Geçtiğimiz 21 Eylül, tüm dünyada “ Alzheimer Günü”ydü. Çoğu kez yaşlı nüfusun hastalığı olan Alzheimer, insanları korkutuyor ve endişelendiriyor! Unutkanlık ya da bunama dediğimiz hastalıkların bir çeşidi olan bu hastalık, çoğu kez yaşanılan yakın çevrede hemen fark edilmediği için de hızla ilerliyor! O yüzden de ilk belirtileri bilmek gerek!
Uzmanlara göre Alzheimer ‘ın ilk 10 belirtisi şunlar:
1_ Kişilik ve huy değişiklikleri
2_ Çeşitli davranış değişiklikleri
3_ Unutkanlık
4_ Karar verme sorunları
5_ Yol bulma sorunları
6_ Zamanı şaşırma
7_ Kelime haznesinin azalması
8_ Muhakeme yeteneğinin azalması
9_ Olaylara ilginin azalması
10_ Günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte güçlük
Yine uzmanlara göre “ Zihinsel Belirtileri” :
1_ Unutkanlık
2_ Öğrenme güçlüğü
3_ Karar verme güçlüğü
4_ Kişileri tanıyamama
5_ Konuşma bozukluğu
6_ Yer, yön veya zaman bulgusunda bozulma
7_ Depresyon
Ruhsal Belirtileri:
1_ Huzursuzluk
2_ Saldırganlık
3_ Uyku bozukluğu
4_ İlgisizlik
5_ Amaçsız dolaşma
Pek çok aile, yaşlı bireylerde gördükleri bu değişimleri, geç fark ederler. Zaten bu hastalığı da kimse aklına getirmek bile istemez!
Ama kaçınılmaz olarak dünyanın ve insanlığın en önemli sorunlarından biri olan Alzheimer, yaşlı nüfusun artışı dolayısıyla, önlemler alınması gereken bir hastalıktır. Yapılan araştırmalar, beyinde oluşan deformasyonla ilgili bu hastalığın, iyileşmesinin söz konusu olmadığını gösteriyor. Ama yavaşlatılması mümkün görünüyor!
Nöroloji doktorlarının ilaç tedavisinin yanı sıra, gerontologların yaşlı insanlara “ yaşam boyu öğrenme” programlarıyla, beyin yeni öğretilen şeylerle yeni sinapslar oluşturarak, hastalığın seyrini yavaşlatabiliyor. Ayrıca bu hastaların yakınlarıyla birlikte olması ve alışkanlıklarını sürdürebilmesi, huzurlu, sakin bir yaşamla ve tabii sabır ve sevecenlikle dolu ortamlarda yaşaması da hastalığı yavaşlatan başka etkenler olarak sayılıyor! Günümüzde yaşlı bakımı için eğitimsiz ve niteliksiz bakıcılar yerine, profesyonel gerontologların kişiye özel yaşlı programlarının izlenmesi çok daha etkin olacaktır hastalar için.
Alzheimer hastalarının yakınlarına eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi de yine gerontologların işi olmalıdır! Devlet daha çok gerontolog çalıştırmak zorundadır kurumlarda. Çünkü yaşlanan nüfus için sağlıklı yaşlanma ve beslenme programlarını da en iyi gerontologlar yapar.
Artık gerontologlar, günümüzün en çok gereksinim duyulan sağlık elemanlarıdır. O yüzden, daha önce de yazdığım bir yazıda ( Gençler Neden Gerontoloji Okumalı?) yazısında belirttiğim gibi, gençler geleceğin vazgeçilmez mesleği olacak olan gerontolojiyi okumalıdır. Çünkü yaşlanan nüfus arttıkça, bu mesleğe duyulan ilgi ve ihtiyaçlar da artacaktır. Sağlıklı yaşlanmanın ve demans ya da türevlerinden ve Alzheimer gibi hastalıklardan korunmanın biricik yolu, yaşam boyu öğrenme, aktif olma ve sosyal yaşamda da var olmadır.