Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Türkiye'de 12 maymun çiçeği vakası

Türkiye'de 12 maymun çiçeği vakası

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, Türkiye'de ilk vakanın 30 Haziran 2022 tarihinde tespit edildiğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de 12 maymun çiçeği vakası
KAYNAK: İHA

Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının maymun çiçeği virüsüne işaret edebileceğini belirtti. Dumlu, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini ve hastalığın tanısının doğru bir şekilde konulabilmesi için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

A W268287 01

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de 12 Vakada Görüldü

Dr. Dumlu, maymun çiçeği virüsünün insanlarda ve hayvanlarda görülebildiğini belirtti. Virüsün ilk olarak 1970'li yıllarda Afrika’da tanımlandığını ve 2022 yılına kadar genellikle bu kıtada endemik olarak görüldüğünü ifade etti. 2022 yılından itibaren Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Pasifik ülkelerinde vakaların bildirilmesinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgın ilan edildiğini söyledi. Türkiye'de ilk vakanın 30 Haziran 2022 tarihinde tespit edildiğini belirten Dumlu, bugüne kadar toplamda 12 vakanın görüldüğünü ekledi.

Maymun Çiçeği Virüsü Temas Yoluyla Bulaşıyor

Dumlu, hastalığın genel olarak temas yoluyla bulaştığını belirtti. Virüsün, hastayla doğrudan temas, hastanın kıyafetleri veya yüzeyler üzerinden bulaşabileceğini vurguladı. Virüsün kuluçka süresinin 5 ila 21 gün arasında değiştiğini ve ortalama 14 gün olarak kabul edildiğini ifade etti. Kuluçka süresinin ardından 1 ila 3 günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığını belirtti. Bu belirtilerden sonra 2 ila 4 hafta süren döküntü dönemi başladığını ve lezyonların kabuklanarak hastalığın iyileşme sürecine girdiğini açıkladı. Dumlu, hastalığın genellikle kendiliğinden iyileşebilmesine rağmen, bağışıklık sorunu yaşayan kişilerde ağır seyredebileceğini ve bu hastaların antiviral tedavi ile tedavi edildiğini sözlerine ekledi.

0X0 Maymun Cicegi Virusu Dso Aciklamasi Ile Gundemde Maymun Cicegi Hastaligi Belirtileri Nedir Nasil Bulasir Tedav 1658596163646

Maymun Çiçeği Virüsünden Korunma Yöntemleri

Maymun çiçeği virüsünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Dumlu, temas yoluyla bulaşan bu hastalıktan korunmak için öncelikle temastan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini, yıkama imkanı olmayan durumlarda ise alkol bazlı dezenfektanların kullanılmasını tavsiye etti. Ayrıca, hastalığın belirtilerinin bilinmesi ve bu belirtilerden şüphelenildiği durumlarda mutlaka tıbbi kontrollerin yapılması gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanan Mahmut Demirtaş kimdir? Nereli? Kaç yaşında?

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanan Mahmut Demirtaş kimdir? Nereli? Kaç yaşında?