Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya İsrail Filistin Vergi Gelirlerinin Transferini Üstlenen Norveç ile Anlaşmayı İptal Etti

İsrail Filistin Vergi Gelirlerinin Transferini Üstlenen Norveç ile Anlaşmayı İptal Etti

İsrail, Filistin vergi gelirlerinin transferini üstlenen Norveç ile yaptığı anlaşmayı, Norveç’in Filistin devletini tanıması nedeniyle iptal etti. İsrail, bu fonların transferi için alternatif bir ülke arayışında.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İsrail Filistin Vergi Gelirlerinin Transferini Üstlenen Norveç ile Anlaşmayı İptal Etti
KAYNAK: AA

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin, Filistin yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin transferini üstlenen Norveç ile yaptığı anlaşmayı iptal ettiğini bildirdi. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail bu kararı, Norveç'in Filistin devletini tanıması nedeniyle aldı.

Habere göre, İsrail, Norveç'in Filistin yönetiminin hesaplarına yatırdığı vergi gelirlerinin transferini durdurdu. Kararın, Norveç’in geçtiğimiz mayıs ayında Filistin devletini tanımasının bir yanıtı olarak alındığı belirtildi. İsrail, Norveç yerine başka bir ülkeyle anlaşma yapmayı planlıyor ve bu konuda İsviçre'yi ikna etmeye çalışıyor.

Norveç’in Avrupa'da İsrail'e karşı en çok karşıt görüşlere sahip ülke olarak nitelendirildiği ve İsrail Dışişleri Bakanlığının, Norveç’e karşı ek cezai tedbirler oluşturmak için çalıştığı ifade edildi. Ancak bu tedbirlere dair detaylar paylaşılmadı.

Vergi Fonunu Almayı Reddettiğini Açıklamıştı

İsrail Bakanlar Kurulu, 3 Kasım 2023'te Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi'ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar vermişti. Filistin yönetimi, 5 Kasım 2023'te bu vergi fonunu almayı reddettiğini açıklamıştı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı ise 19 Şubat'ta, İsrail tarafından Filistin yönetimi adına toplanan ve 7 Ekim'den sonra durdurulan süreci üstlendiğini duyurmuştu. Açıklamada, İsrail’in topladığı vergiyi Norveç’e transfer edeceği ve Norveç’in de Gazze için ayrılan dışındaki tutarı Filistin yönetimine göndereceği belirtilmişti.

Paris Ekonomi Protokolü

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1994’te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince, İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor.

Norveç’in Filistin’i tanıma kararı, 28 Mayıs’ta açıklanmıştı. İsrail, Filistin devletini resmen tanıyan İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırmıştı. Norveç'in, İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı olarak Filistin devletini tanımasıyla birlikte, Filistin'i tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselmiş oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yüreğir Başkanı: Can dostlarımız bize emanet

Yüreğir Başkanı: Can dostlarımız bize emanet