Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Futbolcuların kafa vuruşu alzaymır riskini 2 kat artırıyor

Futbolcuların kafa vuruşu alzaymır riskini 2 kat artırıyor

Prof. Dr. Vefik Arıca'nın yaptığı açıklamaya göre kafa vuruşu futbolcularda alzaymır riskini 2 kat daha fazla arttırıyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Futbolcuların kafa vuruşu alzaymır riskini 2 kat artırıyor
KAYNAK: İHA

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, dünya genelinde alzheimer riskinin arttığını belirtti. 65 yaş üstü yaklaşık 57 milyon insanın alzheimer hastası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıca, ilerleyen yıllarda bu sayının artmasının beklendiğini söyledi.

Prof. Dr. Arıca, yaptığı açıklamada futbolcuların alzheimer riskinin daha yüksek olduğunu da ifade etti. Yapılan araştırmalarda özellikle kafa toplarına çıkan futbolcuların alzheimer ve bunama riskinin ortalamaya göre 2 kat daha fazla olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, normal kafa vuruşlarına çıkmayan kalecilerde riskin normal insanlarla aynı olduğunu vurguladı. Bu nedenle dünya genelinde önlemler alınmaya başladığını belirten Prof. Dr. Arıca, özellikle İngiltere ve İskoçya'da 12 yaş altındaki futbol oynayan çocuklarda kafa vuruşlarını yasaklayan kararlar alındığını dile getirdi.

Alzheimer hastalığının sadece kafa vuruşlarıyla değil, sigara, alkol, depresyon, obezite ve genetik faktörlerle de ilişkilendirildiğini belirten Prof. Dr. Arıca, kafa vuruşlarının hücresel düzeyde mikro düzeyde hasarlara neden olduğunu ve her kafa vuruşunun bu hasarı artırdığını, ilerleyen dönemlerde bunama ve alzheimer gibi nörolojik sorunlara yol açabileceğini açıkladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Okulöncesi ve ilköğretim kurumlarında mescit açılması zorunlu hale geldi

Okulöncesi ve ilköğretim kurumlarında mescit açılması zorunlu hale geldi