Diyet ve Beslenme Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, glütensiz beslenmenin dikkat ve özen gerektiren bir süreç olduğunu vurgulayarak, 'Glüten sadece gıdalarda değil, kozmetik ürünlerde de bulunabilir' dedi.
Nur Enez Baş, glütensiz beslenme konusunda önemli bilgiler verdi. Glütensiz unlarla yapılan ürünlerin şekil verirken zorlanılabileceğine dikkat çeken Baş, dünya sağlık otoriteleri tarafından kilogramında 20 miligramdan fazla glüten içermeyen gıdanın glütensiz olarak adlandırıldığını belirtti.
Diyetisyen Enez Baş, glütensiz besinleri sıralayarak, 'Tüm sebze ve meyveler, bakliyatlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, işlenmemiş et ve tavuk, mısır, pirinç, patates ve bunların unları, karabuğday unu, soya unu, kestane unu ve nohut unu' gibi sağlıklı seçeneklerin bulunduğunu açıkladı.
Ayrıca, glütensiz beslenen bireylerin gıdaları dikkatlice incelemeleri gerektiğini vurgulayan Enez Baş, paketli ürünler, bira, votka, sirke, çikolata, puding, şeker, ketçap, mayonez, dondurma, diş macunu, el kremi, ruj ve rimel gibi kozmetik ürünlerde glüten bulunabileceği uyarısında bulundu.
Diyetisyen Enez Baş, glütensiz beslenenler için iyi bir tahıl alternatifi olan pseudo tahılların, glütensiz ürünlerin eksik kaldığı B grubu vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir ve lif açısından zengin olduğunu belirterek, bu tahılların beslenmeye dahil edilerek yeterli ve dengeli bir diyet oluşturulabileceğini ifade etti.
Son olarak, çapraz bulaşmaya dikkat çeken Enez Baş, kafe ve restoran gibi yerlerde glütenli ve glütensiz besinlerin aynı ortamda bulunmasının yanı sıra, yetersiz sanitasyon işlemleri ve ekipman kullanımının da çapraz bulaşmaya neden olabileceğini söyledi. Baş, glütensiz beslenmenin maliyetinin yüksek olduğunu ve sürdürülebilirliğin zorluğuna da değindi.