Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber BİRİLERİ TÜREL’E DUR DESİN

BİRİLERİ TÜREL’E DUR DESİN

Antalya Büyükşehir Belediyesi devam meclisi, Antalya Su ve Atıksular İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda Alanya, Manavgat ve Finike ilçelerine ait cadde ve bulvarlarla 19 ilçenin kırsalda yer alan yolları, Antalya B

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BİRİLERİ TÜREL’E DUR DESİN

Antalya Büyükşehir Belediyesi devam meclisi, Antalya Su ve Atıksular İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda Alanya, Manavgat ve Finike ilçelerine ait cadde ve bulvarlarla 19 ilçenin kırsalda yer alan yolları, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna verildi. 

 

SABRIMIZI ZORLAMAYIN

Menderes Türel’in katılmadığı devam meclisinde gerilim yüksek oldu. Üç ilçenin cadde ve bulvarları ile kırsaldaki yolların yeterli araştırma ve inceleme, bilgilendirme yapılmadan gündeme getirilerek Büyükşehir’e devrinin istenmesi muhalefetin tepkisine neden oldu. CHP’li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ilçesinde devri yapılacak caddeleri mecliste öğrendiğini belirterek isyan etti, “Bizi Yunan meclisi gibi görmeyin. Sabrımızı zorlamayın” dedi.  Öte yandan hem yollar hem de toptancı hallerdeki kira ve işgaliye maddesinde CHP Grubu sert muhalefet yaptı. Ancak her iki madde de oyçokluğuyla meclisten geçti.

ASAT Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mesut Kocagöz’ün başkanlığında toplanan mecliste 31 gündem maddesi görüşüldü. 19 İlçesi bulunan kentte sadece üç ilçedeki cadde ve bulvarların, 19 ilçenin kırsaldaki yollarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini ön gören gündemin 8’inci maddesi mecliste gergin anların yaşanmasına neden oldu. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, babası İbrahim Sırrı Sözen’in adının yer aldığı cadde ile ilçe sınırları içerisinde 32 kilometre caddenin Büyükşehir’e devredilmesine karşı çıktı. Başkan, Sözen, “Sabrımızı zorlamayın” diyerek, muhalefetin elinden tüm imkanların alınmasına tepki gösterdi.

“OLDU BİTTİYLE KARAR ALINAMAZ”

Gündeme ilişkin söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Songül Başkaya, böyle bir önemli maddenin oldu bittiye getirilmesinin doğru olmadığını, konunun kapsamlı incelenmesi ve tartışılması gerekirken, komisyona bile yeterince bilgilendirme yapılmadan karar alınmaya çalışıldığını ifade etti. CHP Sözcüsü Başkaya, 19 ilçeden sadece 3’ünün cadde ve bulvarlarının devrinin gündeme getirilmesine de dikkat çekerek, “CHP Grubu olarak yeterli bilgiye sahip olmadığımız için bu teklifi reddediyoruz. Gelin bu konuyu Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na havale edip kapsamlı görüşelim” dedi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de “Ret oy veriyoruz. Bu şehrin hepsi bir bütündür. Burada eksik olan diyalog eksikliğidir. Birlikte oturup çalışma yapamayız. Büyükşehir’in sınırları çerçevesinde herkesin çalışması gerekir. Sanki burada bir güç zehirlenmesi görüyorum. Güç bende istediğimi yaparım anlayışı var” diye konuştu.

