Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Kanser hastası yakınlarına 10 öneri

Kanser hastası yakınlarına 10 öneri

Uzman psikolog, kanser hastası yakınlarının tanı ve tedavi sürecinde neler yapmaları gerektiğini açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kanser hastası yakınlarına 10 öneri
KAYNAK: İHA

Mersin'in Tarsus ilçesinde görev yapan Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi'nde Uzman Psikolog olarak çalışan Mehmet Güney Ziyalan, kanser hastası yakınlarının yaşadığı zorlu tanı ve tedavi sürecinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda değerli önerilerde bulundu. Deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı rehberle hasta yakınlarına yönlendirmelerde bulunan Ziyalan, önemli noktalara vurgu yaparak şu önerilerde bulundu.

Mehmet Güney Ziyalan

'Varlığınızla En Büyük Desteği Verdiğinizi Bilin'

Ziyalan, hasta yakınlarına varlıklarıyla destek olmanın önemine vurgu yaparak, hatalarınız veya eksikleriniz olsa bile varlığınızın büyük bir destek olduğunu belirtiyor.

'Mükemmel Hasta Yakını Da Yoktur'

Hasta yakınlarına, herkesin mükemmel olmadığını ve kendi hatalarını affetmeleri gerektiğini hatırlatan Ziyalan, bu süreçte olası hataların normal olduğunu vurguluyor.

'Duygularını Yaşamasına Müsaade Edin'

Hasta yakınlarından, olumsuz duyguları bastırmamalarını ve zaman zaman üzülme ve kaygılanma duygularını yaşamalarına izin vermelerini isteyen Ziyalan, bu duyguların doğal olduğunu belirtiyor.

'Düşüncelerini İfade Etmesine Müsaade Edin'

Ziyalan, hasta yakınlarının düşüncelerini özgürce ifade etmelerinin önemini vurgulayarak, kişinin kendisini ifade edemediğinde destek alamayacağını ve yalnız hissedebileceğini söylüyor.

'Seni Anlıyorum!'

Anlamak için aynı durumu yaşamak gerekmediğini belirten Ziyalan, birbirimizi tam olarak anlamanın mümkün olmadığını ancak duyguları anlamak ve ifade etmek konusunda destek olmanın önemli olduğunu ifade ediyor.

'Bu Bir Takım Çalışması, Zaferiniz Birbirinize Karşı Değil'

Hasta yakınlarına, hastanın öfkesinin veya keyifsizliğinin genellikle kendilerinden kaynaklanmadığını hatırlatan Ziyalan, bu dönemde birbirlerine destek olmalarının önemine vurgu yapıyor.

'Onu Başkalarıyla veya Kendinizle Kıyaslamayın'

Hasta yakınlarına, benzer durumları yaşayanların baş etme becerilerinin farklı olabileceğini söyleyen Ziyalan, kişilerin birbirinden farklı olduğunu ve motivasyonu artırmak adına kıyaslamalardan kaçınmalarını öneriyor.

'Hastalığı Sebebiyle Onu Suçlamayın'

Ziyalan, hastalığın ortaya çıkmasında payı olsa da kişiyi suçlamamanın önemine vurgu yaparak, kişilerin bir şeye engel olamamakla ona sebep olmak arasında fark olduğunu ifade ediyor.

'Çabayı Görün'

Hasta yakınlarının, 'ya hep ya hiç' yaklaşımından uzak durmalarını öneren Ziyalan, her durumu 'kötü' olarak görmemelerini ve optimuma ulaşılamayan durumların bir felaket olmadığını hatırlatıyor.

'Gereksiz Müdahale ve Yönlendirmelerden Kaçının'

Hasta yakınlarından detayları düzeltmeye odaklanmamalarını isteyen Ziyalan, sorunları kategorize etmelerini ve gerekli müdahaleleri doğru kullanmalarını öneriyor.

'Kendinizi Tüketmeyin'

Uzman Psikolog, hasta yakınlarına sürecin bir maraton olduğunu hatırlatarak, kendi ihtiyaçlarına zaman ayırmalarını ve psikolojik sağlamlıklarını korumalarını öneriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gazipaşa'da Araçları Biçti!

Gazipaşa'da Araçları Biçti!