Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Bahar alerjisi nedir? Belirtileri ve korunma yolları neler?

Bahar alerjisi nedir? Belirtileri ve korunma yolları neler?

Bahar aylarında artan alerji vakaları, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, bahar aylarında sıkça karşılaşılan bahar alerjisinden korunmanın önemini anlatıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bahar alerjisi nedir? Belirtileri ve korunma yolları neler?
KAYNAK: İHA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İhsan Başpınar, bahar mevsiminde sıkça görülen alerjiler hakkında önemli bilgiler verdi. Alerjilerin, ağaç, çiçek polenleri ve çimenlerle ilişkili olduğunu belirten Başpınar, bu durumun burun akıntısı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırma, gözlerde sulanma ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Halk arasında "saman nezlesi" olarak da bilinen bahar alerjisi veya mevsimsel alerjik rinit, özellikle bahar aylarında sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur.

Kimler Risk Altında?

Başpınar'a göre, bahar alerjisi her yaş grubunda görülebilir ancak genellikle çocukluktan erişkinliğe geçiş döneminde ortaya çıkar. Ayrıca, alerjide genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin de önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisinin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma nöbetleri, gözlerde ve burun çevresinde kızarma, kaşıntı, koku ve tat hissinde azalma, dikkat dağınıklığı, uyku ve yorgunluk hissi, damakta ve burunda kaşıntı gibi bulgular yer alır. Bu belirtiler, çocukların okul başarısını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Bahar Alerjisi Korunma Yolları Nelerdir?

Bahar alerjisinden korunmanın en önemli yolu, alerjenlerden kaçınmaktır. Başpınar, polenlerin yoğun olduğu saatlerde, rüzgârlı ve kuru havalarda dışarı çıkılmamasını, şapka, gözlük ve maske kullanılmasını, uzun kollu elbise ve pantolon giyilmesini, evde ve araçta polen filtresi kullanılmasını, duş alınıp, elbiselerin değiştirilmesini, çiçekli ve çimenli ortamlardan uzak durulmasını, sigara içilen ortamlardan uzak durulmasını önerdi.

Bahar Alerjisi Tedavisi

Bahar alerjisinin tedavisinde medikal yöntemler kullanılmaktadır. Kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar, yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemleridir. Ayrıca, haftada en az iki mevsim alerji semptomları gösteren veya 6 ay boyunca şikâyeti süren hastalar için immunoterapi uygulanabilir. Tamamlayıcı tıpta kullanılan kendi kanıyla tedavi (otohemeoterapi) ve ozon terapisi de tedavi sürecinde faydalı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP Milletvekili'nden kredi kartı ve nakit avans kısıtlamaları eleştirisi

CHP Milletvekili'nden kredi kartı ve nakit avans kısıtlamaları eleştirisi