Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri

Ücretsiz yemek şart!

Yükselen yoksulluk öğrenciyi de vurdu. Okul kantinlerinde artık cep yakan fiyatlarla birlikte kuyruk biterken, kantin alışverişi öğrenci için lüks oldu. Antalya’da okul kantinlerinde bir tost 18 Lira’dan başlayıp 25 Lira’ya kadar çıkarken, Antalya’dan Milli Eğitim Bakanı’na Eğitim Şurası’ndaki ‘ücretsiz yemek’ kararı hatırlatıldı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ücretsiz yemek şart!

 

Türkiye’de açlık ve yoksul sınırının altında yaşayan nüfus büyürken yeni eğitim öğretim döneminde belirlenen kantin tarifeleri hem veliyi hem öğrenciyi vurdu. Antalya’da bir tost 18 -25 Lira, döner, kebap 40 Lira, bir ayran 6-7 Lira, su 4 Lira, çay 5 Lira.

 

Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemiş İmalatı ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın okul kantinleri için belirlediği yeni tarife cep yakıyor. Adlıhan Dere’nin başkanlığındaki Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı yine Dere’nin Başkan olduğu odanın 5 Eylül 2022’de 2022/6 sayılı yazısıyla uygun görülen tarifede bir önceki yıla göre yüzde 100 ve yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışları var. Geçtiğimiz yıl 2 Lira olan su, bu yıl 4 Lira. Tavan tarifeye göre en pahalı yiyecek ise döner ve kebap grubu.

 

“ÜCRETSİZ ÖĞLE YEMEĞİ VERİLSİN”

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul geçtiğimiz gün Antalya’da yaptığı açıklamada “Çocuk açsa eğitimin niteliği düşer ve öğretmen başarısız gözükür. Okulunda açlık ve yoksullukla baş eden öğrenciler, kantinden alış veriş yapamayan, cebinde harçlığı olmadığı için kantinlerin olmadığı okullarla karşı karşıyayız. Bizim temel bir önerimiz var. 20’nci eğitim şurası toplandı. O şurada kararları arasında benimsemediğimiz kanunlar vardı ÖMK gibi ama çok beğendiğimiz kararlar vardı. Okullarda ücretsiz öğle yemeği uygulaması gibi. Öğrencilerimiz beslenemiyor ve aç kalıyor hem de öğretmenlerimiz sağlıksız besleniyor. Dolayısıyla bunun mücadelesini vermek gerekiyor” dedi.

 

“ÜCRETSİZ YEMEK VE TAŞIMA ÖNCELİĞİMİZ”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Meslek liselerinde bu yemeklerin pişirilmesini sağlayacağız” sözlerini hatırlatan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, şunları kaydetti: “Bu uygulamanın birkaç okulla sınırlı kaldığını görüyoruz. Çoklu bir kriz yaşıyoruz. Bizim 8 milyon işsiz yurttaşımızın çocukları bizim velilerimiz. Onların hayatları iyileşmeden çocuklarımızın hayatlarının iyileşeceğinin ve okullarda onların kamusal eğitimden yüksek nitelikli olarak yaralanabileceğini düşünmüyoruz. O hayatlar iyileşmeli. Sosyal yardımlarla hayatını sürdüren 10 milyon yurttaşımız var. Okul kantinlerinde önceden bir sıra olurdu. Çocuklar birbirinin tepesine çıkardı alışveriş yapmak için ama o sıralar artık yok. Okul kantinlerinden dahi yararlanamama durumu var. Kantinlerde artık simit satılmıyor çünkü kar getirmiyor. Çocuklarımızın beslenme sorunu var. 5 Gün boyunca kantinden beslenmek ne kadar doğrudur. Bu nedenle ücretsiz öğle yemeği konusu ve ücretsiz taşıma konusu öğrencilerimizin eğitim hakkı için üzerine basarak takipçisi olacağımızın konulardan biri. Öğrencinin sağlıklı beslenmesi toplum için büyük bir önem arz eder.”

 

 

BİR TOST 25 LİRA

Yeni eğitim-öğretim döneminde Antalya’da okul kantinlerinde yer alan bir fiyat listesi şöyle:

Ekmek arası köfte, döner, sosis, adana ve ızgara çeşitleri (100gr) 40 Lira

Tost çeşitleri (100gr) 18-25 Lira

Kahvaltı 30 Lira

Tabldot 4 çeşit yemek 50 Lira

Simit 5 Lira, poğaça 6 Lira, açma 7 Lira

Su 4 Lira, ayran 7 Lira, meyve suyu 10 Lira, süt 8 Lira, çay 5 Lira

1 Meyve 5 Lira

 

Songül BAŞKAYA

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Off-Road yarışları nefes kesti

Off-Road yarışları nefes kesti