Sonbaharda havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon vakalarında artış yaşanırken vatandaşlar doğal besinlerle hastalıklardan korunma yollarına gidiyor. Kış aylarında şifa deposu olarak bilinen işkembe çorbasına da ilgi artıyor.
Doğal Antibiyotik İşkembe Çorbası
Lezzetiyle sevilen işkembe çorbası hastalıklara karşı da direnç sağlıyor. Kış aylarında bolca tüketilen işkembe çorbası, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve doğal antibiyotik özellikleri sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlıyor. Çankırı'daki çorbacılarda da kış mevsiminin gelmesi ile birlikte işkembe çorbasına ilginin arttığını belirtiyor.
"İşkembe Çorbası İnsanlara Doğal Şifa Veriyor"
Restoran işletmecisi Servet Sevindim, "Havaların soğuması ile birlikte insanlar, kendilerine şifa kaynağı olarak gördükleri işkembe çorbasını tercih ediyorlar. İşkembe çorbası, eskilerden beri şifa kaynağıdır. İşkembenin en önemli şifası, vücudun daha dirençli olmasını sağlamasıdır." diye konuştu.
Doğal Şifa Kaynağı İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
Sevindim, işkembe çorbasının da tarifini anlattı:
"İşkembe çorbası, ciddi anlamda titizlik gerektiren bir çorbadır. Önce işkembelerimizi büyük kazanlarda kaynatırız. Ardından tertemiz bir şekilde doğranır. Tekrar temiz su ile temizlenen işkembeler kazanlara koyularak pişirilir. İçerisine üzüm sirkesi, Çankırı'nın meşhur kaya tuzu, limon ve soğan atılır. Bu malzemeler ile birleşen işkembe, vücut direncinin kazanılmasına yardımcı olur. Doğal yoğurt ve un katarak terbiyesini yaparız. Özellikle İç Anadolu'da işkembe doğal yoğurtla terbiye edilir. Bu durumda çorbaya farklı bir tat katar. En büyük püf noktası, yoğurdun dibini tutmayacak ve kesilmeyecek bir şekilde hızla karıştırılmasıdır. Saatlerce kaynadıktan sonra hazır olan işkembe çorbasını, sarımsak sirke ve limon ile servis edilir. Soğuk havalarda yoğun talep gören işkembe çorbası, insanlara doğal bir şifa vermektedir. Bu doğal şifayı doktorlar bile tercih ediyor."
“Hem Sıcak Tutuyor, Hem De Hastalıklardan Koruyor”
Hastalıklardan korunmak için soğuk havalarda işkembe çorbasını tercih ettiğini ifade eden Hasan Öztürk ise şunları söyledi:
"Kış mevsimi geldi, ben de buraya işkembe çorbası içmeye geldim. İçerisine sarımsak, sirke ve limon katarak kendime enerji depoluyorum. Ağır bir çorba olduğu için yaz aylarında pek tercih etmem ama kış aylarında içiliyor. Hem sıcak tutuyor hem de hastalıklardan koruyor. Sarımsak, sirke ve limonda işkembeye çok yakışıyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da koruyor."