Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Bir kilogram zeytinin üretim maliyetini açıkladı!

Bir kilogram zeytinin üretim maliyetini açıkladı!

Marmarabirlik, 2024-2025 ürün alım kampanyası kapsamında 1 kilogram zeytinin üretim maliyetini 34,20 TL olarak belirledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bir kilogram zeytinin üretim maliyetini açıkladı!
KAYNAK: İHA

Marmarabirlik 2024-2025 yılı ürün alım kampanyası kapsamında, rekolte beyanlarının sonuna yaklaşıldı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yapılan saha çalışmalarına dayanarak 1 kilogram zeytinin üretim maliyetini 34,20 TL olarak açıkladı. Marmarabirlik’in uzman ekipleri, üretici ortaklardan aldığı saha verilerine dayanarak bu maliyeti hesapladı.

Maliyet Hesaplaması Nasıl Yapıldı?

Marmarabirlik, zeytin hasat mevsiminin başlamasına günler kala detaylı bir maliyet çalışması gerçekleştirdi. Bu hesaplamalar, 10 dönüm arazideki 250 zeytin ağacı üzerinden yapıldı. Yapılan değerlendirmeye göre, gübreleme maliyeti 19.800 TL, budama 25.000 TL, ilaçlama 26.000 TL, sulama 20.000 TL, akaryakıt 25.000 TL, hasat 99.000 TL ve amortisman maliyeti 10.000 TL olarak hesaplandı. Tüm bu masraflara ek olarak faiz giderleri 48.800 TL olarak belirlendi ve toplamda 1 kilogram zeytinin üretim maliyeti 34,20 TL’ye ulaştı. 10 dönümlük zeytinlik için toplam gider 273.600 TL olarak kaydedildi.

Verimlilikte Yüzde 100 Artış Yaşandı

Başkan Asa, geçen yıla kıyasla ağaç başına verimliliğin yüzde 100 arttığını belirtti. Özellikle İznik ve Orhangazi bölgelerinde bu artışın yüzde 200'e ulaştığını vurguladı. Asa, “Ürün alım fiyatlarımızı 2022-2023 yıllarında yüzde 160, 2023-2024 döneminde yüzde 145, toplamda yüzde 305 oranında artırarak üreticimize destek olduk. Ağaç başına verimlilik arttıkça kilogram başına maliyet düşer. Bu yılki hesaplamalarımıza göre dönüm başına ortalama verimi 800 kilogram olarak değerlendiriyoruz. Sonuç olarak 1 kilogram zeytinin maliyeti 34,20 TL olarak tespit edildi” dedi.

Maliyetler Saha Verileriyle Belirlendi

Hidamet Asa, piyasada oluşturulmak istenen olumsuz algılara karşı zeytin üreticilerini uyardı. Piyasada yapılan spekülatif maliyet açıklamalarının gerçeklikle örtüşmediğini belirten Asa, “Zeytin az olduğunda ağaç başına verimlilik düşer, maliyetler yükselir. Ancak zeytin çok olduğunda verimlilik artar ve maliyet düşer. Bu, herkesin bilmesi gereken basit bir hesaplama yöntemidir. Marmarabirlik olarak sahadan aldığımız veriler doğrultusunda maliyet hesapları yapıyoruz ve üreticiyi mağdur etmeyecek politikalar geliştiriyoruz” dedi. Başkan Asa, üreticilerin bu spekülasyonlara karşı dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi ve Marmarabirlik’in her zaman üreticinin yanında olduğunu vurguladı.

Üreticiye Panik Yaşatılmak İsteniyor

Asa, manipüle edilen verilerle üreticilere zarar verilmek istendiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl dönüm başı verimliliği 500 kilogram olarak açıklayanların, bu yıl bu rakamı 750 kilogram olarak belirlediğini söyledi. Ancak, üreticilerin verimliliğin geçen yıla göre iki kat arttığını belirttiğini aktaran Asa, 2018 yılında yaşanan olumsuz olayların yeniden yaşatılmaya çalışıldığını ifade etti. O dönemde Marmarabirlik’in 250 kalibre zeytini 8 TL’ye alırken, tüccarın aynı zeytini 4 TL’ye aldığını hatırlattı. Marmarabirlik’in açıkladığı rekolte beyanının, geçen yıla kıyasla iki katına çıktığını belirten Asa, bu durumun verimliliğin arttığının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Marmarabirlik Üreticinin Güvencesi

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, sofralık zeytin ve zeytinyağında Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin beklendiğini belirtti. Asa, “Her zaman olduğu gibi amacımız zeytin üreticisinin yanında olmak. Marmarabirlik, üreticinin sigortasıdır. Üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi. Ayrıca, 16 Eylül’de başlayan rekolte beyan alımlarının 16 Ekim mesai bitiminde sona ereceği açıklandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
PAZARLIKLA YASALARI KALDIRSANIZ DA TÜRKÇENİN-TÜRKÜN KÖKÜ KURUMAZ!

PAZARLIKLA YASALARI KALDIRSANIZ DA TÜRKÇENİN-TÜRKÜN KÖKÜ KURUMAZ!