Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfus arttıkça, demans ( bunama) da artmaktadır. Alzheimer hastalığı en sık görülen demans nedenidir.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası bulunmaktaymış! Bu sayının 2030’da 78 milyona ve 2050’de ise 139 milyona çıkması beklenmekteymiş. Ülkemizde ise 600 binden fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyormuş!

 

Bu sayı daha fazla da olabilir ama, çoğu kez insanlar bu hastalığı geç dönemde farkedebiliyor!

 

Bu denli önemli ve sık görülen Alzheimer hastalığı için farkındalığı arttırmak ve hastalığın erken tespitini sağlamak amacıyla, 21 Eylül tarihi tüm dünyada “ Dünya Alzheimer Günü “ olarak kabul edilmiştir.

 

Genelde 65 yaş ve üstü yaşlılarda görülen bu hastalığın belirtileri arasında :

_ Unutkanlık,

_ kişinin iyi bildiği yerlerde kaybolması

_ kişilik bozulması ( saldırganlık, çevresine karşı şüphe duyma, öfke)

_ Günlük rutin işlerini yapamama.

_ eşyalarını kaybetme,

_ halüsinasyon görme vb. şeyler sayılabilir.

 

Nörologlara göre, Alzheimer hastalığı klinik tanının konulmasından 15_ 20 yıl kadar önce başlıyormuş. Hastalığın kesin nedenleri bilinmediği gibi, kesin bir tedavisi de yok. Ama erken evrede saptandığında, yavaşlatılması mümkün olabiliyor. Bireysel iletişim, yürüyüş, çeşitli oyun ve etkinlikler, alışık olduğu çevrenin değişmemesi ve sevdiği insanlarla bir arada olması, hastalığın seyrini yavaşlatırken, doktorlar tarafından verilen ilaçlar ve doğru beslenme hasta ve hastaya bakanın da yaşamını kolaylaştırıyor.

 

Bu tür hastalara bakan kişilerin de, uzmanların rehberliğine kesin olarak ihtiyacı var. Çünkü hastaya bakanın sabırlı olması, sakin olması ve hangi durumda ne yapılacağını bilmesi çok önemli. Aksi takdirde hastaya bakan için de, durum yıpratıcı ve zor olabiliyor!

 

Demans ve Alzheimer hastalıklarında yalnızca Nöroloji uzmanları değil, Gerontologlarla da çalışılmalı! Yaşlılık ve onun getirdiği sorunlar, gerontologların uzmanlık alanı. En azından; sağlıklı yaşlanmanın nasıl olması gerektiğini, onlar biliyor.

 

Antalya’mızda Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü, Prof. İsmail Tufan ve onun değerli ekibiyle çok güzel çalışmalara imza atıyor ve “ Tazelenme Üniversitesi” ile “ sağlıklı yaşlanma” nın sırlarını öğretiyor. Bunun bütün ülkeye yayılması ve Alzheimer hastalığı konusunda hasta ve hastaya bakan yakınlarının, gerontologların değerli bilgilerinden, rehberliğinden ve deneyimlerinden yararlanmasının sağlanması gerekiyor.