BAŞKAN SÖZEN’DEN TEPKİ

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise söz olarak ilçe sınırları içerisinde 32 kilometre caddenin Büyükşehir’e devredilmesine karşı çıkarak, “Şaşkınlık içerisinde ne söyleyeceğimi bilemiyorum. 3 ilçe için tarihi kararlardan birisidir. Her zaman mecliste yapıcı olmaya gayret ettik. Her zaman müşterek çalışmaya gayret ettik. Aksi bir tavrımız hiç olmadı. Ama görüyorum ki bu tutum tek taraflı. Vicdanımız rahat ancak görüyorum ki bu tek taraflı. Bizler de halkın oyları ile gelen insanlarız. Bizim heyecanımızı kimsenin kırmaya hakkı yoktur. Bütün meclis üyesi arkadaşlarıma sesleniyorum. Aynı koşullar kendi ilçelerine geldiğinde ne yapacaklar? Manavgat Belediye Başkanı bu çalışma içinde olmalıydı. Bir haftadır harp ediyorum. Beni çağırmaları ve çalışmak için. Türel Başkan’a defalarca söyledim ancak hangi caddelerimizin alınacağını daha henüz öğrendim. Manavgat’ın müşterek yapılması gereken çalışma ne koşullarda yapıldı? Hangi caddeler olduğunu neden bilmiyoruz” dedi.

“YUNAN MECLİSİ GİBİ GÖREREK Mİ DAVRANACAĞIZ”

Başkan Sözen, ‘Neden 3 ilçe belirlendi’ diye sorarak, caddelerin iyi konumlarda olduğunu söyledi. Sözen şunları kaydetti: “Böyle önemli bir konu bugün sabah komisyona gelip konuşup meclise gelecek. Hizmette zafiyete döneceğini biliyoruz.  Büyük olmak yasanın kendisine verdiği yetkileri istediği gibi değil paylaşarak kullanmak olur. Bir sonraki meclise eksik kalan yönleriyle bunu tekrar gündeme getirebiliriz. Bunu meclisten istirham ediyorum. Bahsedilen caddelerde birlikte gezebiliriz. O caddelerin tamamını revize ettik. Yatırım gerektirmeyen caddelerdir bunlar. Yerinden yönetilen bir belediyenin haberi olmadan neden böyle bir çalışma yapılıyor. Sabrımız zorlanmasın lütfen!”

Sözen oylama öncesi, meclisin alacağı kararlar hakkında “Bunu Manavgat halkı asla affetmez” diye uyarıda bulunarak, “Yalvarıyorum bizi sokağa çıkıp bir şeylerin yanlış gittiğini anlatmak zorunda bırakmayın. Bu caddeler geçtiği takdirde benim rahmetli babamın da adının olduğu caddelerin tamamı Büyükşehir’e gidiyor. Caddelerdeki gelirin kaymasıyla nasıl ilçemize hizmet edeceğiz, birbirimizi budayarak mı? Bir birimizi Yunan meclisi olarak görerek mi hizmet edeceğiz. Neden üç ilçe belirlendi? Bunu bana kim izah edebilir? AKP’li arkadaşlarımıza soruyorum, dönüp Manavgat halkına ne diyeceğim?” diye sorular sıraladı.  

“SANKİ CADDELERİ ANTALYA’YA GETİRECEĞİZ”

AKP Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar Sözen’in sözleri üzerine, “Orada 10 lira gelir olacaksa kat kat gideri de olacaktır. Sanki caddeleri alıp Antalya’ya merkeze getirecekmişiz gibi algılanıyor. Bu kadar rahatsız olacak bir şey yok. Bu durum Büyükşehir’in o ilçeleri önemsediğini gösteriyor” dedi.

“ANTALYALININ ZEKASIYLA ALAY ETMEYİN”

CHP’li Songül Başkaya, Bayraktar’ın konuşmasına “Antalyalıların zekasıyla alay etmeyin” diyerek tepki gösterdi. Başkaya şunları kaydetti: “Sayın Bayrakta’rın yaptığı konuşma, bizimle ve bizi izleyen Antalyalıların zekasıyla alay etmektir. Elbette caddeler buraya gelmeyecek bunu biliyoruz. Burada amaç muhalefet başkanların elindeki gücü almaktır. Eğer gerçekten iyi niyet varsa komisyona gönderelim yeterli çalışma yapılıp bunlar yeniden ele alınsın. Çok önemsedikleri için aldıklarını söylüyorlar ama ben de şunu soruyorum neden sadece 3 ilçeyi alıyorsunuz? Diğer 16 ilçeyi önemsiz mi görüyorsunuz? Bu kabul edilebilir mi?”

