Şimdi haklı olarak siz de benim gibi; 'SARAH’ da kim? “ dediniz. Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) 7 Nisan 'Dünya Sağlık Günü' öncesinde, insanların sağlıkla ilgili sorularına yardımcı olacak yeni bir yaratıcı yapay zeka aracını kullanıma sunmuş. ( Sağlık için Akıllı Yapay Zeka Kaynak Asistanı )’ nın İngilizce kısaltması olan SARAH adı verilen yeni yapay zeka yazılımı, kullanıcılarının sorularını cihazlarının mikrofonu aracılığıyla dinliyor ve gerçek zamanlı olarak yanıtlıyor; yanıtlar ekranda bir kadın animasyonuyla sunuluyormuş!

Bu yapay zeka, bir dizi önemli sağlık sorunları konusunda bilgi sağlamak üzere oluşturulmuş. Ve biliyor musunuz SARAH şu anda İngilizce, Arapça, Çince, İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Hintçe ve Rusça anlıyormuş!

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı basın açıklamasında: 'Sağlığın geleceği dijitaldir. SARAH bize yapay zekanın gelecekte sağlık bilgilerine erişimi, daha interaktif bir şekilde iyileştirmek için, nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir veriyor.' demiş.

Ama WHO daha fazla araştırma yapılması çağrısının yanı sıra temkinli de davranıyormuş:

'Yapay zeka halk sağlığını güçlendirmek için büyük bir potansiyele sahip olsa da, eşit erişim, gizlilik, güvenlik, doğruluk, veri koruma ve ön yargı gibi, önemli etik kaygıları da beraberinde getiriyor!' Diyerek kaygıları belirtmiş. Ama yapay zekaya sorulan sorulara verdiği yanıtlara bakan doktorların, onun sağlık konusunda mantıklı bilgiler verdiğini, insanlara,
tıp uzmanlarına ne zaman başvurmaları gerektiğini de, öneri olarak söylediğini anlatmışlar değerlendirmelerinde.

Şimdi 7- 13 Nisan Dünya Sağlık Haftasındayız. (Sağlıkta çağ atladık) diyenler için, sizlere SARAH’ ı anlattım. Çağ atlamak budur aslında. Biz daha telefonla doktor randevusu alamazken, dünya sağlıkta dijital çağa girmiş! Pahalılık yüzünden temel besinleri bile alamayan insanlarımız, ciddi sağlık sorunları yaşarken, onların yavruları; gelişim çağındaki çocuklarımız ve gençlerimiz sağlıklı kalabilir mi doğru dürüst beslenemezken? Hepimizin sağlıklı yaşama hakkı var ama, gerçekten bu haktan yeterince yararlanabiliyor muyuz sizce?