Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Antalya bir ilki başardı

Antalya bir ilki başardı

Antalya’da “Medya Dilini Dönüştürüyoruz” projesi kapsamında gerçekleştirilen Eşitlikçi Medya Dili Eğitim Programı Belge Töreninde konuşan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, “İlk kez Antalya’da eşitlikçi bir dil için proje üretildi. Projeden tek bir beklentimiz var. Habere insan gözüyle bakıp eşitlikçi bir dil kullanmak. Reyting kaygısının görülmediği, haber sitelerini tıklatmak için kadınların ve çocukları yıpratılmadığı, insan hakkının yenilmediği bir haber dili başlatmak amacımız” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya bir ilki başardı

    Antalya’da “Medya Dilini Dönüştürüyoruz” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Eşitlikçi Medya Dili Eğitim Programı Belge Töreni” 1 Nisan 2022 Cuma günü Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törende medya mensuplarına ve iletişim öğrencilerine katılım belgesi takdim edildi.

 

    Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC), ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma Uygulama Merkezi işbirliğiyle başlatılan “Antalya’da Medya Dilini Dönüştürüyoruz” eğitimleri sona erdi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, cinsiyetçi haber dili kullanan kadına yönelik haberlerde medya araçları ve ürünleri aracılığı ile tekrar tekrar üretilmesini durdurabilmek için Antalya’daki medya mensuplarının ve iletişim programları öğrencilerinin kullandıkları haber dilini eşitlikçi bir biçimde dönüştürmelerine yardımcı olacak eğitim programının ardından eşitlikçi medya dili ilkelerinin farkındalığını geliştiren katılımcılar “Eşitlikçi medya dili eğitimi katılım belgesi” ile onurlandırıldı.


    Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya İletişim Fakültesi Dekanı Figen Ebren, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, TÜKD Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Karaduman, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hof, çok sayıda gazeteci ve iletişim öğrencisi katıldı.


 

“AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK”

    Projenin gerçekleştirilmesine öncülük eden ve emek veren eğitimcilere teşekkür eden Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Ebren, “Medya dili rehberi bu sürecin önemli bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Rehberin hazırlanmasındaki amaç gerek medya çalışanlarının gerekse geleceğin basın yayın çalışanları olacak İletişim Fakültesi öğrencilerinin farkındalığını arttırarak eşitlikçi medya dili kullanımı konusundaki kararlılığı desteklemektir. Büyük emekler sarf edilerek ortaya konan bu projenin bundan sonraki süreçlerinde desteklerinizin daha güçlenerek devam edeceğine inanıyoruz” dedi.


 

“ANTALYA’DA BİR İLK”

    Törende konuşan AGC Başkanı İdris Taş, “İlk kez Antalya’da eşitlikçi bir dil kullanılması için bir proje üretildi. Projeden tek bir beklentimiz var, dünyada gerçekten de en zor şeylerden bir tanesi insan olabilmek. Yeryüzündeki bütün canlılara eşit bakabilmek. Sadece habere insan gözüyle bakıp eşitlikçi bir dil kullanmak. Reyting kaygısının görülmediği, haber sitelerini tıklatmak için kadınların ve çocukları yıpratılmadığı, insan hakkının yenilmediği bir haber dili başlatmak amacımız” dedi.

 

Konuşmaların ardından eğitime katılanlara belgeleri takdim edildi ve toplu fotoğraf çektirildi.

 

BEŞ FARKLI SEMİNER VERİLDİ

    2022 Mart ayında beş farklı seminerle gerçekleşen “Eşitlikçi Medya Dili Eğitim Programında” katılımcılara, “Dilin tutumlarla ilişkisi ve davranışa dönüşme süreçleri, Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada haber dilinin dönüştürücü rolü, Haber dilinde cinsiyetçi ve eşitlikçi örnekler, Medya kuruluşlarında eşit olmayan kadın temsilinin medya dili üzerine etkileri, Kadına yönelik şiddet haberlerinin dili ve mağdur hakları, Yazılı ve görsel basının yargı uygulamaları üzerindeki etkileri, TGC kadın gazeteciler komisyonunun kuruluş amacı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu’nun hazırlanma gerekçeleri, Kadın gazeteciler komisyonunun medyada eril dilin değişmesi için yürüttüğü eğitim çalışmaları, Yerel medyada Türkiye gazetecileri hak ve sorumluluk bildirgesi ve medyada çeşitlilik kılavuzuyla ilgili çalışmalar ile Milliyet gazetesi örneği üzerinden Türk basınında cinsiyet eşitliği konusunda uluslararası alanda yapılan çalışmalar anlatıldı.


ANTALYA’DA MEDYA DİLİ KARNESİ RAPORU

Proje ortakları tarafından oluşturulacak bir proje ekibi 1 Nisan 2022 - 31 Ekim 2022 tarihleri arasında Antalya’da çeşitli yerel medya kanallarında özellikle kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve kadınla ilgili diğer haberlerde kullanılan medya dilini mercek altına alarak 2022 Kasım ayı başında hazırladıkları Antalya Medya Dili Karnesi Raporunu proje ortaklarının düzenlediği bir Basın Toplantısı ile kamuoyuyla paylaşacak. Bu toplantıda yerel medyada eşitlikçi dil kullanan medya mensuplarına Antalya Eşitlikçi Medya Dili Ödülleri verilecek.

 

Fadime YİĞİT







Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Böyle sendikacılık  GÖRÜLMEDİ

Böyle sendikacılık GÖRÜLMEDİ