururken, Antalya’da da çok sayıda örneğinin görüldüğü skandal uygulamalara Eğitim-İş’ten kapsamlı karşı çıkış geldi

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Kapanması zor yaralar açıldı’

   Eğitim-İş Antalya Şubesi üyesi Antalyalı emekçiler, geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde yaşanan eğitimde emek sömürüsü, laikliğe saldırılar, ekonomik eşitsizlikler ve köy okullarının kapatılması ile yaşanan sarsıcı skandalları tek tek hatırlatarak, ‘inatla mücadele edeceğiz’ vurgusu yaptılar.

    Eğitim-İş Antalya Şubesi Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, 2020-2021 Eğitim-Dönemi’nde EBA Sistemi’nin bir şova dönüştülerek başlatıldığına, ancak milyonlarca öğrencinin bir kez dahi kullanamadığına dikkat çekildi.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

    Açıklamada yaşananlar şöyle aktarıldı: 

    “Öğrencinin uzaktan eğitime ulaşmak için sadece tablet/bilgisayara değil internete de ihtiyaç duyacağı gerçeği bile MEB'i harekete geçirmemiştir. Türkiye'nin internet altyapısı açısından sorunlu birçok ilinde dere tepe çıkarak barakalarda uzaktan eğitime ulaşmaya çalışan öğrencilere rağmen, vakıf maskesi takmış her tarikatla protokol çalışmasına giren Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda Teknoloji Bakanlığı ile bir çalışma yürütmemiştir. Altyapı sorunu yaşayan bölgelerdeki öğrenci ve öğretmenlerimiz kendi çözümlerini üretmeye çalışarak eğitim dönemini kapatmıştır. Eğitimin öğretmenler aşılanmadan yüz yüze yapılmasının cinayet olduğunu defaten bas bas bağırmamıza rağmen, aksi uygulamalar neticesinde 50'yi aşkın meslektaşımız bu düşüncesiz tutum nedeniyle hayatını kaybetmiştir.  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un kameralar önünde aşı olup, öğretmenlerin derhal aşılanacağını söylemesinden sonra geçen bunca zamana rağmen, öğretmenlerin henüz yaklaşık yarısı aşılanmıştır.

 

    Eğitimde yoksul öğrenci ile zengin öğrenci arasındaki uçurum bu dönemde ne yazık ki zirve yapmıştır. Yoksul öğrenciler bu eğitim döneminin ne uzaktan ne de yüz yüze kısmından tam faydalanamazken ailesi varlıklı öğrenciler evde özel ders alma, özel okulların etüt adı altında işlediği derslere katılma gibi birçok imkanı bulabilmiştir. Söz konusu fırsat eşitsizliği enflasyonu en çok LGS'de görünür olmuştur. MEB, sınavda çıkacak konuları uyarılarımıza rağmen daraltmamış ve örgün, adil bir eğitim dönemi olmuşçasına soru yelpazesini geniş tutmuştur.”

‘KÖY OKULLARINI KAPATMANIN FATURASI ÇIKTI’

    “Eğitim döneminde yüz yüze eğitime kademeli olarak geçildiği söylenen dönemde kırsal kesimde yaşananlar ise AKP zihniyetinin eğitimdeki tahribatını daha görünür kılmıştır. Sendikamızın yıllardan beri dile getirdiği gerçekler artık toplumun büyük bir kesimi tarafından görünür hale gelmiştir. Şehirlerde eğitim online sürerken köy okullarında eğitimin başlatılması, ibretlik bir manzara ortaya koymuştur. Bu eğitim dönemine kuşkusuz yoksulluk da damga vurmuştur. Temel gıda fiyatlarında yüzde 50'den fazla zam olmasına rağmen sarı sendikaların da emeğiyle 3 kuruşluk zamma layık görülen öğretmenin alım gücü iyice düşmüş, bir sonraki günkü faturayı düşünmeden gönül rahatlığıyla kendini derslere verebilmek hayal olmuştur.”

EĞİTİME ARA VERİLDİ, GERİCİLİĞE VERİLMEDİ

    Eğitimin bir uzaktan bir yüz yüze yapıldığı bu dönemde dahi gericiliğin hız kesmediğine işaret eden Eğitim-İş Antalya Şubesi Yönetim Kurulu’nun dikkat çeken açıklaması şöyle devam etti:

    “Okulların pandemi gerekçesiyle kapalı olduğu dönemde Kuran kursları, varlığı Cumhuriyet'e yakışmayan medreseler çocuklarla dolup taşmıştır. Yarım yamalak yayın yapan EBA TV de bu süreçte gerici yayınlarla defalarca ilerici kamuoyundan tepki çekmiştir. AKP'nin ülke haritasını kıpkırmızı yapana kadar sürdürdüğü lebaleb kongrelerde, yüzlerce partizanın buluşturulduğu sokak şovlarında bulaşmayan virüs, bu yıl yine ulusal bayramlarımızda tehlike arz etmiştir!“

‘UZAKTAN EĞİTİM BİR MOBBİNG AĞINA DÖNÜŞTÜ’

    “Bu eğitim dönemi, meslek onuru açısından da bizlere farklı dersler vermiştir. Eğitimin uzaktan ya da yakından sürmesinin değil liyakatle yönetilmesinin önemli olduğunu ortaya seren örnekler, meslek onuru için verilen mücadele açısından da öğreticidir. Pandemi sürecinde eğitim yüz yüze devam ederken en temel hak olan yaşam hakkı ihlal edilen öğretmenler, eğitimin uzaktan sürdüğü dönemlerde de okul yöneticilerinin mobbingine maruz kalmış, pedagojiden bihaber olan velilerin gözetiminde ders işlemek durumunda bırakılmış, mesai kavramını çöpe atmak zorunda kalmıştır. Öyle ki öğretmenlerimiz haftasonu ya da gece saatlerinde dahi sorulara cevap vermek ya da ders işlemek durumunda bırakılmıştır.

    Mücadelemiz, bir daha böyle karanlık eğitim dönemleri yaşanmasın, hiçbir öğrencinin boynu garibanca bir mahcubiyetle bükülmesin, hiçbir meslektaşımız kendini yalnız ve değersiz hissetmesin diyedir. Ve bunlar sağlanana kadar inatla sürecektir!”

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
‘Milli Eğitim, sosyal tesisleri boşaltmıyor’

‘Milli Eğitim, sosyal tesisleri boşaltmıyor’