Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber İnsanca yaşam için!

İnsanca yaşam için!

Emekliler, ‘insanca yaşam’ talebiyle eylem yaptı. “Bir ülkenin bütçesi, bütün bir ülkenin kaynaklarını, gelirlerini ve bunların kimlere nasıl dağılacağını belirleyen en önemli metinlerden biridir” diyen Tüm Emekli Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, bütçe yapılırken emekçi sınıfın söz ve karar sahibi olmasının da zorunlu olduğunu bildirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İnsanca yaşam için!

Tüm Emekli Sen Antalya Şubesi üyeleri insanca bir yaşam talebiyle eylem gerçekleştirdi. Attalos Heykeli önünde bir araya gelen Tüm Emekli Sen üyeleri adına basın açıklamasını Şube Başkanı Mustafa Ayar okudu.

Tüm Emekli Sen Antalya Şubesi Şube Başkanı Mustafa Ayar, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarının yükseldiği basın açıklamasına “2021 Bütçe yasa tasarısı TBMM Genel Kurulunda görüşülmektedir. Komisyon görüşmelerinden de anlaşılacağı üzere, Saray ve TBMM çoğunluğu bulunan AKP ve MHP koalisyonu bütçenin sadece kendi istekleri doğrultusunda geçmesini amaçlamakta, halkın ihtiyaçları yok sayılmaktadır. Oysa bir ülkenin bütçesi, bütün bir ülkenin kaynaklarını, gelirlerini ve bunların kimlere nasıl dağılacağını belirleyen en önemli metinlerden biridir. O nedenledir ki bütçe yapılırken emekçi sınıfın söz ve karar sahibi olması zorunludur” sözleriyle başladı.

“SENDİKA KURMA HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR”

“Emekliler için uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendika kurma hakkımız mahkemeler vasıtasıyla elimizden alınmaya çalışılmakta, devletin uluslararası sözleşmelere uygun iç hukukta düzenlemeler yapmak yerine emeklilerin 25 yıllık sendikal geçmişini yok saymaya çalışmakta, sendikaları kapatmakla tehdit etmektedir” diyen Başkan Ayar şu şekilde devam etti: “Bu çerçevede, Sendikamız Tüm Emekli Sen 2021 Bütçe tasarısını ve emekli sendikalarına yönelik baskı ve kapatma girişimlerini değerlendirmesini basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmayı ve TBMM’de bulunan ya da bulunmayan siyasi partilere görüş ve değerlendirmelerini iletmeyi bir görev olarak kabul etmektedir.”

BU BÜTÇE SAĞLIKSIZLIĞIN BÜTÇESİDİR

Vatandaşın içinde bulunduğumuz pandemi döneminden dolayı harcamalarının artığının altını çizen Başkan Ayar, “Son günlerde devreye giren, güya salgına karşı önlem diye adlandırılan kısıtlamalar ise, tedbir olmaktan daha fazla, halkın yaşam biçimini değiştirmeye ve baskıcı bir sistemi iyice yerleştirmeye, toplumsal muhalefetin her adımını engellemeye yönelik hale gelmiştir. Ayrıca maske ve hijyen giderleri nedeniyle halkın harcama kalemleri artmıştır. Geçim sıkıntısı içinde olan emeklilere bu malzemeler ücretsiz verilmelidir. Her ne kadar manipüle edilmeye, saklanmaya çalışılırsa da Sağlık Bakanlığının kendi açıkladığı vaka, hasta ve kayıp sayısı bile durumun böylelikle geçirilemeyeceğini ortaya çıkarmıştır” dedi.

EMEKLİLERİ AÇLIĞA MAHKUM ETMENİN BÜTÇESİDİR

“8 milyon emekli asgari ücretin altında ücret almaktadır” diyen Başkan Ayar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yine bu bütçe ile 2021 yılı için emeklilere reva görülen zam oranı 3+3  ve enflasyon farkıdır. Zam oranlarının vicdansızlığı ve komikliği bir tarafa, enflasyon oranlarının siyasi iktidarın işine geldiği gibi hesaplanıp açıklandığını bilinmektedir. Dolayısıyla 2021 bütçesi emekliler açısından sefalet ve yoksulluk demektir. 2021 bütçesinde başka bir eşitsizlik ve yoksullaştırma kalemi vergi adaletsizliğidir. Bütçe gelirlerinin %90’ı vergi geliri, bunun da % 70’inin biz emeklilerin, dar gelirlilerin, küçük esnafın, emekçilerin ödediği gelir vergi, ÖTV, KDV’den hiç taviz vermezken, iktidar, yandaş patronların vergi borçlarını silmekte, patronlara kaynak aktarmakta tereddüt etmiyor. Emeklileri yoksullaştırma sadece bütçe kaynaklarının sermayeye doğrudan transferi ile olmamakta, salgın koşulları da emeklilerin hayatını, geçim sıkıntısını iyice artırmaktadır. Enflasyonun resmi rakamının % 15 olduğu koca bir yalandır. Emekçiler açısından ise en az %50 olduğu bir ortamda salgınla mücadelede dezavantajlı grup kabul edilerek özel destek verilmesi gereken emekliler tedbir adı altında evlere kapatılıp adeta yalnızlığa ve yoksunluğa terk edilmek istenmektedir.”

Yasin SALİHOĞLU

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yine açlığa mahkum edecekler!

Yine açlığa mahkum edecekler!