Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya Kepez'de Yurt Alanlarının Ticaret Alanına Dönüştü: "Ranta Göz Yumuldu"

Kepez'de Yurt Alanlarının Ticaret Alanına Dönüştü: "Ranta Göz Yumuldu"

Kepez Belediyesi'nin yurt alanlarını ticarete açma kararı tepki çekti. Mimarlar Odası, rant amaçlı plan değişikliğine yargı yoluna başvuracaklarını belirtti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kepez'de Yurt Alanlarının Ticaret Alanına Dönüştü: "Ranta Göz Yumuldu"
MUHABİR: Arda Kır

Akdeniz Üniversitesi’ne yürüyüş mesafesindeki Kepez ilçesi Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parselde bulunan 8 bin metrekarelik alan iki yıl önce Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce ‘yap işlet devret’ modeli ile öğrenci yurdu olarak ihaleye çıkarken ihaleye katılım olmaması sebebiyle ihale düşmüştü. Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün teklifiyle Hakan Tütüncü’nün başkanlığı döneminde Kepez Belediyesi’nin yaptığı protokol sonrası CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz başkanlığındaki Kepez Belediye Meclisi’nde aralarında yurt alanının da bulunduğu pek çok vakıf mülkü torba tadilatla dönüştürülmüştü. Akdeniz Gerçek’in 2 yıldır takip ettiği alan 1.80 emsal ve 10 kat izin ile ilk olarak Kepez Belediyesi’nde daha sonra da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden onaylanarak fonksiyonu yurt alanından ticaret alanına dönüştürülmüştü. Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parselin ve Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parselin yurt alanından ticaret alanına dönüştürülmesi eğitim sendikalarından, eğitimcilerden, velilerden, üniversite öğrencilerinden ve kamuoyundan büyük tepki çekerken, tadilat değişikliğine Veli-Der Antalya Şubesi ve Akdeniz Gerçek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Başkaya itiraz etmişti. Kepez Belediye Meclisi’nde itirazların görüşülmesi 2 Ekim 2024’te yapılan Ekim Ayı Meclisi’nde reddedilmişti. Kepez Belediye Meclisi’nin 4 Mart 2024 tarih ve 46 sayılı kararı ile uygun bulunup, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Temmuz 2024 tarih 528 numaralı kararı ile onaylanan, torba kanun teklifine çok sayıda itiraz yapılırken, yapılan itirazlar Kepez Belediye Meclisi’nde reddedilmişti. Tadilat değişikliğinin iptali için Veli-Der Antalya Şubesi ve Akdeniz Gerçek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Başkaya’nın yargı yoluna başvuracağı bilinirken, son olarak Mimarlar Odası Antalya Şubesi de konuyu yargıya taşıyacağını aktardı. 

‘KEPEZ RANTA GÖZ YUMDU’

Meclis’e torba teklif ile gelen ve geçen yurt alanlarının ticarete açılması AKP modeline benzetilirken, ilerleyen süreçlerde konunun yargıya taşınacağı ifade edildi. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, Akdeniz Üniversitesi’ne çok yakın olan konumda mevcut halı saha işletmesi, oto yıkama ve ruhsatsız olduğu iddia edilen işletmelerin bulunduğu konuma büyük bir ticaret merkezi yapılacağını ifade etti. Çerçiler açıklamasının devamında, ‘Değerlenen ve yerleşim alanı içerisinde kalan bu alanlar, bugün ve gelecekteki ihtiyaçlar göz ardı edilerek hem devlet hem de belediyeler tarafından plan değişikliği yapılarak, rant amaçlı ya konut alanı, ya da ticaret alanı olarak planlanmaktadır. Önce Akdeniz Üniversitesi Güneyindeki yurt alanı konut alanı olarak planlanmış ve TOKİ tarafından satılmış, şimdi de Kepez Belediye Meclisi’nce, aynı bölgede eşdeğer bir alan ayrılmadan, üniversiteye yürüyüş mesafesinde olan Kepez ilçesi, Kültür mahallesi 10703 ada 1 parsel sosyal tesis alanına rant amaçlı ticaret alanı kararı getirilmiş, bir başka mahallede sosyal tesis alanı planlanmıştır. Yine yürüyüş mesafesindeki yurt alanı olan Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parsel kaldırılarak ticaret alan kararı getirilmiştir. Kepez Belediyesi rant amaçlı girişime göz yummuştur’ dedi.

‘YURT YAPILMALI’

Başkan Çerçiler, ‘Tabii bu teklifi yaparken yurt alanlarının yeterli olduğunu, kimsenin açıkta olmadığını, çevrede bütün ihtiyacın karşılandığını söylüyorlar. Bu alanları bir an evvel gerek belediyenin gerek vakfın bir şekilde inşa edip yurt alanlarını öğrencinin hizmetine açmasını istiyoruz. Bu alanların ticarete döndürülmemesini bir an evvel yurt yapımıyla beraber Akdeniz Üniversitesi’nin ihtiyacı olan öğrenci yurtlarının yapılmasını istiyoruz. Buna da bizden başka ses çıkaran olmadığı için elimizden geleni yapıyoruz. Vakıflar bu alanları yurt yerinden ticarete döndürmek istiyorlar, para kazanmak istiyorlar. Vakıf, vakfetme üzerine olduğu için para kazanma yeri olduğunu da düşünmüyoruz. Vakfın halkına hizmet eden bir hal alması gerektiğini düşünüyoruz’ dedi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Amasya'nın Alpaslan Köyü'nde Kiraz Ağaçları Ekim Ayında Çiçek Açtı

Amasya'nın Alpaslan Köyü'nde Kiraz Ağaçları Ekim Ayında Çiçek Açtı