Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Türkiye'de organ bağışı bilinci ve nakil sayıları artıyor!

Türkiye'de organ bağışı bilinci ve nakil sayıları artıyor!

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Türkiye'de organ ve kornea nakli sayılarının artış gösterdiğini ve bu durumun umut verici olduğunu belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de organ bağışı bilinci ve nakil sayıları artıyor!
KAYNAK: İHA

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, Türkiye'de organ ve kornea nakli sayılarında kaydedilen artışın, umut verici olduğunu söyledi.

Ceviz, 2002 yılından 2023 Kasım ayına kadar Türkiye'de gerçekleştirilen toplam organ nakli sayısının 74 bin 704 olduğunu vurguladı. Bu nakillerin 52 bin 258'inin böbrek, 20 bin 671'inin karaciğer, bin 210'unun kalp, 320'sinin akciğer, 198'inin pankreas ve 47'sinin ince bağırsak nakilleri olduğunu açıkladı. Ayrıca, 2010 yılından 2023 Kasım'a kadar kornea nakillerinin de 37 bin 666 vakaya ulaştığını belirtti. Bu veriler, organ nakli bekleyen binlerce hastaya yeni bir hayat şansı sunulduğunu gösteriyor.

Emrah Ceviz, organ bağışının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan her bireyin organ bağışında bulunabileceğini hatırlattı. Ayrıca, canlı vericilerin karaciğer ve böbrek bağışı yapabileceğini ve bağışçıların resmi veya yazılı vasiyetname düzenleyerek ya da yetkilendirilmiş birimlerden organ bağış kartı alarak bağışta bulunabileceklerini söyledi.

Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) üzerinden kayıt altına alınan bağışların, 'E-Devlet' entegrasyonu sayesinde vatandaşlar tarafından kolaylıkla görüntülenebildiğine dikkat çeken Ceviz, organ nakli sayılarının her yıl arttığını ve toplumsal bilincin yükseldiğini vurguladı. Bu gelişmeler, Türkiye'nin sağlık alanındaki ilerlemesini yansıtmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Edebiyat Günleri'nde yılın en iyileri belli oldu

Antalya Edebiyat Günleri'nde yılın en iyileri belli oldu