Geçmiş dönemlerde, partilerin bayramlaşma gün ve saatleri, mail yoluyla, mesajlarla ve de sosyal paylaşım sitelerinde duyurulurdu. Bu bayram maillerimi kontrol ettiğimde CHP’nin, Saadet Partisi’nin ve de Zafer Partisi'nin bayramlaşma bilgilerini gördüm. AK Parti’den herhangi bir duyuru metnine rastlamadım, sadece bayramlaşma sırasında çekilmiş bir video yayınlanmıştı. Belki de son yıllarda adet olduğu üzere gazeteci seçiyorlar diye düşündüm.

 

Kendi yakın çevremden de şahit olduğum bir alışkanlığın siyasete de bulaştığını izler olduk. Mesela aile içinde hangi TV kanalının izleneceği, iş yerlerine ve evlere hangi gazetenin gireceği aile reisinin kararında olmuştur. Aile reisi dindar ise veya bir dini cemaatin mensubuysa okunan gazete veya izlenen TV kanalı kesinlikle muhafazakar kanallardır. Yani izledikleri kanallar dışındaki diğer kanallar kendi ahlak görüşlerine aykırıdır. Bunun yanı sıra farklı dünya görüşüne sahip kimseler de, değişik yayınları ve de gazeteleri takip eder. Yani toplum bu sebeple kendiliğinden görüş ayrılıklarına düşmüş olur. Bazen bu görüş ayrılıkları kişiler arasında soğukluk da doğurabilir ve toplumda ayrışmalara sebep olabilir. Asıl olan her türlü görüşe saygı duyarak birlikte yaşayabilmektir.

 

Antalya’da faaliyetlerini iddialı olarak sürdüren partilerden de bayram kutlaması ile ilgili bir toplantı tertip edildiğini duyamadım. İddia sahibi partilerden olan İYİ Parti’nin de 18 Temmuz’da bayramlaşma toplantısı yapacağını şaşkınlıkla öğrendim. Neden 18 Temmuz diye sorduğum sorulara yetkililerden tatmin edici bir cevap alamadım.

 

18 Temmuz tarihi ile ilgili, internetten sorgulayınca, miladi takvimin 18 Temmuz 656 da Ali Bin Ebu Talip’in halife olduğu tarih olduğunu buldum. Bir diğer denk gelen tarihe göre 1932 yılında Ezanın Arapça okunmasının yasaklandığı gün olduğunu buldum. 18 Temmuz 1968’de Amerika Birleşik Devletleri'nin 6. Filo askerlerini denize atma iddiasıyla 30 öğrenci tutuklanmış, İstanbul Teknik Üniversitesi rektör, dekan ve senato üyeleri tutuklamaları protesto ederek istifa etmiş. İYİ Parti’nin bayramlaşma tarihini, bulduğum tarihi tespitlerden birisini seçtiğini tahmin etmiyorum ama neden 18 Temmuz sorusuna da cevap bulamıyorum.  Bunun dışında 18 Temmuz için, Türklerle ilgili, Cumhuriyet tarihi ile ilgili bir şeye rastlamadım. İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Başaran için 18 Temmuz’un özel bir anısı mı var?

Özetle, siyasi partilerin halkla ilişkilerden sorumlu veya basından sorumlu yönetim kurulu üyelerinin bu konuda ihmallerinin olduğunu söyleyebilirim. 

Hoşça kalın, milletle ve basınla iletişimde kalın.