Bütün dünyada 21 Eylül “Dünya Alzheimer Günü”dür. Hasta sayısı giderek artan bu hastalığa dair, duyarlılık ve farkındalık yaratma amacını güden bugün; hastalığın belirtileri, özellikleri, hayatın akışını nasıl olumsuz yönde etkilediği konusunda, insanların bilgi sahibi olması sağlanırken, hasta yakınlarına da rehberlik edilmesi gibi önemli işlevler gündeme gelir.

 

Genellikle yaşlılarda görülen, nedeni hakkında çok da kesin bilgiler olmayan bu hastalığın, iyileşme olasılığı da yoktur ne yazık ki! Ama hastalığın seyrinin yavaşlatılması, daha rahat bir süreçte geçirilmesi için aralıksız çalışmalar ve araştırmalar devam etmektedir!

 

Nörologlar, Nöro-Psikiyatristler, Gerontologlar bu hastalıkla ilgili araştırma ve incelemelerini aralıksız sürdürürken, hem hastalara, hem de onların bakımından sorumlu yakınlarına rehber olabilecek bilgilendirmelere de devam ediyorlar.

 

Alzheimer’da genellikle; unutkanlık, en belirgin semptom olarak bilinse de, bunun yanı sıra, eskiden yapılabilen bir işi yapamama, uygunsuz davranışlar gösterme, uyku düzeninin bozulması vb. Hayatı ciddi şekilde kötü etkileyen belirtiler vardır. Yaşlıdaki bu tür değişimleri ilk fark edenler, onlarla yaşayan ve yakın ilişkide olan insanlardır. Hastalık; erken evre, orta evre ve geç evre olarak ilerler. Hastalığın ilerleyiş hızı kişiler arasında farklılık gösterse de, hastalık, zamanla kötüleşir.

 

Teşhis konduktan sonra, eğer geç evre değilse, Gerontologların bu hastalarla birebir çalışması ve kişiye özel çalışmalar yapması, evde ya da hastanın bakıldığı kurumda, huzurlu bir ortam olması, hastalığın seyrini yavaşlatır. Giderek yaşlanan insanların, bu hastalığa karşı zihnini ve bedenini nasıl koruyacağını öğreten ve sağlıklı yaşlanmanın sırlarını veren ‘Tazelenme Üniversitesi’ ve bu üniversitenin kurucusu Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ve ekibinin Antalya’mızda bulunması, yaşlılarımız ve bizler için büyük bir şanstır. Bu şansı kullanalım. Yaşlılarımızdaki değişimlerin farkında olmakla ve erken teşhisi sağlamakla, Alzheimer hastalığının hızlı ilerlemesini önleyebileceğimizi unutmayalım.