Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Delta varyantı endişesi

Delta varyantı endişesi

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 hastalığını geçirenlere tek doz uygulama kararı, birçok ülkede görülmeye başlayan delta varyantı ve aşı olmak istemeyen vatandaşların sayısındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulundu

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Delta varyantı endişesi

    Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 hastalığını geçirenlere tek doz uygulama kararı ile ilgili görüşlerini aktaran Antalya Tabipler Odası Başkanı Nursel Şahin “Bir kez hastalığı geçirmişse bir doz aşı yeterlidir’ diye yeteri kadar açıklama yok diye biliyorum. Yeni bir uygulama biraz araştırılması lazım. Bilim kurulunun kararı ile ‘Kişi hastalığı geçirdiyse 2. aşıya gerek yok’ denildi. Bu verilerle açıklanmalıdır. Özellikle MRNA aşıları açısından bazı verilerin olması lazım. Eğer bize gösterilebilirse, hastalığı geçirmiş olanlarda 1 doz yeterli diye bu kabul görebilir” dedi.

 

“ANTİKOR SEVİYELERİNİ TEK DOZ AŞI YÜKSELTEBİLİR”

    Antalya Tabipler Odası Başkanı Nursel Şahin konuyla ilgili şunları söyledi: 

    “Bize çalışmalar gösteriyor ki hastalığı geçirenlerde tabii ki koruyucu bağışıklık sisteminin antikorları var.  Antikor seviyelerini tek doz aşı yükseltebilir. İkinci aşıya gerek olup olmadığı hastalardan alınan sonuçların gösterilmesiyle olabilir. Ama bir yanlış yapılıyor ki sanki ikinci aşıları yapılmış gibi işleniyor bu hastaların. Bu herhalde hasta, bazı kısıtlamalardan kurtulsun diye. Açıklama yapılması lazım. Bu konuda çok emin bir şekilde “Bir kez hastalığı geçirmişse bir doz aşı yeterlidir” diye yeteri kadar açıklama yok diye biliyorum. Yeni bir uygulama biraz araştırılması lazım.”

 

“TÜRKİYE DELTA VARYANTINA ÇOK AÇIK DURUMDA”

    “Şu anda bütün dünyada artan bir delta varyantı yükselişi var” diyen Başkan Şahin şöyle devam etti:


    "Biz tek doz Biontech’in koruyuculuğunun çok fazla olmadığını biliyoruz.  Ancak 2. dozdan sonra yüzde 70 civarında koruyor. Sinovac’ın da herhalde koruyuculuğu yok gibi görülüyor. Dolayısıyla bizim bu kadar turizme açık olmamız ve charterların ve uçak kalkış noktalarının bu kadar genişletildiğini görünce endişeye düştük işin açıkçası. Hem turistik bir yer hem yerli hem de yabancı turistlerimiz var. Bulaş kaçınılmaz. Üstelik Ruslar gibi büyük bir grup aşılamaları çok düşük, Delta varyantının çok fazla görüldüğü söyleniyor. Türkiye şu anda Delta varyantına çok açık durumda. Zaten Delta virüsü ülkemizde görülmüş durumda. 


    O nedenle yükselen ülkelerde tekrar hastalığın arttığı görülüyor. Bizim de daha tedbirli olmaya ihtiyacımız var diye düşünüyorum. Onlara karşı da şu anda açık durumdayız. Dolayısıyla bizim bilimsel ölçütlere uygun PCR kontrolü yapan, hastalığı tespit eden, gerekirse izole eden, bir anlayışla, karantinayla bu misafirleri kabul etmemiz lazım. Ülkede de çok sayıda test yaparak bu varyantları veya hastalıkları tespit etmemiz gerek. Hastalığın çok olduğu yerlerde yeni yeni varyantların tekrar ortaya çıkması söz konusu."

 

“AŞI TEREDDÜDÜ BİLGİ KİRLİLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR”

    Başkan Nursel Şahin, aşı olmak istemeyen vatandaşların sayısındaki artışla ilgili ise şunları söyledi: 

    

“Hem aşı seferberliğini Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları üzerinden başlattık.   Hem de diğer meslek örgütlerinin, sendikaların ve derneklerin “aşı ol, güvenli ol” çağrıları var.  Türkiye’de bir tereddüt yaratılmaya çalışılıyor, aşı reddini biraz daha ideolojik buluyoruz. Aşı tereddüdü de bilgi kirliliğinden ve güven vermemekten kaynaklanan bir şey. Dolayısıyla tutum almakta zorluk çekiliyor. 


    Hem Sağlık Bakanlığı hem de yerel yönetimler, sahadaki tüm örgütlenmelerle vatandaşlarımıza aşının güvenilir ve bu salgında tek çıkış yolu olduğunu tekrar tekrar söylememiz lazım. Çünkü aşılamayı iyi yapan ülkelerde ölümler nerdeyse sıfırlandı. Hastalık sayıları çok azaldı. Hatta bütün önlemleri kaldırmak üzere kararlar almışlardı. Delta varyantı çıkınca tekrar bir daha gözden geçiriliyor. Bu süreç o nedenle dinamik bir süreç.”

 

“EN ÖNEMLİ ŞEY GÜVEN”

    “Türkiye’de şu anda en önemli şey hastalığın kesin bir ilacının, tedavisinin olmaması. Toplumun yüzde 60-70’nin bağışıklığını artırmak bizim için çok önemli. Üstelik hastalığın inişe geçtiği açık havanın, yaz aylarının olduğu dönemler bizim için büyük bir avantaj. Salgını kontrol etmek açısından aşılamanın önemini her fırsatta söylemeliyiz ve güven vermeliyiz tabii ki. En önemli şey güven. Bazen başka bir aşıyı ön plana çıkarmak, bazen bir aşıyı öne çıkartırken diğerine karşı kuşkular yaratmak ya da sürekliliğini sağlayamamak da güvensizliği beraberinde getirebilir.”

 

“SALGINDAN ÇIKIŞTA EN ÖNEMLİ ARACIMIZ AŞI”

    Sağlık Bakanlığı’nın ölümler konusunda da açıklamalar yaptığını belirten Başkan Şahin, açıklamasının devamında “Vaka sayısı ölümlerin 2-3 katı. Bu tür yönetimlerde en önemli şey şeffaflık ve güven oluşturmak. Bizim de hep birlikte toplumla beraber ve sağlık otoriteleriyle aşının güvenli olduğunu ve salgından çıkışta en önemli aracımız olduğunu söylememiz lazım” dedi.

 

    Fadime Yiğit

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yakutiye Belediyesi, elektrik malzemesi alacak

Yakutiye Belediyesi, elektrik malzemesi alacak