Toroslardan
toplanan kızılçam ve karaçam kozalaklarının büyüklerinden pekmez, küçüklerinden
ise reçel yapılıyor. Reçel yapılacak kozalaklar için küçükler ayrılıyor ve
ikiyi bölünüyor. İçine şeker konulan kozalaklar kazanlarda kaynamaya
bırakılıyor. Pekmez yapılacak kozalaklar için ise büyükler kullanılıyor. İkiye
bölünmeden tek parça halinde kaynatılan pekmez kozalaklarının, kaynama
bitiminde suyu süzülüyor. Çok olmamak kaydı ile doğal aromasında şeker olmayan
kozalaklar üzerine bir miktar şeker ilave ediliyor. Tekrar kazanlara konulup
odun ateşinde yeniden kaynamaya bırakılan kozalaklar yeniden süzgeçten geçiyor.
Suyunu alıp tekrar kazanlara koyulan kozalakların suyunun kaynaması pekmez
kıvamına gelinceye kadar devam ediyor. Bu süreç yaklaşık 7-8 saat devam ediyor.
REÇEL VE PEKMEZ ÜRETİMİ YAPILIYOR
Akseki
ilçesinde üretici Fatma Kara, ailesi ile reçel ve pekmez üretimi yaptıklarını
söyledi. Toros dağlarının zengin ormanlara sahip olduğunu belirten 48 yaşındaki
Kara, "Akseki’nin ormanları oldukça meşhurdur. Bu saf ve temiz ormanlarda,
bol oksijenin olduğu herkes tarafından biliniyor. Biz de kozalakları yeşilken
toplayıp büyük kozalaklardan pekmez ve küçük kozalaklardan ise reçel
yapıyoruz" dedi.
Kendilerinin
sürekli müşterileri olduğunu ve her yıl kendilerinden sipariş aldıklarını
söyleyen Kara, “Her yıl yaptığımız için müşterilerimiz sürekli sormaktadırlar.
Kilosunu 75-100 arası satıyoruz. Kanser, mide, bronşit gibi hastalıklara şifa
olduğunu biliyoruz. Bu pekmezi herkes tüketebilir” ifadelerini kullandı. (İHA)