Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Kolesterolün ilacı evinizde

Kolesterolün ilacı evinizde

Beslenme uzmanı Rob Hobson, yüksek kolesterol riskini azaltmaya yardımcı olacak besinleri sıraladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kolesterolün ilacı evinizde
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Kolesterol, vücutta bulunan bir yağ türüdür ve sağlığımız için önemlidir. Ancak, yüksek LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyeleri, kalp hastalığı riskini artırabilir. Bu nedenle, sağlıklı yaşam tarzı ve bilinçli beslenme, kalp ve damar sağlığını korumak için büyük bir önem taşır.

Evde kolesterolü kontrol altına almak için tüketilmesi gereken besinler

Yüksek kolesterolün önlenmesi ve kontrol altına alınması için bazı besinler vardır. Beslenme uzmanı Rob Hobson, bu sonbaharda tüketebileceğiniz en sağlıklı besinleri sıraladı işte evinizde olan besinler.

yulaf

Yulaf

Yulaf, kolesterolü bağlayarak emilmesini engelleyen çözünür lifler açısından zengindir. Kahvaltınızı yulaf lapasıyla veya smoothielerinize yulaf ekleyerek bu faydalı besini tüketebilirsiniz.

kuruyemiş

Kuruyemişler

Özellikle ceviz ve badem gibi sert kabuklu kuruyemişler, tekli doymamış yağlar ve E vitamini açısından zengindir. Bu besinler LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye ve HDL (iyi) kolesterolü artırmaya yardımcı olur.

sızma yağı

Sızma Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı, LDL kolesterolü düşüren tekli doymamış yağlarla doludur ve vücuttaki zararlı inflamasyonu azaltan bileşikler içerir.

Toptan-Kok-Sebzeler

Kışlık Kök Sebzeler

Tatlı patates ve kabak gibi kök sebzeler, potasyum açısından zengin olup kan basıncını dengelemeye yardımcı olurlar. Aynı zamanda HDL olmayan kolesterolü düşüren lifler içerirler.

yesil_yaprakli_sebzelerin_faydalari

Yapraklı Yeşiller

Özellikle kale, nitratları nitrik okside dönüştürerek kan damarlarını genişletir ve kan akışını iyileştirir. Ayrıca potasyum, magnezyum ve lif içeriğiyle kalp sağlığına katkı sağlar.

balık

Yağlı Balıklar

Somon, alabalık, ringa balığı, uskumru ve sardalye gibi balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağlar HDL kolesterolü artırır ve LDL kolesterolünü azaltır, ayrıca trigliserit seviyelerini düşürebilir.

 Koruyucu bir rol

Kolesterol, vücudumuz için önemli bir madde olup hormon üretiminden D vitamini sentezine kadar çeşitli görevler üstlenir. Ancak, vücutta dengesiz bir şekilde artan kötü kolesterol (LDL) arterlerde plak birikimine yol açabilir, bu da kalp hastalığı riskini artırır. "İyi" kolesterol olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), vücuttan kötü kolesterolü uzaklaştırarak koruyucu bir rol oynar.

Sessiz katil

Yüksek kolesterol, genellikle sessiz bir katil olarak bilinir, çünkü çoğu kişide belirgin semptomlara yol açmaz. Ancak arterlerde plak birikiminin uzun vadeli etkileri kalp hastalığına yol açabilir. Göğüs ağrısı, kalp krizi, inme ve diğer ciddi sorunlar, yüksek kolesterolün ilerleyen aşamalarında ortaya çıkabilen belirtilerdir.

unnamed

Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın

Bu nedenle, düzenli sağlık kontrolleri ve kolesterol düzeylerinin izlenmesi önemlidir. Risk faktörlerinizi ve aile geçmişinizi göz önünde bulundurarak doktorunuzla iletişim kurarak yüksek kolesterol riskinizi değerlendirebilirsiniz. Tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri, kolesterol seviyelerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Kalp sağlığınızı korumak için sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri de oldukça önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Özel bireyler Cumhuriyet'in 100.yılını çoşkuyla kutladı

Özel bireyler Cumhuriyet'in 100.yılını çoşkuyla kutladı