Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın zararları neler?

Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın zararları neler?

Antibiyotik kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açabilir ve gereksiz kullanımının sağlığa zararları oldukça ciddi olabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın zararları neler?

Bu bağlamda, özellikle çocuklarda obezite, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara neden olabilecek gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi önemlidir. İşte bu kullanımın sağlığa olası zararları:

Bağışıklık Sistemine Zarar:
Gereksiz antibiyotik kullanımı, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut florasını bozar. Yapılan klinik çalışmalarda, vücut için faydalı mikropların öldüğü ve mukozal bağışıklığın zayıfladığı tespit edilmiştir.

Obezite:
Bağırsak florasının bozulması, gereksiz antibiyotik kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bağırsak florası, sindirim için gerekli olan vitamin ve yağ asitlerini üretir, metabolik fonksiyonları düzenler. Antibiyotiklerin sık kullanımı, flora bozukluğuna neden olarak obezite riskini artırabilir.

İshal:
Antibiyotikler ve ishal arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının ani kesilmesi veya değiştirilmesi, çocuklarda ishal sorununa yol açabilir.

Böbrek Yetmezliği:
Antibiyotik kullanımının neden olduğu ilaç yan etkileri arasında akut böbrek yetmezliği riski bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda ve ileri yaşlarda sık antibiyotik kullanımı, böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Karaciğer Fonksiyonları:
Gereksiz antibiyotik kullanımı, karaciğer fonksiyonlarında bozukluklara yol açabilir. Karaciğer nakli gerektiren hastalıkların bir kısmı antibiyotik kaynaklı olabilir, ve hafif seyreden karaciğer fonksiyon bozuklukları ağır enfeksiyonlarla daha ciddi bir hale gelebilir.

Antibiyotik Kullanmanın Yan Etkileri:
Gereksiz antibiyotik kullanımı, aynı zamanda çeşitli yan etkilere de neden olabilir. Bu yan etkiler arasında antibiyotik alerjisi, nefes almada güçlük, hızlı kalp atışları, bilinç kaybı, ani tansiyon düşüklüğü ve deride dökülme gibi durumlar bulunabilir. Ayrıca, sağlığa zararları şu şekillerde ortaya çıkabilir:

  • Aşırı zayıflama
  • Ülser
  • Dudak kenarında çatlak
  • İştah kaybı
  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Bulantı
  • Kusma
  • Hazımsızlık
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kemer’de Şiddetli Fırtına: Ekipler Teyakkuzda!

Kemer’de Şiddetli Fırtına: Ekipler Teyakkuzda!