CHP ÜÇ OYLA KAYBETTİ

Konuşmaların ardından caddelerin durumu hakkında CHP grubu, Ulaştırma Daire Başkanlığı’na gönderilmesi yönünde aykırı teklif sundu. Aykırı oylama 36’ya 42 oyla reddedildi. Komisyondan geldiği şekliyle yapılan oylama ise 36’ya 39 oyla kabul edildi. Oylamada salonda olan bazı üyelerin oy vermediği de dikkat çekti.

HALLERE YÜZDE 300’e VARAN ZAM

İlçe beldelerdeki toptancı hallerinden tahsil edilecek gelirlerin 2014 yılı gelir idaresine eklenmesi gündeminde CHP Grup Sözcüsü Başkaya söz olarak komisyoncu işyerlerinin kira bedellerindeki zammı gündeme getirdi. Başkaya kira bedellerindeki, yüzde 300’e varan zamları eleştirerek, “Toptancı hallerindeki kira bedellerinde yapılan yüzde yüz ve üzerindeki zammı kabul edemeyiz. Serik’te 2 bin olan kira 4 bine çıkarılıyor. Kumluca’da Mavikent’te 4 bin küsurdan 10 bine çıkarılıyor. 7 binden 13 bine çıkarılıyor. 5 binden 10 bine çıkarılıyor. Bu oranları kabul etmemiz mümkün değil. Komisyoncu ve tüccarlarımızın da haklarını korumak zorundayız. Komisyon raporuna ret veriyoruz” dedi.

Gazipaşa, Alanya,  Manavgat, Serik, Korkuteli, Elmalı, Kumluca, Finike, Demre, Kaş ilçelerindeki hallerdeki işgaliye ve kira bedellerindeki artışını konu alan 15’inci gündem maddesi CHP’nin ret oyuna karşın oyçokluğu ile kabul edildi. MHP Grubu bu maddede AKP ile ‘Evet’ verdi.

KUTU KUTU

KİRA BEDELLERİNDEKİ ARTIŞLAR

Alanya merkezde 22 adet ardiye depo yıllık bin 800 lira 2 kuruştan 3 bin Türk Lirası’na, Konaklı’da 2 adet hal dışı tüccar ardiyesi 12 bin 775 liradan 30 bin liraya, Alanya Payallar’daki 44 adet komisyoncu dükkanı 6 bin 650 liradan 14 bin 500 liraya, Kumlucu Mavikent’te bulunan 48 adet komisyoncu dükkanı 4 bin 128 liradan 10 bin liraya, 32 adet A tipi tüccar ardiyesi 7 bin 854 liradan 13 bin 500 liraya, 32 adet B tipi tüccar ardiyesi 5 bin 883 liradan 10 bin liraya, Finike Sahilkent’deki 1 adet tüccar ardiyesi 39 bin 460 lira 5 kuruştan 50 bin liraya, Kaş Ova’da 2 adet tüccar ardiyesi bin 800 liradan 4 bin liraya yıllık kira bedellerinde artış gördü.

ÇİFTE STANDART

Öte yandan meclis öncesi CHP’li Döşemealtı Belediye Başkanı Genç söz olarak, 12 Aralık tarihli mecliste, kendi ilçesinde bir bölgenin 1/binlik Uygulama İmar Planı hakkında bir gündemde eksik evrak gerekçesiyle teklifin reddedilmesini eleştirdi. Sel baskını nedeniyle meclise gelemediğini aktaran Genç, bu teklifin benzerlerinin AKP’li belediyelerce de yapıldığını ve meclisten geçtiğini hatırlattı. Genç, uygulama yapılacak bölgedeki parsel sahiplerinin muvafakatı olmaması gerekçesinin haksızklık olduğunu belirtti. MÜHÜBE DEMİRBAŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Her yerde sanat!

Her yerde sanat!