Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Birçok kişinin muzdarip olduğu uyku apnesi hakkındaki bilgiler merak ediliyor. 'Uyku apnesi nedir, nasıl tedavi edilir?' sorularının yanıtı haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?
KAYNAK: İHA

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, toplumun yüzde 2-4'ünde görülen uyku apnesi sorununa dikkat çekti. 

Uyku apnesinin belirtileri neler?

Uyku apnesinin en yaygın belirtilerini sıralayan Adem Dirican, sık sık uyku bölünmesi, sabah yorgun kalkma, gün içinde uyuklama, baş ve eklem ağrıları, sinirlilik ve cinsel isteksizlik olduğunu belirtti. Hastaların genellikle eşlerinden gelen şikayetle doktora başvurduğunu vurguladı.

Uyku apnesi kimlerde görülür?

Uyku apnesinin kimlerde daha sık görüldüğüne değinen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, kilolu, kısa ve kalın boyunlu, orta ve ileri yaş erkeklerde daha yaygın olduğunu ifade etti. Ayrıca, sigara ve alkol tüketiminin de önemli risk faktörleri olduğunu söyledi. Anatomik bozuklukların da uyku apnesine neden olabileceğini belirten Dirican, bu durumun kilolu olmayan kişilerde nadiren görülebileceğini ekledi.

Uyku apnesi nedir? 

Uyku apnesinin tanımını yapan Dr. Öğr. Üyesi Dirican, uyku sırasında üst solunum yolunun daralması sonucu oksijen seviyesinin düşmesine neden olan bir hastalık olduğunu belirtti. Hastaların genellikle eşlerinin şikayeti üzerine doktora başvurduğunu söyleyen Dirican, hastaların sık uyku bölünmeleri, sabah yorgun kalkma ve gün içinde uyuklama gibi sorunlar yaşadığını ifade etti.

Adem Dirican

Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesi teşhisi konulmasında altın standart olarak nitelendirilen polisomnografi yöntemini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Dirican, tanı sürecinin önemine vurgu yaptı. Tedavi seçeneklerine de değinen Dirican, orta ve ağır dereceli uyku apneli hastalarda kullanılan CPAP veya BİPAP cihazları ile cerrahi yöntemlerin uygun seçenekler olduğunu belirtti.

Uyku apnesinin tedavisinde önemli olanın hastaların yaşam tarzı değişiklikleri yapması olduğunu belirten Dirican, kilo verme, alkol ve sigara bırakma gibi önlemlerin önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, cerrahi müdahalelerin de uyku apnesi tedavisinde etkili olduğunu ifade etti. Uzman, hastaların tedavi sürecinde düzenli doktor kontrolüne gitmelerinin önemine de vurgu yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalyaspor Teknik Direktörü Nuri Şahin'den hakem saldırısına tepki

Antalyaspor Teknik Direktörü Nuri Şahin'den hakem saldırısına tepki