Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi TÜİK Tarım Girdi Fiyat Endeksini Açıkladı! Tarımsal Yatırım Harcamaları Dikkat Çekti

TÜİK Tarım Girdi Fiyat Endeksini Açıkladı! Tarımsal Yatırım Harcamaları Dikkat Çekti

TÜİK'in verilerine göre, tarım sektöründe kullanılan girdilerin fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Tarım-GFE, bir önceki yıla göre %41,60 oranında yükseldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TÜİK Tarım Girdi Fiyat Endeksini Açıkladı! Tarımsal Yatırım Harcamaları Dikkat Çekti
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre, Temmuz 2024 itibarıyla tarım sektöründe maliyetler artmaya devam ediyor. Endeks, bir önceki aya göre %3,42 oranında artarken, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,65 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %41,60 oranında artış gösterdi. On iki aylık ortalamalara göre ise artış oranı %43,76 oldu.

Tarımda Kullanılan Mal ve Hizmetlerdeki Fiyat Artışı Dikkat Çekiyor

Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi, Temmuz 2024’te bir önceki aya göre %3,61 oranında yükselerek 561,91 seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre ise bu gruptaki artış %39,82 olarak kaydedildi. Özellikle enerji ve yağlayıcılar alt grubunda yaşanan %12,37 oranındaki artış, maliyetlerin ciddi şekilde yükseldiğine işaret ediyor.

Tarımsal Yatırım Harcamalarında Önemli Artış

Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde de benzer bir artış gözlendi. Bu endeks, Temmuz ayında %2,32 oranında artarak 762,73 seviyesine yükseldi. Bu gruptaki yıllık artış ise %53,06 olarak kaydedildi. Veteriner harcamaları ise %81,82 ile yıllık bazda en fazla artışın yaşandığı alt grup oldu. Veteriner harcamalarındaki bu ciddi yükseliş, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin karşılaştığı maliyet baskısını açıkça ortaya koydu.Temmuz 2024 verilerine göre, tarım sektöründe kullanılan girdilerin fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Tarım-GFE, bir önceki yıla göre %41,60 oranında yükseldi.

Enerji ve Yağlayıcılar Aylık Artışta Önde

Temmuz 2024 itibarıyla aylık bazda en fazla artışın yaşandığı alt grup %12,37 ile enerji ve yağlayıcılar oldu.

Tarım GFE ve Değişim Oranları

Temmuz 2024'te Tarım-GFE endeksi 584,25 olarak belirlenirken, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi 561,91, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise 762,73 olarak ölçüldü.

Alt Gruplarda Yıllık Değişim Oranları

TÜİK verilerine göre, yıllık bazda en yüksek artış gösteren alt grup %81,82 ile veteriner harcamaları olurken, ikinci sırada %72,97 ile tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi yer aldı.

Aylık Değişimlerde Enerji ve Yağlayıcılar İlk Sırada

Aylık değişim oranlarına bakıldığında, enerji ve yağlayıcılar %12,37 ile en fazla artış gösteren alt grup oldu. Bu alt grubun hemen ardından %3,42 ile tarımda kullanılan mal ve hizmetler ve %2,32 ile tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler geldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kahramanmaraş'ta deprem! Sabah saatlerinde sarsıldı

Kahramanmaraş'ta deprem! Sabah saatlerinde sarsıldı