Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Deprem travmasıyla nasıl başa çıkılır?

Deprem travmasıyla nasıl başa çıkılır?

Uzman psikolog, deprem sonrası psikolojik sorunlara dikkat çekti ve bu durumla baş edebilmek için yapılması gerekenleri anlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Deprem travmasıyla nasıl başa çıkılır?
KAYNAK: İHA

Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, geçen yıl yaşanan depremin ardından ortaya çıkan psikolojik sorunları değerlendirdi. Karaçiçek, depresyon, akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğunun sıkça görüldüğünü belirterek, bu rahatsızlıklarla başa çıkmanın önemine vurgu yaptı.

Karaçiçek, çocuklara yönelik de olumsuz tepkilerin en aza indirilmesi ve onlara güvenli olduklarını hissettirmenin önemine vurgu yaparak, deprem sonrasında yaşanan travmanın etkilerini en aza indirecek yöntemleri paylaştı.

Depremin Toplumu Etkilemesi

Uzman Psikolog Karaçiçek, depremin sadece olayı yaşayanları değil, toplumu genel olarak etkilediğini ifade etti. Kitle iletişim araçları sayesinde depremle ilgili haberlerin hızla yayıldığını belirten Karaçiçek, bu durumun bireylerde çeşitli psikolojik tepkilere neden olduğunu söyledi. Bu tepkiler arasında uyuşukluk, dalgınlık, duygusal tepkisizlik, donukluk, gerçeklikten uzaklaşma gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

Deprem Sonrası Görülebilen Psikolojik Sorunlar

Uzman Psikolog Karaçiçek, deprem sonrasında depresyon, akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğunun sıkça görüldüğünü ifade etti. Bu rahatsızlıkların belirtileri arasında kabuslar, yabancılaşma, depremi hatırlatan yerlerden kaçınma gibi durumların yer aldığını söyledi. Bu sorunların tedavi edilmediği takdirde kalıcı hale gelebileceğini ve bireyin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek

Yas Süreci ve Profesyonel Destek

Karaçiçek, yaşanan kayıpların ardından başlayan yas sürecinin doğal ve yaşanması gereken bir süreç olduğunu belirtirken, bu sürecin zaman içinde düzelmemesi durumunda depresyona işaret edebileceğini ifade etti.

Deprem travmasıyla nasıl başa çıkılır?

Bu noktada, profesyonel destek almanın önemine dikkat çekti ve yaşanan travmanın atlatılabilmesi için aşağıdaki önerilere değindi:

  • Depremden korunmaya yönelik bilinçli ve tedbirli olmak için eğitim almak.
  • Depremle ilgili haberleri sınırlı sürelerle ve güvenilir kaynaklardan takip etmek.
  • Kayıpları yaşayan bireylerin, günlük düzenlerini kaybettiği kişi olmadan yeniden oluşturmalarını sağlamak.
  • Travma sonrası ortaya çıkan belirtilerle başa çıkma konusunda zorlanan bireylerin profesyonel yardım alması.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya’da Sulama Kanalında Erkek Ces*di Bulundu

Antalya’da Sulama Kanalında Erkek Ces*di Bulundu