Türkiye 1950’de çok partili sisteme geçti. Cumhuriyet Halk Partisi dönemi sona erdi. Savaş biliminin duayeni İsmet İnönü seçimi kaybetti. Aydın Çine Çakırbeyli'nin yetiştirdiği bir siyasetçi Demokrat Parti hükümetinin Başbakanı olarak görev aldı. Adnan Menderes.Cumhurbaşkanı Celal Bayar. Türkiye'de 1923’ten sonra 1938'e kadar devam eden Mustafa Kemal Atatürk, 1938’den 1950’ye kadar deva eden İsmet İnönü dönemi de sona ererek yeni bir çağ başlamış oldu.

27 Mayıs 1960’da ordunun yaptığı ihtilal sonucu Genel Kurmay Başkanı Orgeneral General Cemal Gürsel ve Madanoğlu'nun başını çektiği, beş kişilik Milli Birlik Komitesi ülke idaresini ele alarak bir süre yönetimde kaldı. Devamında Yine İsmet Paşa, bir süre sonra Suat Hayri Ürgüplü, ardından Süleyman Demirel dönüşümlü olarak İsmet Paşa, 1974’te Karaoğlan olarak bilinen Bülent Ecevit, Erbakan Demirel dönüşümlü olarak yönetimi gelmeleri, Nihat Erim hükümeti Ardından Ecevit-Erbakan, 1980 askeri darbeyle idareyi ele alan Kenan Evren, ardından Turgut Özal Hükümeti, takiben Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz kabineleri derken yeniden Bülent Ecevit, hemen ardından nihayet Tayyip Erdoğan hükümeti. Görüldüğü gibi, kimler geldi kimler geçti, o siyasi arenalardan ve ülkemizin gelmiş geçmişinden...

Cumhuriyet tarihinde ilk defa yaşanan partili cumhurbaşkanlığı ile ilgili referandum sonrası 21 yıldan bu yana ülke yönetiminde tek sima bu sancılı sürecin ardından 28 Mayıs 2023’te Türk Milleti yine sandık başına. Ama ne yazıktır ki geçen yüz yıl içinde böylesine dedikodulu,düşmanlaştırılan, bölük pörçük olunmuş, şahsiyet kırıklıklarıyla dopdolu bir süreci hiç hatırlamıyorum.

Masa kapmacasıyla ilgili yarış sürecinde masayı kapma uğruna her türlü yalan dolan iftira, karalama, kötüleme, hakaret ve daha nice seviyesiz davranışlara 100 yılda hiç tanık olunmamıştır. Siyasetin de bir onuru vardır. Yapılanlar, olup bitenler; biz vatandaşlar olarak hepimiz nezdinde çok utandırıcı buluyoruz. İşte buna ülkemizin kader olayı diyoruz. Ülkemizin geleceği için en iyisini yapmaya mecburuz.