Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Verem tehdidi! Her yıl 1 milyon kişi ölüyor

Verem tehdidi! Her yıl 1 milyon kişi ölüyor

Dünya çapında halen önemli bir halk sağlığı sorunu olan verem nedeniyle her yıl 1 milyondan fazla hasta hayatını kaybediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Verem tehdidi! Her yıl 1 milyon kişi ölüyor
KAYNAK: İHA

Dünya genelinde halk sağlığı sorunu olmaya devam eden verem, her yıl düzensiz takip ve tedavi almayan 1 milyondan fazla hastanın yaşamını yitirmesine neden oluyor. Değişken belirtileri ve diğer hastalıkları taklit edebilme özelliği nedeniyle teşhisi zorlaştıran verem, dünya genelinde tüm ölümler içinde 10. sıraya yerleşmiş durumda. Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, veremle ilgili önemli bilgileri paylaştı.

Uzman Dr. Güler Göğüş, veremin mycobacterium tuberculosis bakterisinin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti. Özellikle akciğerleri etkileyen bir enfeksiyon olarak bilinen verem, aynı zamanda diğer organları da etkileyebilir. Dr. Göğüş, veremin havadan damlacık yoluyla bulaştığını ve hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu ortaya çıkan mikropların solunmasıyla yayıldığını açıkladı.

Dr. Güler Göğüş

Verem belirtilerinin genellikle uzun süre devam eden öksürük olduğunu belirten Uzman Dr. Göğüş, sabah saatlerinde artan öksürüğün bu hastalığın sık görülen bir belirtisi olduğunu ifade etti. Verem belirtilerinin öksürük dışında balgam, düzensiz ateş, zayıflık, halsizlik, iştah ve kilo kaybı, gece terlemeleri gibi durumları içerebileceğini belirten Göğüş, özellikle öksürükle gelen balgamın içerisinde kanın da bulunabileceğini söyledi.

Uzman, verem belirtilerinin genellikle hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıktığını ancak bazı insanların hiçbir belirti göstermeyerek latent (gizli) tüberküloz taşıyıcısı olabileceğini belirtti. Bu durumda bakterilerin vücutta uyku moduna geçtiğini ve kişinin uzun bir süre hasta olmadan geçebileceğini ifade etti.

Dr. Güler Göğüş, verem tedavisinin genellikle antibiyotiklerle yapıldığını ve tedavi sürecinin uzun sürebileceğini belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Göğüş, verem belirtileri yaşayan veya şüphe duyan kişilerin derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmeleri gerektiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Göz kuruluğunda suçlu telefon ve bilgisayar!

Göz kuruluğunda suçlu telefon ve bilgisayar!