Bütün devletler askeri gücünü geliştirmek için, milyarlarca dolar harcıyor. En gelişmiş silahları üretmek için binlerce mühendisler çalıştırıp fabrikalar kuruyor.

Dünyanın bazı yerlerinde halen savaş var. Her an gece gündüz birileri ölüyor. Savaş silahları deneniyor. Devletlerin hırsları ve planları bitmiyor. Hepimizin planları olduğu gibi, tarih boyu devletlerin de planları olmuş ve bu planlarını tatbik edebilmek için, bahaneler yaratıp zengin coğrafyaları ele geçirmeye çalışmışlar.

En eski tarihlerde, zenginlikler bereketli topraklarmış ipek ve İpek Yolu ticareti yapılan merkezler çok önemliymiş. Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika hep cazibe merkezi olmuş. Tarihin her döneminde altın, en cazip araç olmuş. Saraylar, altın tahtlar, altın taçlar göz kamaştırmış.

Altın, günümüzde de en güçlü emtia. Mücevherat düşkünlüğü belki de on binlerce yıl evvelinden beri var, ama altın ve kıymetli taşlar yenmediğine göre ve insanlığın hayatını sürdürmesi için beslenmesi gerekli. İşte bu durumda gıdaya ihtiyaç ve tarım yapmak her zaman altının, mücevheratın önündedir.  

Tüm savaşlar, hep insanlığın mahvoluşuna sebep olmuştur. Günümüzde yine savaşlar var, ama savaşların aracı, tekniği ve sistemi artık farklı. Enerji savaşları var, biyolojik savaşlar var, propaganda savaşları var. Herkesin unuttuğu ama önünü görebilen strateji uzmanlarının öngörüsü, gelecekte su ve gıda savaşları olacağı yönünde. Barajların bir türlü istenilen seviyeye ulaşamadığı haberlerine şahit oluyoruz. Göllerin ve akarsuların kuruduğunu, suların en ekonomik şekilde kullanılması gerektiğini dile getiren çok uzman var. İşte, gelişen bu susuzluk, elbette tarımı doğrudan etkiliyor. Toprakların bol ürün üretemediği dönemleri yaşayacağımızı, ziraatçılar, söyler oldu. Başta Norveç olmak üzere, Türkiye’de ve birçok ülkede tohum ambarları oluşturulmuş. Su olmayınca saklanan tohumlar ne işe yarayacak? Bazı uzmanlar susuz tarım usullerini geliştirme çalışmaları yapıyor.

Neyle oyalanırsak oyalanalım, mücevherlerle avunalım, iyi ustalarla görkemli yapılar yapıp içinde yaşayalım ve hangi meslekte uzman olursak olalım, geleceğin en geçerli mesleği çiftçilik olacak. Belki de en acımasız savaşlar binlerce yıl önce olduğu gibi bereketli topraklara sahip olmak için olacak.

Hoşça kalın, milletin efendisi köylümüze ve çiftçilerimize değer vererek kalın.